FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Texas Quizzes, Trivia and Puzzles
 Texas Quizzes, Trivia

Texas Sports Trivia

Texas Sports Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. USA by Locality

Fun Trivia
4 Texas Sports quizzes and 35 Texas Sports trivia questions.
1.
  Sport in Texas    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of sport in the Lone Star State in the seventh quiz in this series on sports in individual states of the USA.
Average, 10 Qns, Dizart, Oct 11 12
Average
Dizart gold member
426 plays
2.
  Texas Sports Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz to test your knowledge on some of Texas' greatest sports figures. They either played/coached or were born in Texas. These are all multiple choice questions.
Tough, 10 Qns, complexmammal, Apr 06 11
Tough
complexmammal
426 plays
3.
  Pro Football in Texas    
Multiple Choice
 10 Qns
If you are a football fan like most rabid Texans, you are gonna have fun with this one! Good luck!
Tough, 10 Qns, oilerfan34, Jun 06 23
Tough
oilerfan34
Jun 06 23
767 plays
4.
  Sports in Texas    
Multiple Choice
 5 Qns
This one will make you think.
Tough, 5 Qns, mjdtx, Nov 23 09
Tough
mjdtx
408 plays
Related Topics
  Dallas Cowboys [Sports] (21 quizzes)

  Texas Longhorns [Sports] (6 quizzes)

  Dallas Mavericks [Sports] (6 quizzes)

  Texas Famous People [People] (4 quizzes)

  Texas Rangers [Sports] (8 quizzes)

  Dallas Stars [Sports] (5 quizzes)

  Mixed Texas [General] (5 quizzes)

  Texas [Geography] (40 quizzes)

  Texas History [History] (17 quizzes)


Texas Sports Trivia Questions

1. In 1966, which Texas college created one of the biggest shocks in men's basketball history by defeating Kentucky to win the National Championship?

From Quiz
Sport in Texas

Answer: Texas Western Miners

Nowadays the school is known as UTEP (University of Texas at El Paso). The Miners were coached by Don Haskins, and only lost once in the 1965/66 regular season, but were still regarded as outsiders when it came to the NCAA tournament. A double-overtime win over Kansas in the last eight and a seven point victory over Utah in the semi-finals saw them line up against top-seeded Kentucky in the championship game in College Park, Maryland. The Miners won 72-65 to become the first Texas school to ever win the national title.

2. How many professional football teams were started in Texas in 1960?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: 3

Three teams started in 1960, the Dallas Cowboys, the Houston Oilers, the Dallas Texans.

3. Where was Astro Turf first used?

From Quiz Sports in Texas

Answer: The Astrodome in Houston

The Astrodome in Houston was named 'The 8th Wonder of the World'. The Astrodome opened in 1965 with the new artificial surface. It was used both for baseball with the Astros, and for football with the Houston Oilers. New York Yankee Mickey Mantle hit the first home run ever in the Astrodome in 1965, in an exhibition game before the start of the regular season.

4. In 1993, the Minnesota North Stars of the NHL relocated to Texas and became the Dallas Stars. In 1999, they won the first Stanley Cup in franchise history with a four games to two finals victory over which team?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Buffalo Sabres

The 1998-99 Stanley Cup Final was the first such appearance for Buffalo since a loss to Philadelphia 1975, whilst the North Stars had made two losing appearances during their stay in Minneapolis. The first four games were split 2-2, but Dallas gained an advantage by winning game five in New York State. Game six at the Marine Midland Arena would go down in history as the longest finals game ever, and it was the Stars who prevailed 2-1 in triple overtime.

5. Which team did the Dallas Texans become?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: Kansas City Chiefs

The Dallas Texans of the old AFL moved to Kansas City, and became the Chiefs.

6. Where did Cowboys star Don Meredith go to college?

From Quiz Sports in Texas

Answer: SMU

One of Dallas' best QB's ever.

7. Who was the first starting quarterback of the NFL expansion team, Dallas Cowboys?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: Eddie LeBaron

Eddie LeBaron, at 5 feet, 9 inches, was the first starting quarterback for the Cowboys. He was soon replaced with the taller, quicker Meredith. Staubach came in 1969. Van Brocklin retired in 1960.

8. When Bob Lilly retired from the Cowboys, what brand of beer did he advertise for?

From Quiz Sports in Texas

Answer: Coors

9. The US Clay Court Championships is an ATP tennis tournament held annually in which Texas city?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Houston

The US Clay Court Championships is one of the oldest tennis competitions in the USA. First held in 1910 in Omaha, the event has been held at a number of venues through the years, but in 2001 was moved permanently to Houston. The River Oaks Country Club is the host venue.

10. Which team won the first world championship of any pro team in Texas?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: Houston Oilers

The Houston Oilers won the first AFL World Championship in 1960, by defeating the Los Angeles Chargers, 24-16. The Oilers repeated as AFL Champion in 1961, by defeating the Chargers, 10-3.

11. Which legendary high school football coach from Brownwood retired in 1985?

From Quiz Sports in Texas

Answer: Gordon Wood

Arguably the greatest coach of all time, at any level.

12. Which legendary NFL coach was born in Mission, Texas, and led the Dallas Cowboys to two Superbowl victories during a 29-year reign as their head coach?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Tom Landry

Tom Landry played collegiate football for the Texas Longhorns, before playing pro football with the New York Yankees (AAFC) and New York Giants (NFL). After five years as the defensive coordinator with the Giants, Landry was named the first head coach in Cowboys history in 1960. After an 0-11-1 start in his first season, he soon made the Cowboys a perennial contender. They reached the Superbowl five times during his tenure, winning twice - in Superbowl VI vs the Miami Dolphins (January 1972) and in Superbowl XII vs the Denver Broncos (January 1978).

13. How many stadiums were home to the Houston Oilers from 1960 to 1997, when they left for Tennessee?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: 3

The Oilers played in three stadiums while in Houston. Jeppesen Stadium, Rice Stadium, Houston Astrodome. When the Oilers played the first AFL Championship in Jeppesen Stadium, the ground crew had to paint the field green because the grass was dead, and it was going to be televised in color!

14. Who led the Texas Rangers in home runs in 2002?

From Quiz Sports in Texas

Answer: Alex Rodriguez

A-Rod hit 47 to lead the team.

15. Which boxer, from Galveston, Texas, became the first black heavyweight champion of the world in 1908?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Jack Johnson

Johnson was born in Galveston in 1878. He won the World Colored Heavyweight title in 1903 with a victory over Denver Ed Martin. Johnson held the title until it was vacated when he won the World Heavyweight title, beating Tommy Burns in Sydney on Boxing Day, 1908. He would make nine successful defences of his crown unitl Jess Willard defeated him in 1915.

16. How many Super Bowls did the Houston Oilers play in?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: 0

Unfortunately, the Houston Oilers never played in a Super Bowl. They became the the Tennessee Oilers in 1997, and the Tennessee Titans in 1999 (and played in the 2000 Super Bowl, losing 16-23 to the Rams).

17. Which head coach led the San Antonio Spurs to four NBA championships between 1999 and 2007?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Gregg Popovich

Popovich played college hoops with the Air Force Academy, and, after five years active duty, returned there as an assistant coach in 1973. After spells as an assitant coach with the Spurs and the Golden State Warriors, he was named head coach of the Spurs in 1996. Helped by the "twin towers" of Tim Duncan and David Robinson, he led them to their first ever NBA title in 1999, defeating the New York Knicks in the finals. Further championships followed in 2003, 2005 and 2007, with victories over New Jersey Nets, Detroit Pistons and Cleveland Cavaliers respectively.

18. What team did the Dallas Cowboys play in their very first Super Bowl appearance?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: Baltimore Colts

Dallas played the Baltimore Colts in a very close game in Super Bowl V. Baltimore's Jim O'brien kicked a last minute field goal to win the game 16-13.

19. When Pete Rose claimed he would break Stan Musial's National League hit record against me, I struck him out 3 times in the game. I am a Vietnam veteran and once made a cameo appearance in a soap opera. Sandy Koufax was my idol. Who am I?

From Quiz Texas Sports Legends

Answer: Nolan Ryan

Nolan once held the record for most strikeouts in a game (19) in which he did it FOUR times. He once struckout 18 batters in 7 2/3 innings.

20. Clint Dempsey, from Nacogdoches, Texas, is a famous well-known name in which sport?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Soccer

Dempsey was born in Nacogdoches in 1983. He played collegiate soccer at Furman, before being drafted in to the MLS by the New England Revolution in 2004. In 2006, he was sold to Fulham of the English Premier League, where he would remain until 2012, scoring 60 goals in 225 games. Fulham's London neighbours, Tottenham Hotspur, bought him in August, 2012, for a fee of around £6 million. Dempsey was a member of the USA squad at both the 2006 and 2010 World Cups, scoring a goal in each tournament.

21. Who was the first Dallas Cowboy Super Bowl MVP?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: Chuck Howley

Chuck Howley was Super Bowl MVP in a losing effort against the Baltimore Colts.

22. The Houston Astros have been playing Major League Baseball since 1962, but what was their original nickname when they first played in the big leagues?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Colt .45s

The Houston Colt.45s made their National League debut on April 10th, 1962, defeating the Chicago Cubs at Colt stadium. In 1965, they moved into the futuristic Astrodome and changed their nickname to the Astros. They would have to wait until 2005 for their first World Series appearance, when they were defeated 4-0 by the Chicago White Sox. After 51 seasons as a National League team, the Astros moved to the American League in 2013.

23. Texas is a hotbed of college football, and has produced numerous national champions. Which is these schools did NOT win a national championship during the 20th century?

From Quiz Sport in Texas

Answer: Texas Tech Red Raiders

The Longhorns, Aggies and Horned Frogs all won versions of the national championship during the 20th cenury, but the Red Raiders never managed to pull it off. Their highest 20th century season-ending ranking was number 10 in the coaches poll in 1965, whilst the AP had them ranked at number 11 in both 1938 and 1973.

24. What was the most yards Earl Campbell rushed for in a single season while playing for the Houston Oilers?

From Quiz Pro Football in Texas

Answer: 1,934

In 1980, Campbell rushed for 1,934 yards, falling 70 yards short of breaking O. J. Simpson's record of 2,003.

This is category 20802
Last Updated Feb 25 2024 9:12 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.