FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Skeet Shooting
Quiz about Skeet Shooting

Skeet Shooting Trivia Quiz


Let's see what you know about this interesting and popular shooting sport.

A multiple-choice quiz by Gunch. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Author
Gunch
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
343,384
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
214
Last 3 plays: Guest 98 (1/10), Guest 49 (3/10), Guest 162 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. The word "Skeet" describes: Hint


Question 2 of 10
2. The machine used to throw the targets is called a: Hint


Question 3 of 10
3. What are the commonly used "Clay Pigeon" targets made of? Hint


Question 4 of 10
4. Skeet is an American invention.


Question 5 of 10
5. What is the difference between American Skeet and International Skeet? Hint


Question 6 of 10
6. How many shooting positions are there in American Skeet? Hint


Question 7 of 10
7. A round of Skeet has only 24 targets and the shooters each have 25 shotshells. What is done with the extra shell? Hint


Question 8 of 10
8. How does a shooter call for a target? Hint


Question 9 of 10
9. Where are the target traps located in American Skeet? Hint


Question 10 of 10
10. What type of shot is used when skeet shooting? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 98: 1/10
Feb 12 2024 : Guest 49: 3/10
Feb 04 2024 : Guest 162: 1/10
Feb 03 2024 : rupert774: 2/10
Jan 16 2024 : xchasbox: 2/10
Jan 07 2024 : Guest 174: 9/10
Jan 06 2024 : Guest 106: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The word "Skeet" describes:

Answer: A shooting game

Skeet is a formal game with distinct rules, traditions and history. Unfortunately, many people in the US confuse the game name "Skeet" with the targets used. Throwing targets out on the farm with a hand held device may be good practice for wingshooting, but is not "Shooting Skeet".
2. The machine used to throw the targets is called a:

Answer: trap

Traps come in many styles from many manufacturers and may be operated by hand or remotely.
3. What are the commonly used "Clay Pigeon" targets made of?

Answer: a mixture of lime and pitch

It is the petroleum based pitch which produces the very satisfying black "puff" when a solid hit is made. New, bio-degradeable targets are now appearing which use no pitch and produce a grayish "puff" when hit. Clay was used in the past and the name "Clay Pigeon" just stuck.
4. Skeet is an American invention.

Answer: True

Skeet was invented in Massachusetts in 1920 as a way to hone wingshooting skills. Orignially played through 360 degrees on a field, the original field was changed to the current partial arc to avoid bothering a nearby chicken farm. Trap shooting is a different game and originated in Europe.
5. What is the difference between American Skeet and International Skeet?

Answer: Gun position, size of targets, and speed of targets

International skeet uses a slightly smaller target, thrown farther (and thereby faster) and the gun is held at waist level when the target is called for.
6. How many shooting positions are there in American Skeet?

Answer: eight

There are 8 shooting positions along an arc. Each shooter shoots 2 singles and a double at stations 1, 2, 6, and 7. Just 2 singles are shot at stations 3, 4, 5, and 8. This adds up to 24 targets.
7. A round of Skeet has only 24 targets and the shooters each have 25 shotshells. What is done with the extra shell?

Answer: It is fired at the first missed target

Shotgun shells (shotshells) typically come in boxes of 25. There are 25 points possible in each round of American skeet. The extra shell is fired at the first missed target. The extra shot is still often called the "option shot" because in previous years it could be used anywhere. If the round is perfect, the shooter uses his option shot at the last station.
8. How does a shooter call for a target?

Answer: By calling clearly

A shooter can call for the shot any way he wants as long as it is clear to the puller. Traditionally, the high target is called for with "Pull!" and the low target is called for with "Mark!". These days, almost everyone just calls "Pull!" wherever they are on the field.
9. Where are the target traps located in American Skeet?

Answer: In a high house and a low house at either end of the field

The high house, low house setup is designed to provide the shooters a variety of target angles and approaches. On doubles shots, both houses throw simultaneously so that the targets cross each other at mid field.
10. What type of shot is used when skeet shooting?

Answer: Shotshells with small shot (7 1/2 through 9)

In sizing shot, the larger the number, the smaller the shot. For both safety and effective shooting, most skeet ranges limit shot size to anything size 7 1/2 or smaller.
Source: Author Gunch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us