FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rotherham United Quizzes, Trivia and Puzzles
Rotherham United Quizzes, Trivia

Rotherham United Trivia

Rotherham United Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams

Fun Trivia
www.themillers.co.uk
2 Rotherham United quizzes and 20 Rotherham United trivia questions.
1.
  Rotherham United    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz all about the football team from South Yorkshire. I have adopted this from one originally authored by froga.
Tough, 10 Qns, Dizart, Aug 25 23
Tough
Dizart gold member
Aug 25 23
38 plays
2.
  Rotherham United Football Club   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A mixture about the Rotherham United Football Club. Good luck!
Average, 10 Qns, richard_n413, Sep 30 07
Average
richard_n413
189 plays

Rotherham United Trivia Questions

1. What is the nickname of Rotherham United?

From Quiz
Rotherham United Football Club

Answer: The Millers

Rotherham United are called the Millers because there is a Hovis Mill near to the ground. The Robins are the nickname of Swindon Town, the Silkmen are Macclesfield, and the Spiders is the nickname of the Scottish team Queen's Park.

2. Rotherham United were formed in 1925 by the merger of which two clubs?

From Quiz Rotherham United

Answer: Rotherham County & Rotherham Town

Rotherham County were formed in 1877 under their original name of Thornhill United, and joined the Football League in 1919. Rotherham Town were formed in 1899, and joined the Midland League shortly afterwards. The two clubs merged to form Rotherham United in 1925 and took County's place in the Football League.

3. What was Rotherham United's ground called in 2007?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: Millmoor

Plainmoor is Torquay Utd's ground, Spotland belongs to Rochdale, and Turf Moor is Burnley's stadium. Millmoor was built in 1925, and was the first ground to sell Pukka Pies.

4. What was the name of the stadium which was home to Rotherham United from 1925 until 2008?

From Quiz Rotherham United

Answer: Millmoor

Millmoor was previously used by Rotherham County, one of the clubs who merged to form Rotherham United. The record attendance there was 25,170 for a local derby against Sheffield United in December 1952. Millmoor was probably one of the least picturesque football grounds in England, being almost completely surrounded by scrapyards! The stadium's name also led to "The Millers" being adopted as the club's nickname.

5. What colours were Rotherham United's home strip in 2007?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: Red and White

The first Rotherham United home strip was yellow and black, before changing to red and white in 1928. Their local rivals, Sheffield Wednesday played in blue and white, among others; Aston Villa, West Ham and Burnley are famous for playing in claret and blue, and green and yellow is most famous on Norwich.

6. What have been Rotherham United's first-choice shirt colours since 1930?

From Quiz Rotherham United

Answer: Red & White

Rotherham United wore amber and black shirts for the first five years of their existence, 1925-1930, before permanently adopting red and white as the club colours. Shirt designs vary from season to season, but Rotherham's are usually red with a white trim, or red with white sleeves (similar to those of Arsenal FC). Shorts colours are invariably white.

7. Rotherham United reached the first-ever final of which cup competition?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: League Cup

In 1961, Rotherham made it to the League Cup final, which was played over two legs. Rotherham won the first leg 2-0 at Millmoor, but opponents Aston Villa won 3-0 at Villa Park to lift the first ever League Cup. Rotherham won the Football League Trophy (Auto Windscreens Shield) in 1996.

8. In May 1947, Rotherham United set a new club record for their biggest win when they thrashed which club 8-0?

From Quiz Rotherham United

Answer: Oldham Athletic

In 1946-47, in what was the first season of league football after World War Two, Rotherham finished in second place in Division Three (North), behind Doncaster Rovers. On 26th May 1947, they played Oldham Athletic at home and won 8-0. Wally Ardron, who scored 38 league goals that season, grabbed a hat-trick in this match.

9. Rotherham gained two successive promotions in 1999-00 season and 2000-01. Who was their manager at the time?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: Ronnie Moore & Moore

Ronnie Moore also played for the club as a centre-forward, scoring fifty-two goals in 152 appearances for the Millers.

10. Rotherham United came from the merging of two other clubs. Which were they?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: Rotherham Town and Rotherham County

Rotherham Town played at Clifton Lane, which was later used for rugby by the Rotherham Titans. Rotherham County played at Millmoor.

11. Which player set a new record for the most number of league appearances for Rotherham United between 1946 and 1962?

From Quiz Rotherham United

Answer: Danny Williams

Danny Williams signed for Rotherham United in 1943, and made his official debut in 1946 following the end of World War Two. A midfielder, he would make 621 appearances for the club in all competitions (461 in the league) before moving into the managerial seat in 1962. He would later have a spell as manager of Swindon Town, leading them to 1-0 victory in the 1969 League Cup final vs. Arsenal FC.

12. In 1961, Rotherham United reached the final of the very first League Cup competition. Which team did they lose to, over two legs, in the final?

From Quiz Rotherham United

Answer: Aston Villa

In the 1960-61 League Cup, Rotherham United defeated Leicester City, Bristol Rovers, Bolton Wanderers and Portsmouth before eliminating Shrewsbury Town over two legs in the semi-final. The final against Aston Villa was held over to the beginning of the following season, and Rotherham put themselves in a great position by winning the first leg at home 2-0, Barry Webster and Alan Kirkman scoring their goals. Unfortunately for Rotherham, the second leg at Villa Park ended in a 0-3 defeat.

13. Rotherham won the Football League Trophy in 1996, which was known then as the Autowindscreens Shield. Who were their opponents?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: Shrewsbury Town

Rotherham won the game 2-1, with both goals coming from on-loan striker Nigel Jemson, watched by over 35,000 people.

14. Which manager guided Rotherham United to successive promotions between 1999 and 2001?

From Quiz Rotherham United

Answer: Ronnie Moore

Ronnie Moore was a former player with Rotherham United (1980-1983), who had two stints as the club's manager. In the first, between 1997 and 2005, he saw them rise from the fourth tier to become an established second tier club. They were runners-up to Swansea City in the fourth tier in 1999-2000 and runners-up to Millwall in the third tier twelve months later. Moore left to take over at Oldham athletic, followed by a spell in charge at Tranmere Rovers, then returned to Rotherham in 2009, but was unable to repeat his previous success there and left in 2011.

15. Which league was Rotherham in during the 2007/08 season?

From Quiz Rotherham United Football Club

Answer: League 2

Rotherham were relegated from League 1 in the 2006/07 season, after finishing 23rd.

16. Kari Arnason became Rotherham United's most-capped player by winning 36 caps for which country between 2012 and 2015?

From Quiz Rotherham United

Answer: Iceland

Kari Arnason was central defender who made 90 appearances for Iceland between 2005 and 2021. He joined Rotherham United from Aberdeen in 2012 and made 116 league appearances for them before leaving for Swedish club Malmo F.F. in 2015. He helped Rotherham to back-to-back promotions between 2012 and 2014.

17. What is the name of the new stadium that Rotherham United moved into in 2012?

From Quiz Rotherham United

Answer: New York Stadium

Rotherham United were forced to leave their long-time home of Millmoor in 2008 after a dispute with their landlord. They spent the next four years exiled at the Don Valley Stadium in Sheffield, before returning to the town in 2012. The club opened the New York Stadium with a friendly against neighbours Barnsley in July 2012, with Burton Albion being their first league visitors three weeks later. The stadium name comes from the area of the town where it was built.

This is category 7307
Last Updated Jul 20 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.