Quiz about Shinty
Quiz about Shinty

Shinty Trivia Quiz


Shinty is one of the oldest sports played today and can trace its origins back over 2000 years.

A multiple-choice quiz by sway80. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Author
sway80
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,648
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
211
Last 3 plays: Guest 217 (0/10), Guest 81 (5/10), Guest 89 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which club were the first constituted shinty club in 1861? Hint

Aberdeen University
Glasgow Cowal
Ballachulish
Caberfeidh

2. Kingussie won the first Camanachd Cup, but in which year? Hint

1894
1897
1895
1896

3. Most shinty enthusiasts should know that Kingussie won the first Camanachd Cup, but how many know who won the famous trophy for the next two years? Hint

Newtonmore
Beauly
Kyles Athletic
Inverary

4. How far from the goals is the penalty spot in shinty? Hint

15 yards
20 yards
18 yards
22 yards

5. Which club were the first winners of the Sir William Sutherland Cup, the junior Scottish shinty championship? Hint

Kyles Athletic
Newtonmore
Kingussie
Lochside Rovers

6. Which trophy is the oldest played for in shinty? Hint

The Glasgow Celtic Society Cup
The Camanachd Cup
The Balliemore Cup
The MacTavish Cup

7. What is the name of the Women's Camanachd Cup? Hint

The Valerie Cameron Cup
The Valerie Fraser Cup
The Valerie Walker Cup
The Valerie Anderson Cup

8. Who was the first player to win the Albert Smith medal for man of the match in the Camanachd Cup finals, twice? Hint

Kenny MacDonald (Kyles Athletic)
Ronald Ross (Kingussie)
Hugh Chisolm (Newtonmore)
Victor Smith (Fort William)

9. What size are a set of shinty goals? Hint

10 feet high,12 feet wide
12 feet high,10 feet wide
12 feet high,12 feet wide
10 feet high,10 feet wide

10. What is the name of the trophy considered to be the Scottish championship for primary schools? Hint

MacBean Cup
MacKay Cup
MacPherson Cup
MacKenzie Cup


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which club were the first constituted shinty club in 1861?

Answer: Aberdeen University

Aberdeen University also produced the earliest documented rules of play.
2. Kingussie won the first Camanachd Cup, but in which year?

Answer: 1896

Kingussie won the first Camanachd Cup in 1896 beating Glasgow Cowal 2-0 in Inverness.
3. Most shinty enthusiasts should know that Kingussie won the first Camanachd Cup, but how many know who won the famous trophy for the next two years?

Answer: Beauly

Beauly only won the games premier trophy once more in 1913.
4. How far from the goals is the penalty spot in shinty?

Answer: 20 yards

It's quite a daunting prospect having someone hit a penalty at you from only 20 yards when the ball can travel at almost 100mph.
5. Which club were the first winners of the Sir William Sutherland Cup, the junior Scottish shinty championship?

Answer: Newtonmore

Newtonmore defeated North Bute 3-2 at Keppoch, Lochaber, in 1923.
6. Which trophy is the oldest played for in shinty?

Answer: The Glasgow Celtic Society Cup

Glasgow Cowal won the first trophy beating Renton 6-0 in 1879.
7. What is the name of the Women's Camanachd Cup?

Answer: The Valerie Fraser Cup

Glengarry won a Women's Scottish Cup.
8. Who was the first player to win the Albert Smith medal for man of the match in the Camanachd Cup finals, twice?

Answer: Hugh Chisolm (Newtonmore)

The medal was named after Fort William player Victor Smith's grandfather.
9. What size are a set of shinty goals?

Answer: 10 feet high,12 feet wide

With a pitch size of between 140 and 170 yards long and between 70 and 80 yards wide,a shinty pitch needs a large set of goals.
10. What is the name of the trophy considered to be the Scottish championship for primary schools?

Answer: MacKay Cup

The MacKay Cup is the trophy all aspiring shinty players want to win.
Source: Author sway80

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 217: 0/10
Nov 29 2022 : Guest 81: 5/10
Nov 10 2022 : Guest 89: 7/10
Nov 04 2022 : Guest 213: 2/10
Oct 09 2022 : ClarkyB: 8/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us