FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
National Symbols Quizzes, Trivia and Puzzles
National Symbols Quizzes, Trivia

National Symbols Trivia

National Symbols Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Flags and Symbols

Fun Trivia
39 National Symbols quizzes and 546 National Symbols trivia questions.
Sub-Categories:
1.
An International Bouquet
  An International Bouquet editor best quiz   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
How familiar are you with the floral emblems of different nations? Here is an international bouquet of flowers - each of which is closely associated with one or more countries - for you to enjoy.
Easier, 10 Qns, LadyNym, Feb 14 23
Easier
LadyNym gold member
Feb 14 23
337 plays
2.
National Flowers of Ten Countries
  National Flowers of Ten Countries   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Do you know these national flowers from these ten countries or communities from around the world? Happy sniffing.
Very Easy, 10 Qns, Creedy, Aug 15 16
Very Easy
Creedy gold member
987 plays
3.
Animals Representing Nations
  Animals Representing Nations   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Many countries have national birds, flowers, trees etc. Here are ten animals that have been adopted as the official animal symbol of a nation. Identify the animals.
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Apr 10 17
Average
EnglishJedi gold member
618 plays
4.
National Animals of the World
  National Animals of the World   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is about the national animals from different countries and might be a bit tricky. Sometimes the images will be clues, but sometimes they're just there for aesthetic reasons. Enjoy!
Easier, 10 Qns, PootyPootwell, Jul 12 17
Easier
PootyPootwell gold member
Jul 12 17
776 plays
5.
Birds of a Feather
  Birds of a Feather?   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 15 Qns
In addition to national flags, most countries also have a coat of arms or other heraldic emblem that represents them. Can you determine which countries use these avian symbols?
Average, 15 Qns, reedy, Mar 14 21
Average
reedy gold member
Mar 14 21
351 plays
6.
The Man From Del Monte
  The Man From Del Monte   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
How good are you at identifying countries? For clues, there will be a photograph of a national symbol and a connected song, book or such like.
Easier, 10 Qns, suomy, Aug 15 16
Easier
suomy
1138 plays
7.
Lions and Tigers and Other Big Cats
  Lions and Tigers and... Other Big Cats   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 15 Qns
In addition to national flags, most countries also have a coat of arms or other heraldic emblem that represents them. Can you determine which countries use these imposing feline symbols?
Average, 15 Qns, reedy, Apr 16 21
Average
reedy gold member
Apr 16 21
301 plays
8.
Crouching Bison Hidden Mongoose
  Crouching Bison, Hidden Mongoose    
Photo Quiz
 10 Qns
A quiz about national animals of countries.
Easier, 10 Qns, kino76, Oct 24 16
Easier
kino76 gold member
418 plays
9.
National Trees from Around the World
  National Trees from Around the World   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Many countries have official national trees. Can you identify ten of the species designated for this purpose?
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Apr 20 17
Average
EnglishJedi gold member
400 plays
10.
Miscellaneous National Symbols
  Miscellaneous National Symbols   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Countries around the world have adopted flora and fauna as their national symbols. We will see and learn about national animals, birds, flowers, trees and mythological creatures.
Average, 10 Qns, gme24, Apr 21 17
Average
gme24 gold member
475 plays
trivia question Quick Question
What is the national animal of Peru?

From Quiz "Safari So Good"




11.
  Swans, Eagles and Roosters   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many of the world's countries have adopted a bird as one of their national symbols. To explore this topic, here's a match quiz inspired by Kyleisalive's Christmas 2017 challenge.
Very Easy, 10 Qns, LadyNym, May 09 20
Recommended for grades: 9,10,11,12
Very Easy
LadyNym gold member
May 09 20
513 plays
12.
National Flowers from Around the World
  National Flowers from Around the World    
Photo Quiz
 10 Qns
A quick photographic tour around some of the world's national flowers. If you don't know a country's national flower, then hopefully the picture will help you out.
Average, 10 Qns, EnglishJedi, Aug 15 16
Average
EnglishJedi gold member
731 plays
13.
  Trees Represent Countries   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Let's face it. The earth just wouldn't be the same without "the lungs of the world". Match the country with its national tree symbol- mostly official, some unofficial.
Easier, 10 Qns, Nealzineatser, Nov 29 18
Recommended for grades: 9,10,11,12
Easier
Nealzineatser gold member
Nov 29 18
514 plays
14.
  All Animals Are Equal   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
... though some may be more equal than others. The following creatures have all been adopted as national symbols by their respective countries. Your task is to match animal with the country.
Average, 10 Qns, pollucci19, Aug 15 16
Average
pollucci19 gold member
571 plays
15.
  National Musical Instruments    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the musical instrument to the country in which it is regarded as the national instrument, officially or otherwise?
Very Easy, 10 Qns, Dizart, Nov 27 17
Recommended for grades: 6,7,8
Very Easy
Dizart gold member
Nov 27 17
576 plays
16.
  Trunks, Branches and Leaves    
Match Quiz
 10 Qns
Test your knowledge in identifying either the National Tree or the tree that symbolizes a particular country.
Average, 10 Qns, zambesi, Aug 15 16
Average
zambesi
348 plays
17.
  Safari So Good    
Multiple Choice
 10 Qns
Match the animals that are symbolic for a variety of world countries as of the turn of the 21st century.
Average, 10 Qns, stashamaria, Jan 06 21
Average
stashamaria gold member
Jan 06 21
257 plays
18.
  Countries and Mottos    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know which motto belongs to which country!
Difficult, 10 Qns, sabina_st, Sep 14 22
Difficult
sabina_st
Sep 14 22
2630 plays
19.
  Four-Legged Creatures    
Match Quiz
 10 Qns
Test your knowledge by identifying the national animal to the country.
Average, 10 Qns, zambesi, Sep 01 16
Average
zambesi
334 plays
20.
  Stems and Flowers    
Match Quiz
 10 Qns
Test your knowledge and identify the national flower of a particular country.
Average, 10 Qns, zambesi, Aug 15 16
Average
zambesi
324 plays
21.
  Flower Power    
Match Quiz
 10 Qns
Pair up these world powers with the blooms designated as their national symbols.
Average, 10 Qns, zorba_scank, Aug 16 16
Average
zorba_scank gold member
267 plays
22.
  Feathered Friends    
Match Quiz
 10 Qns
Test your knowledge to identify the national bird to its country.
Tough, 10 Qns, zambesi, Aug 15 16
Tough
zambesi
250 plays

National Symbols Trivia Questions

1. What is the national animal of Afghanistan? It has a seasonal-sounding name.

From Quiz
Safari So Good

Answer: Snow leopard

All of the choices are animals found in Afghanistan and a number of them are on the endangered species list. The IUNC lists the snow leopard on its Red List of vulnerable species. According to a Dec. 11, 2020 CNN news item snow leopards are susceptible to the Corona Virus. This makes it the 6th animal species as of that date to have this particular liability.

2. "Unity makes strength" - is the motto of which country?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: Bulgaria

Bulgaria has had this motto since the union of two of its parts in 19th century. Bulgaria is an active member of NATO and a member of the European Union since January 1, 2007. The country has been a member of the United Nations since 1955, and is a founding member of the OSCE.

3. What animal is depicted on the national coat of arms of Norway? It might seem out of place in that country!

From Quiz Safari So Good

Answer: Lion

A number of other countries use the Lion as a national animal, including Bulgaria, Ethiopia, Iran (specifically the Asiatic lion), Kenya, Libya, Luxembourg, North Macedonia, Morocco (specifically the Barbary lion), Netherlands, Singapore, Togo and England. In addition, the Czech Republic names a mythical double-tailed lion as its only national animal. European nations generally get the lion from heraldic symbols, while African nations base their choices on actual inhabitants. Singapore most likely made its choice based on heraldry, since no actual lions ever inhabited this location.

4. Which country has "By reason or by strength" for motto?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: Chile

Translated in Spanish, the language spoken in Chile, "By reason or by strength" is "Por la razón o la fuerza". Chile is a country in South America. The Pacific forms the country's entire western border, with Peru to the north, Bolivia to the northeast, Argentina to the east, and the Drake Passage at the country's southernmost tip.

5. What is Italy's national animal, whose status is reflected in its name?

From Quiz Safari So Good

Answer: Italian wolf

The Eurasian lynx is likely the most dangerous animal, along with the aforementioned bear, but it is endemic to many other countries which probably decreased its likelihood for getting this position. There are more than 4500 endemic species of animals in Italy from which to choose. The Italian wolf is a subspecies of the grey wolf. It weighs slightly less and has a lesser length of body than the much more common grey wolf. The Italian wolves do not tend to unite in larger packs, which is common in the grey wolf, although the smaller, most often familial hunting coalitions usual in the Italian wolf. In grey wolfs mated pairs with and without offspring that hunt alone often are more successful hunters than the larger packs frequent in the grey wolf population. The wolf may have been chosen to represent Italy due to the ancient tale of twins Romulus and Remus being raised by a she-wolf before founding Rome. It is still an unresolved question as to whether this tale has any basis in fact or is just a fanciful myth.

6. What is the national animal of Ireland, that is the largest of its kind?

From Quiz Safari So Good

Answer: Red deer

There are 3 answers that partially meet this criterion: the correct one is the largest deer. The Connemara is the largest pony, and the great elk WAS the largest elk, but is now extinct and has been for many years. The Galway sheep is a medium to large breed developed in Galway. They are mainly bred for meat, but do have lots of white wool, including on their legs.

7. "Liberty, equality, fraternity" - this famous phrase is also a motto of which country?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: France

France got this motto after the French Revolution. France is bordered by Belgium, Luxembourg, Germany, Switzerland, Italy, Monaco, Andorra, and Spain. In some of its overseas departments, France also shares land borders with Brazil, Suriname, and the Netherlands Antilles. France is also linked to the United Kingdom via the Channel Tunnel, which passes underneath the English Channel.

8. Excluding the mythical phoenix, what is the national animal of Lebanon? It looks as if it's being electrocuted when alarmed!

From Quiz Safari So Good

Answer: Striped hyena

All of the choices can be found in Lebanon. The striped hyena can be found in Africa and throughout the Middle East and Indian subcontinent. The hair on its pelt stands up on end when something alarms it. It is the smallest of all the hyenas and is predominantly a scavenger, but is also known to hunt upon occasion.

9. "God is Great" - that's the motto of which country?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: Iraq

In Arabic, (much of the population of Iraq is Arabic) "God is Great" is the famous phrase "Allahu Akbar". Iraq shares borders with Kuwait and Saudi Arabia to the south, Jordan to the west, Syria to the northwest, Turkey to the north, and Iran to the east. It has a very narrow section of coastline at Umm Qasr on the Persian Gulf.

10. What is the easily recognizable national animal of Nepal?

From Quiz Safari So Good

Answer: Cow

All of the animals listed can be found in Nepal, along with many other majestic and larger animals that would seem more striking choices for representative animal, including Bengal tiger, Asian elephant, Indian rhinoceros and elephant, gharial, Himalayan tahr, and pangolin to name a few. Due to the predominance of the Hindu religion, most Nepalese venerate the cow. To a Hindu, the cow is the symbol of the Goddess Laxmi or Laksmi who presides over prosperity, fertility, luck, youth, joy and beauty among similar attributes.

11. What is the national animal of Peru?

From Quiz Safari So Good

Answer: Vicuna

Again, all of these animals are found in Peru. Three of these animals are related in some degree: the llama, alpaca, and vicuna. These all have woolly coats that can be used for clothing, although llamas haven't been used for their wool since the pre-Spanish Andean people. The vicuna has exceptionally fine and silky wool which is considered better than the alpaca's or any other fleece in the world. The tapir is a non-meat eating mammal that somewhat resembles a pig with a short trunk and is found in southeast Asia in addition to Central and South America. The three camelids live in mountainous terrain, while the tapirs prefer jungles.

12. "There is no god but Allah and Muhammad is His Prophet" - this is the motto of which country?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: Saudi Arabia

"There is no god but Allah and Muhammad is His Prophet" is also a citation from the Koran. Saudi Arabia is well-known for being a welfare state since the discovery of oil.

13. Everyone knows the national bird of the United States is the bald eagle, but what is the national mammal?

From Quiz Safari So Good

Answer: American bison

Once again all of the listed mammals are indigenous to the U.S. The American bison is also known as a bison or buffalo. Their numbers have been greatly reduced from the enormous herds that once covered the Great Plains before the advent of the white settlers. Prior to the late 18th century there were more than 60 million of these heaviest mammals of North America. They nearly became extinct by 1890 with less than a thousand. Due to conservation efforts, they now number in the 30,000's.

14. "Further beyond" -is the motto of which country?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: Spain

Spanish write their motto in Latin and it is "Plus Ultra". Spain, to the east and to the south of Galicia, borders Portugal. To the south, it borders Gibraltar (a British overseas territory) and, through its cities in North Africa (Ceuta and Melilla), Morocco.

15. What is Poland's national animal?

From Quiz Safari So Good

Answer: European bison

While all of the choices can be found in Poland, the vulnerable (but increasing in numbers) European bison represents the country. Once extinct in the wild, the undomesticated population is now increasing. It isn't as heavy as the American bison, but it is often taller. Although there used to be more species of bison, only these two remain. The Polish bison is also called a zubr or wisent.

16. What is the motto of Denmark?

From Quiz Countries and Mottos

Answer: "God's help, the love of the people, Denmark's strength"

In Danish the motto of Denmark is "Guds hjelp, Folkets kerlighed, Danmarks styrke". Denmark borders both the Baltic and the North Sea. The country consists of a large peninsula, Jutland, which borders northern Germany, plus a large number of islands, most notably Zealand, Funen, Vendsyssel-Thy, Lolland and Bornholm as well as hundreds of minor islands often referred to as the Danish Archipelago.

This is category 22199
Last Updated Feb 24 2024 5:52 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.