FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Colleges  Universities Quizzes, Trivia and Puzzles
 Colleges  Universities Quizzes, Trivia

Colleges & Universities Trivia

Colleges & Universities Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »

Fun Trivia
154 quizzes and 2,156 trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Right School, Right City    
Match Quiz
 10 Qns
There are numerous colleges and universities throughout the U.S. Can you match some of them to their city?
Very Easy, 10 Qns, rayvendragon, Sep 19 23
Very Easy
rayvendragon gold member
Sep 19 23
444 plays
2.
  College Sightseeing Tour (Southern US Edition)    
Classification Quiz
 10 Qns
The southeastern US has many fine colleges and universities. Can you place the college in its correct location?
Easier, 10 Qns, bigwoo, Sep 15 23
Easier
bigwoo gold member
Sep 15 23
332 plays
3.
Theres a Trade School for That
  There's a Trade School for That   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
In the US, colleges and universities have become so expensive that many people cannot afford to attend. Trade schools have become an affordable alternative and offer many programs. See if you can match the photos with the appropriate courses of study.
Easier, 10 Qns, CmdrK, May 17 13
Easier
CmdrK gold member
1956 plays
4.
Find the Mexican University
  Find the Mexican University!   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Welcome to this quiz about some recognized higher education institutions in Mexico, their symbols, and their history. Good luck!
Average, 10 Qns, Lpez, Sep 19 23
Average
Lpez gold member
Sep 19 23
127 plays
5.
  Old School   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Here are ten universities founded before 1500. Match them to the European country where they're (mainly) operating. Have fun!
Easier, 10 Qns, JanIQ, Nov 22 16
Easier
JanIQ gold member
1170 plays
6.
  Fun Places to Get a Degree    
Match Quiz
 10 Qns
I'd like to find a really nice place to do a degree. What degree? Does that matter? You just need to help me match the university with its location, and I'll take it from there.
Easier, 10 Qns, VegemiteKid, Mar 14 20
Easier
VegemiteKid gold member
Mar 14 20
659 plays
7.
  Universities and Colleges Around the World    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a look at some of the higher education establishments throughout the world about which The Internationals have heard.
Average, 10 Qns, Upstart3, Jan 18 19
Average
Upstart3 gold member
Jan 18 19
250 plays
8.
  Colleges & Universities (Part 3)    
Multiple Choice
 10 Qns
Identify the college or university by the association. I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Average, 10 Qns, LUCA_BRASI, Jul 02 09
Average
LUCA_BRASI
1167 plays
9.
  Colleges & Universities (Part 4)    
Multiple Choice
 10 Qns
Identify the college or university by the association. I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, Dec 11 09
Tough
LUCA_BRASI
1018 plays
10.
  Colleges & Universities (Part 1)    
Multiple Choice
 10 Qns
Identify the college or university by the association. I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Difficult, 10 Qns, LUCA_BRASI, Jun 22 09
Difficult
LUCA_BRASI
1282 plays
trivia question Quick Question
Philip Pullman's trilogy "His Dark Materials" features a parallel universe version of what university?

From Quiz "Colleges & Universities (Part 3)"




11.
  Colleges & Universities (Part 2)    
Multiple Choice
 10 Qns
Identify the college or university by the association. I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, Jun 27 09
Tough
LUCA_BRASI
948 plays
12.
  A Guided Tour of the University of Durham    
Multiple Choice
 20 Qns
Follow me around the colleges and landmarks of the University of Durham...
Average, 20 Qns, genovia12, Nov 20 08
Average
genovia12
430 plays
13.
  Cities of Dreaming Spires    
Multiple Choice
 10 Qns
Whilst Oxford University may have inspired Thomas Arnold to describe it as a "city of dreaming spires", there are many other inspiring universities around the world.
Average, 10 Qns, cazza2902, Jun 26 19
Average
cazza2902 gold member
Jun 26 19
202 plays
14.
  Colleges & Universities (Part 10)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 10? This quiz will be the last 10 questions of a total of 100 questions on institutions of higher learning. I wonder how many foolish people out there will attempt all 100 questions. For those of you that do, I salute you.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, Aug 18 09
Tough
LUCA_BRASI
677 plays
15.
  Colleges & Universities (Part 6)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 6? Identify the college or university by the association. As always, I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Average, 10 Qns, LUCA_BRASI, Jul 21 09
Average
LUCA_BRASI
541 plays
16.
  Colleges & Universities (Part 7)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 7? Identify the college or university by the association. As always, I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, Nov 23 13
Tough
LUCA_BRASI
588 plays
17.
  World Universities    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a rather simple quiz, asking you to locate the country or state of universities from around the world.
Difficult, 10 Qns, PDW823, Jan 27 15
Difficult
PDW823
2272 plays
18.
  Colleges & Universities (Part 8)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 8? Identify the college or university by the association. As always, I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, Aug 04 09
Tough
LUCA_BRASI
533 plays
19.
  Universities around the World    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on some of the not-so-common universities around the world. I hope you will explore the world of academics and learn about universities through my quiz. Have fun!
Difficult, 10 Qns, srini701, Feb 06 20
Difficult
srini701 gold member
Feb 06 20
1506 plays
20.
  Colleges & Universities (Part 5)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 5? Identify the college or university by the association. As always, I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, Jul 15 09
Tough
LUCA_BRASI
561 plays
21.
  Indian Institutes of Technology    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Indian Institutes of Technologies(IITs). The premier engineering schools in Asia and regarded as one of the best in the world.
Tough, 10 Qns, manvinder01, Sep 29 22
Tough
manvinder01
Sep 29 22
575 plays
22.
  Colleges & Universities (Part 11)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 11? Apparently, it ain't over till it's over. I make the usual apology about the over-weighting given to U.S. colleges and universities.
Difficult, 10 Qns, LUCA_BRASI, Aug 21 11
Difficult
LUCA_BRASI
387 plays
23.
  Colleges & Universities (Part 9)    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you ready for Part 9? Identify the college or university by the association. As always, I apologize for the overweighting given to U.S. colleges and universities.
Tough, 10 Qns, LUCA_BRASI, May 12 23
Tough
LUCA_BRASI
May 12 23
513 plays
24.
  Name the Australian University    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the 43 universities of Australia (don't worry, they aren't all in the quiz)?
Tough, 10 Qns, asadi, May 10 10
Tough
asadi
680 plays

Colleges & Universities Trivia Questions

1. At what university did Randy Pausch deliver his "Last Lecture" on September 18, 2007?

From Quiz
Colleges & Universities (Part 11)

Answer: Carnegie Mellon University

Randy Pausch's last lecture was titled "Really Achieving Your Childhood Dreams". It was part of a "Last Lecture" series, renamed "Journeys", in which a Carnegie Mellon staff member would give a hypothetical "final talk" based on his or her professional experiences. In Randy Pausch's case, he had just been given a terminal diagnosis with respect to his pancreatic cancer a month earlier in August 2007. "The Last Lecture", a book based on his lecture co-authored by Jeffrey Zaslow, spent 102 consecutive weeks on the "New York Times" bestseller list. Pausch died July 25, 2008 of complications from pancreatic cancer.

2. What university has hosted annually since 1895 the oldest and largest track and field competition in the U.S.?

From Quiz Colleges & Universities (Part 10)

Answer: University of Pennsylvania

The Penn Relays, also known as the Penn Relays Carnival, is hosted annually by the University of Pennsylvania at Franklin Field in Philadelphia. More athletes compete at the Penn Relays than in the Olympic Games.

3. On what campus would one find the Wren Building, the oldest academic structure still in use in the U.S.?

From Quiz Colleges & Universities (Part 9)

Answer: College of William and Mary

The inside of the Wren Building has been destroyed by fire three times (1705, 1859, and 1862), the last time by Federal troops during the Civil War. The question, "Was Christopher Wren the architect?", is discussed on the official website of Colonial Williamsburg. The answer to the question has remained unresolved for over 300 years.

4. What institution's drop-outs have included Richard Hatch ("Survivor"), Edgar Allan Poe, James Whistler, and Timothy Leary?

From Quiz Colleges & Universities (Part 8)

Answer: United States Military Academy at West Point

Two famous Goats (last in their class) of West Point were George Pickett and George Armstrong Custer. By contrast, Douglas MacArthur finished first in his 93-person class.

5. What university manages the Jet Propulsion Laboratory?

From Quiz Colleges & Universities (Part 7)

Answer: California Institute of Technology

Funded by NASA and operated by Caltech, the JPL is the lead US center for robotic exploration of our solar system. Highly ranked Caltech has less than 1,000 undergraduate students.

6. What school's win over Kentucky for the 1966 NCAA men's basketball championship is depicted in the 2006 film "Glory Road"?

From Quiz Colleges & Universities (Part 6)

Answer: Texas Western College

Head coach Don Haskins led Texas Western College (now the University of Texas at El Paso) with the first all-black starting lineup in NCAA history to victory. The film starred Josh Lucas as Haskins with Jon Voight as the legendary coach Adolph Rupp of the University of Kentucky.

7. What is the oldest institution of higher education in the western hemisphere?

From Quiz Colleges & Universities (Part 5)

Answer: Universidad Autónoma de Santo Domingo

The Autonomous University of Santo Domingo was established in 1538. The Royal and Pontifical University of Mexico, established in 1551, was the second oldest; however, it was closed in 1865. Harvard, the oldest in the U.S., was established in 1636. The origins of Laval, the oldest center of education in Canada, are the Séminaire de Québec founded in 1663.

8. What college was founded in 1895 by four Fabian Society members, including George Bernard Shaw?

From Quiz Colleges & Universities (Part 4)

Answer: The London School of Economics and Political Science

LSE describes itself as "the world's leading social science institution for teaching and research". The Fabian Society is a British intellectual socialist movement that favors a gradual, rather than revolutionary, approach to achieve its goals.

9. Philip Pullman's trilogy "His Dark Materials" features a parallel universe version of what university?

From Quiz Colleges & Universities (Part 3)

Answer: University of Oxford

The fictional Oxford college, Jordan College, is the home of the trilogy's heroine Lyra Belacqua. Its location and layout in the parallel universe corresponds to Exeter College, Pullman's alma mater.

10. What highly ranked member of the Group of Eight (Australian universities) was established by an act of the Parliament of Australia on August 1, 1946?

From Quiz Colleges & Universities (Part 2)

Answer: Australian National University

Located in Canberra, Australian National University is the smallest of the Group of Eight. Monash is the largest university in Australia; Sydney is the oldest. Charles Darwin, located in the Northern Territory, is not a Group of Eight member.

11. On December 2, 1942, Enrico Fermi and his team achieved the first self-sustained nuclear reaction on what college campus?

From Quiz Colleges & Universities (Part 1)

Answer: University of Chicago

This historic event occurred under the west stands of the abandoned (first) Stagg Field. Fermi had earlier been the recipient of the Nobel Prize in Physics in 1938 for his work on induced radioactivity.

12. What is the official date of the foundation of the University of Durham?

From Quiz A Guided Tour of the University of Durham

Answer: 1832

The university continued as an amalgamation of the university of Durham and Newcastle upon Tyne until 1963 when both separated.

13. This university is generally considered by many to be the very first university in the world. Established in the 5th century B.C, which university are we talking about?

From Quiz Universities around the World

Answer: Nalanda University, India

The Nalanda University was founded around 5th century BC and was an ancient seat of higher learning attracting Buddhist scholars from around the world. The famous scholar Huen Tsang stayed and studied here in the 7th century AD. The university had close to 2,000 teachers and a student strength of more than 10,000 at its peak. The Nanjing University was founded around 250 AD while the University of Bologna was founded in 1088. Oxford was founded about the year 1096 AD.

14. By 2016 there were 23 IITs in India. How many new ones were established in 2016?

From Quiz Indian Institutes of Technology

Answer: 5

Five new IITs were set up in 2016, at Dhanbad, Bilai, Dharwad, Jammu and Goa. The one at Dhanbad was originally set up as a College of Mining in 1926. The other four were newly established in 2016.

15. One of the USA's most famous universities is Princeton University. In what state of the US would you find this university?

From Quiz World Universities

Answer: New Jersey

Princeton University was chartered in 1746, and known as the College of New Jersey until 1896, it was British North America's fourth college.

16. The oldest university in Europe and the first institution to use the title "Universitas" was founded when and where?

From Quiz Universities and Colleges Around the World

Answer: 1088 in Bologna

Founded most probably in 1088, Bologna University is the oldest European university in continuous operation. It is still one of the most prestigious universities in Italy, with a first class list of faculties and departments and an impressive list of alumni and staff. Bettisia Gozzadini graduated as a jurist and taught at the university from about 1239. She is probably the first woman to teach at a university. (Question by malama)

17. Established in 1477, what Nordic university's faculty included Anders Celsius and Carl Linnaeus in the 18th Century?

From Quiz Colleges & Universities (Part 11)

Answer: Uppsala University

Uppsala is the oldest university in the Nordic countries. Other notable people affiliated with the university include novelist and playwright August Strindberg and UN Secretary General and Nobel Peace Laureate Dag Hammarskjöld.

18. At what Canadian university did Sir William Osler obtain his medical degree (MDCM)in 1872?

From Quiz Colleges & Universities (Part 10)

Answer: McGill University

Called the "Father of Modern Medicine", Osler's many contributions to medicine included the establishment of the medical residency. As a professor, his influence was felt as a faculty member of McGill, Pennsylvania, Johns Hopkins, and Oxford.

19. What university has won the NCAA Men's Division I Ice Hockey Championship a record nine times (through 2009)?

From Quiz Colleges & Universities (Part 9)

Answer: University of Michigan

The Wolverines have been champions in 1948, 1951-53, 1955-56, 1964, 1996, and 1998. The semi-finals and finals of the NCAA Men's Division I (and Division III) Ice Hockey Championship tournament are branded as the "Frozen Four".

20. What university's economics department has included more Nobel Prize winners and John Bates Clark medalists in economics than any other university?

From Quiz Colleges & Universities (Part 8)

Answer: University of Chicago

Through 2008, the University of Chicago claims ties to 25 of the 62 individual Nobel Laureates in Economic Sciences. Of the 25, six are current members of their faculty. From its inception in 1947 through 2009, Chicago can also claim 17 John Bates medalists. The prestigious John Bates Clark Medal is given biannually by the American Economic Association to "that American economist under the age of forty who is adjudged to have made a significant contribution to economic thought and knowledge".

21. What university has been closed in 1229, 1940, and 1968?

From Quiz Colleges & Universities (Part 7)

Answer: University of Paris

In 1229 the university closed in response to a student riot. In 1940 it was closed due to the German invasion. Student unrest was again the cause of the closure in May 1968.

22. What school's alma mater is "Far Above Cayuga's Waters"?

From Quiz Colleges & Universities (Part 6)

Answer: Cornell University

The main campus of Cornell University is located in the city of Ithaca on the southern shore of Cayuga Lake in central New York. Cayuga Lake is the longest of New York's glacial Finger Lakes and the second to Seneca Lake in surface area.

23. On Nov. 14, 1970, what university lost the coaching staff and 37 members of its football team in an airplane crash?

From Quiz Colleges & Universities (Part 5)

Answer: Marshall University

The 2006 film "We Are Marshall" is a dramatization of the tragedy and the rebuilding of the football program. The school was named after John Marshall, the longest serving Chief Justice in U.S. Supreme Court history.

24. What university was the home of ENIAC, the world's first electronic, large-scale, general-purpose digital computer in 1946?

From Quiz Colleges & Universities (Part 4)

Answer: University of Pennsylvania

Although ENIAC was 100 feet long, 10 feet high, and weighed 30 tons, a chip of silicon measuring 0.02 inches square in 2007 held the same capacity as all of ENIAC. ENIAC stood for Electronic Numerical Integrator And Computer.

25. What university is home to The Wharton School, the world's first collegiate business school?

From Quiz Colleges & Universities (Part 3)

Answer: University of Pennsylvania

The Wharton School was established in 1881 through a donation of Joseph Wharton. Its illustrious alumni include Peter Lynch, Michael Milken, and Donald Trump.

26. What is the oldest Roman Catholic university in the U.S.?

From Quiz Colleges & Universities (Part 2)

Answer: Georgetown University

What is a Hoya? You don't really want to know, but if you insist, the following is the answer according to the Official Web Site of Georgetown University Athletics: "Many years ago, when all Georgetown students were required to study Greek and Latin, the University's teams were nicknamed 'The Stonewalls'. It is suggested that a student, using Greek and Latin terms, started the cheer 'Hoya Saxa!', which translates into 'What Rocks!' The name proved popular and the term 'Hoyas' was eventually adopted for all Georgetown teams." Thus it has nothing to with the genus of tropical plants or the famous boxer.

27. Booker T. Washington was the first principal of what present-day university?

From Quiz Colleges & Universities (Part 1)

Answer: Tuskegee University

Born to slavery in 1856, Booker T. Washington became head of the new Tuskegee Normal and Industrial Institute in 1881 at the age of 25. The initial "T" in his name stands for Taliaferro.

28. It was the efforts of the last Prince Bishop of Durham which enabled the creation of the university. Who was this man?

From Quiz A Guided Tour of the University of Durham

Answer: William van Mildert

Van Mildert college, founded in 1965, recalled the nomenclature of the founder and was coupled with the Van Mildert Professorship of Divinity to preserve William van Mildert's heritage.

29. The University of Vlora is one of only four universities in this small European nation. Which country is this university located in?

From Quiz Universities around the World

Answer: Albania

The other four universities in Albania are the Polytechnic University of Tirana, University of Elbasan "Aleksander Xhuvani" and the University of Tirana.

30. French business university, INSEAD, has its European campus in which French town?

From Quiz World Universities

Answer: Fontainebleau

INSEAD is one of the world's premier business schools, offering a wide range of business courses. The school also has an Asian campus, located in Singapore.

This is category 4622
Last Updated Feb 21 2024 1:57 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.