FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Game of Rounders
Quiz about The Game of Rounders

The Game of Rounders Trivia Quiz


Test your knowledge on the game of Rounders, in accordance with the rules of the National Rounders Association (UK).

A multiple-choice quiz by demurechicky. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Author
demurechicky
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,616
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
410
Last 3 plays: Guest 89 (7/10), Guest 139 (5/10), rupert774 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the Irish version of rounders called? Hint


Question 2 of 10
2. In accordance with the National Rounders Association rules, what is the minimum number of players required for a game? Hint


Question 3 of 10
3. The earliest reference to rounders was in a book called, 'A Pretty Little Pocket Book', which was published in 1744, where the game was referred to as 'Base-Ball'.


Question 4 of 10
4. How many bases are there in rounders? Hint


Question 5 of 10
5. If a player doesn't hit the ball and completes a rounder, what score is awarded to that player? Hint


Question 6 of 10
6. What is the distance between bases on a rounders field? Hint


Question 7 of 10
7. When was the National Rounders Association formed? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is a way a player can be out in rounders? Hint


Question 9 of 10
9. A ball is considered to be a 'no-ball', if it bounces on the ground whilst en route to the batter.


Question 10 of 10
10. Where was the first Rounders World Festival held in 2008? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 89: 7/10
Feb 13 2024 : Guest 139: 5/10
Feb 03 2024 : rupert774: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Irish version of rounders called?

Answer: Cluiche Corr

The game is regulated in Ireland by the Gaelic Athletic Associaton (GAA), and in England by the National Rounders Association (NRA).
2. In accordance with the National Rounders Association rules, what is the minimum number of players required for a game?

Answer: 6

The maximum number of players that can be on a team is 15, the maximum number of players on the field being 9. There is a requirement to have a bowler and a backstop, irrelevant of how many players are on the team.
3. The earliest reference to rounders was in a book called, 'A Pretty Little Pocket Book', which was published in 1744, where the game was referred to as 'Base-Ball'.

Answer: True

The full title of the book, by John Newbery, is 'A Little Pretty Pocket-Book, intended for the Amusement of Little Master Tommy and Pretty Miss Polly with Two Letters from Jack the Giant Killer'. This book is considered to be the first children's book.
The book consisted of a series of rhymes and either came with a ball or a pincushion, dependant upon whether the child was male or female.
Rounders is also mentioned in "Northanger Abbey", by Jane Austen.
Rounders has been played in England since Tudor times, and baseball is thought to originate from the game of rounders, however there is dispute regarding this.
4. How many bases are there in rounders?

Answer: 4

The bases have to be a minimum of one metre high and stand upright, supporting themselves. With regard to children playing rounders, the posts are higher for health and safety reasons, and can expand to 4'6" in height.
5. If a player doesn't hit the ball and completes a rounder, what score is awarded to that player?

Answer: A half rounder

If a player hits the ball within the fielding area and successfully negotiates all four bases, a 'full' rounder is scored. If a player hits the ball backwards, then the player has to remain at first base until the ball is returned in to play. If the player reaches 4th base when the ball is returned from the 'backward' area, then a full rounder is scored in these circumstances. If the player reaches second base in these circumstances, a half rounder is scored.
Penalty half rounders are given when either a fielder causes an obstruction, or there are 2 consecutive no-balls to the same batter.
6. What is the distance between bases on a rounders field?

Answer: 12 metres

In the Irish version of rounders, the bases are 25 metres apart, similar to major league baseball, where the bases are 27.4 metres apart, however in baseball there are 3 bases, as opposed to 4 in both rounders and cluiche corr.
7. When was the National Rounders Association formed?

Answer: 1943

In 1943, the Women's Team Games Board, decided that there was a need to form the National Rounders Association, which would be responsible for the rules of the game and organising national tests for coaches and umpires. In 1889, the Liverpool and Scottish Rounders Association had been formed.

The first formalised rules of the game originated in Ireland in 1884, however the National Rounders Association are in possession of a set of rules for the game which were printed in 1882.
8. Which of the following is a way a player can be out in rounders?

Answer: All these

Other ways to be out in rounders include your foot being over the front or backline of the batting square, before missing or hitting a ball and overtaking.
9. A ball is considered to be a 'no-ball', if it bounces on the ground whilst en route to the batter.

Answer: True

A ball is also considered a no-ball if there isn't a smooth underarm action, the ball is above the head or below the knee of the batter, the ball is wide or straight at the body, or the bowlers foot is outside the bowling square during the bowling action.
10. Where was the first Rounders World Festival held in 2008?

Answer: Rotherham, England

The 2008 Rounders World Festival was held at Rotherham, England, on 28th June.
Teams participating were England, Wales, Iran and China. There is a Rounders Association in Pakistan, and in 2006 Pakistan hosted its first national competition.
Source: Author demurechicky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us