FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Brighton and Hove Albion Quizzes, Trivia and Puzzles
Brighton and Hove Albion Quizzes, Trivia

Brighton and Hove Albion Trivia

Brighton and Hove Albion Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams

Fun Trivia
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  Brighton and Hove Albion FC    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you know about the football team from the county of East Sussex?
Average, 10 Qns, Dizart, Nov 03 22
Average
Dizart gold member
Nov 03 22
125 plays
2.
  Seagulls    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions on the history of Brighton and Hove Albion.
Average, 10 Qns, grahamtheseagull, Mar 08 06
Average
grahamtheseagull
239 plays
3.
  Brighton & Hove Albion FC    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the history of Brighton and Hove Albion Football Club. Good luck!
Tough, 10 Qns, silverginger, Dec 09 16
Tough
silverginger gold member
249 plays

Brighton and Hove Albion Trivia Questions

1. By what name was the club known by when they were formed?

From Quiz
Brighton & Hove Albion FC

Answer: Brighton United

The club was formed in 1897, and a year later played in the Southern League. The club then went bust and reformed as Brighton & Hove Rangers, but they disappeared before playing a game, and were replaced with Brighton & Hove United, who were forced to change the name to Brighton & Hove Albion shortly after.

2. From which club did Brighton sign Mark Lawrenson?

From Quiz Seagulls

Answer: Preston North End

Bought from his birthplace and home town club he went on to international status with ------ Eire!

3. Brighton and Hove Albion F.C. were founded in which year?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: 1901

The club was formed from the ashes of a team called Brighton and Hove Rangers in 1901, with the inaugural meeting taking place at a pub called the Seven Stars in Ship street.

4. Who was the club's first manager in their history?

From Quiz Brighton & Hove Albion FC

Answer: John Jackson

Jackson managed the club between 1901-1905.

5. In what year were Brighton dubbed 'The Champions of All England'?

From Quiz Seagulls

Answer: 1910

Brighton were Southern League Champions and in those days were paired with the Football League Champions in the Charity Shield. Brighton beat Aston Villa 1-0 to win the shield.

6. Brighton and Hove Albion didn't join the Football League until 1920 - in which league did they participate prior to this?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: Southern League

The Southern League was the strongest league outside of the Football League in the early 20th century, with Brighton's rivals during their spell there between 1901 and 1920 including Tottenham Hotspur, Portsmouth, Southampton and West Ham United.

7. In May 1997 Brighton got a 1-1 draw away to Hereford United which ensured their survival in the Football League. Who scored the vital goal?

From Quiz Seagulls

Answer: Robbie Reinault

After a season at the foot of the table this draw saved the Albion and condemed Hereford to the Conference.

8. What colour shirts have Brighton and Hove Albion worn throughout their history?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: Blue & White

Blue and white have been the first-choice colours of Brighton and Hove Albion since their formation. Shirt designs tend to change from season to season, but the most common one worn by Albion is blue and white vertical stripes.

9. From which club did Brighton sign Bobby Zamora in 2000?

From Quiz Brighton & Hove Albion FC

Answer: Bristol City

Zamora never played a full game for Bristol, and was snapped up by Brighton after a brief loan spell at Bath City.

10. From whom did Brighton sign Andy Ritchie?

From Quiz Seagulls

Answer: Manchester United

Andy had the unenviable task of replacing the legend Peter Ward. He scored 26 times in 102 games and was swapped for Terry Conner from Leeds United in March 1983 when the Albion were looking forward to their first ever FA Cup Semi-Final.

11. Which stadium was home to Brighton and Hove Albion from the early 20th century until 1997?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: Goldstone Ground

Albion first played at the Goldstone Ground in Hove in 1902. They remained there for 95 years before the ground was controversially sold to developers to try and clear the club's debts. The record attendance for a game at the stadium was 36,747 for a match against Fulham in 1958.

12. Whose ground did Brighton share between 1997-1999?

From Quiz Brighton & Hove Albion FC

Answer: Gillingham's

Brighton played at the Goldstone Ground between 1902-97, then ground-shared Priestfield Stadium with Gillingham, before returning home to Brighton in the Withdean Stadium.

13. Which team did Brighton beat in the 1983 Semi-Final at Highbury to reach their first Cup Final appearance?

From Quiz Seagulls

Answer: Sheffield Wednesday

The three wrong answers were also beaten in that cup run.

14. Although they have been known as the Seagulls since the mid-1970s, what was their nickname before that?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: Dolphins

The crest of the city of Brighton and Hove contained two dolphins, which led to the club adopting this nickname. However, during a game against arch-rival Crystal Palace in February 1976, the Brighton fans responded to chants of "eagles, eagles" from visiting fans with a rhyming "seagulls, seagulls" reply. The club decided to adopt this moniker as their new nickname, which is quite appropriate, as you are far more likely to encounter a seagull than a dolphin on a visit to the Sussex city!

15. Gordon Smith, famous for his last minute miss in that 1983 final, played for which Scottish team in the Scottish League Cup Final that same season?

From Quiz Seagulls

Answer: Rangers

I don't think any other player has appeared in major cup finals both North and South of the border in the same season.

16. In what season did Brighton first play in the Football League?

From Quiz Brighton & Hove Albion FC

Answer: 1920-1921

The club entered the Football League Division Three in the 1920-21 season, and finished 18th out of 22 teams.

17. Which club did Brighton sell Peter Ward to in 1980?

From Quiz Seagulls

Answer: Nottingham Forest

A sad day for Seagull supporters as he was seen as a God on the south coast.

18. Which team did Brighton groundshare with when The Goldstone was sold?

From Quiz Seagulls

Answer: Gillingham

140 mile round trip for a home game! Crawley council for reasons they only know refused the Albion. Seagull supporters would never sanction anything to do with Palace or Pompey and so Priestfield was the choice.

19. In 2011, Brighton and Hove Albion moved into a brand new stadium on the outskirts of the city. What is the official non-corporate name for their new ground?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: Falmer Stadium

After Brighton left the Goldstone Ground in 1997, they spent two years ground-sharing with Gillingham F.C. before returning to the city to a temporary home at Withdean Stadium. This was an athletics stadium which was not at all suitable for professional football, and the club's dreams were finally realised when Falmer Stadium was opened in 2011. The corporate name in its early years was the Amex (American Express Community Stadium), but, as such names change from time to time, I have used the non-corporate moniker for this question.

20. Brighton won a league game 9-1 in 1954, to set the record for their highest league victory. Who were they playing?

From Quiz Brighton & Hove Albion FC

Answer: Newport County

The game took place on April 18, 1954.

21. In 2017, Brighton and Hove Albion won promotion to the Premier League, their first top-flight appearance in 34 years. Who was the manager who guided them to promotion?

From Quiz Brighton and Hove Albion FC

Answer: Chris Hughton

Chris Hughton took charge of Brighton in December, 2014, and saved them from relegation to League One. In his second full-season in charge, he led them to promotion from the Championship and a return to top-flight football for the first time since 1983. Despite keeping them in the Premier League in each of the next two seasons, he was sacked after a poor run of results towards the end of season 2018-19.

22. In the 1976-1977 season, Peter Ward scored how many goals for Brighton?

From Quiz Brighton & Hove Albion FC

Answer: 32

This set the record for the most goals scored in a season for Brighton.

23. What now stands at the site of the old Goldstone Ground?

From Quiz Seagulls

Answer: Retail Park

When the ground was sold to keep the club solvent, the club moved to ground share at Gillingham and then a temporary stadium at Withdean, while the new state of the art Stadium will be built at Falmer on the outskirts of the City (hopefully)

This is category 7242
Last Updated Jul 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.