FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Malay Quizzes, Trivia and Puzzles
Malay Quizzes, Trivia

Malay Language Trivia

Malay Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
9 Malay Language quizzes and 90 Malay Language trivia questions.
1.
  When Malay Meets English    
Multiple Choice
 10 Qns
Malay is the official language of Malaysia. How much do you know about this language? And how does it relate to English? Give it a try and have fun!
Average, 10 Qns, Matthew_07, May 25 07
Average
Matthew_07 gold member
821 plays
2.
  Welcome to Malaysia    
Multiple Choice
 10 Qns
On your trip to Malaysia, you met some local natives to ask for directions, luckily they did speak little English and Malay. Now, it's up to you whether you survived the trip or lost in a middle of nowhere.
Average, 10 Qns, Matthew_07, Jun 03 08
Average
Matthew_07 gold member
713 plays
3.
  Country Names in Malay    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten country names will be given in Malay and you have to find out their corresponding English names. Many Malay country names are literally borrowed from their English names so why not give it a try? Enjoy!
Average, 10 Qns, Matthew_07, Jun 15 08
Average
Matthew_07 gold member
649 plays
4.
  United Colours of the Malay Language    
Multiple Choice
 10 Qns
So you think you know the names of the colours in the Malay Language? Take this quiz and find out...
Easier, 10 Qns, kkeerraayyzzee, May 08 21
Easier
kkeerraayyzzee
May 08 21
485 plays
5.
  Palindromes, Malay Style.    
Multiple Choice
 10 Qns
Take a shot at my first quiz (ever) on palindromes in the Malay Language. There will be some hints provided in some questions. You have to give the English word for Q1 to Q8 and the Malay word for Q9 and Q10. Enjoy.
Average, 10 Qns, snhha, Jan 29 24
Average
snhha gold member
Jan 29 24
358 plays
6.
  Malay Word Translations    
Multiple Choice
 10 Qns
Give the English translation for each of these Malay words or sentences.
Average, 10 Qns, blacrosse, Mar 26 13
Average
blacrosse
543 plays
7.
  Malay Language 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Have a go at my second Malay language quiz!
Average, 10 Qns, manu17, Feb 09 09
Average
manu17
485 plays
8.
  Malay Language (Malaysia)    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about animals, whose names are written in Malay. You have to tell which animal it is in English.
Easier, 10 Qns, manu17, Jul 04 06
Easier
manu17
1302 plays
9.
  Malay-Japanese Same Word Different Meanings    
Multiple Choice
 10 Qns
Malay and Japanese language , although are different in writing , but are almost the same in pronounciation. Here are some Malay and Japanese words which exist in both languages but differ in meanings. Pick one in Malay(M) and Japanese(J).
Average, 10 Qns, dib, Jan 17 22
Average
dib
Jan 17 22
450 plays
trivia question Quick Question
Natives in Sarawak live in this type of house, called 'rumah panjang'.

From Quiz "Malay Language 2"




Related Topics
  Malaysia [Geography] (10 quizzes)

  Malaysia History [History] (10 quizzes)

  Asian Food Mix [Hobbies] (20 quizzes)


Malay Language Trivia Questions

1. The Malay word "kakak" is a title that I would use when referring to which member of my family?

From Quiz
Palindromes, Malay Style.

Answer: Older sister

We also use "kakak" as a title of respect for women in general who are older than us. "Abang" is a word for older brother and "adik" refers to either younger brother or sister.

2. What does the Malay word "Cinta" mean in English?

From Quiz Malay Word Translations

Answer: Love

Another word for "Cinta" is "Sayang" which also means affection. Funnily enough, in some sentences, it means pity!

3. Merah- Look at that cut of yours...what do you see?

From Quiz United Colours of the Malay Language

Answer: Red

When you get cut, blood flows out. It is red, or merah.

4. The Malay word "kodok" is a name given to our amphibian friend that likes to hop around or near water (or sometimes some of them like to hop into my house). What creature is it in English?

From Quiz Palindromes, Malay Style.

Answer: Toad

"Kodok" is also a Malaysian dessert which is a mixture of banana, flour and sugar, fried in oil.

5. This is an island country and its Malay name is Singapura. Which Asian country is it?

From Quiz Country Names in Malay

Answer: Singapore

Another type of Malay country name is that the last few letters of the English names are changed. For example, the Phillipines' Malay name is Filipina.

6. "Terima kasih" means thank you. However, it gives a whole different meaning if we translate the phrase word by word. What do "terima" and "kasih" mean?

From Quiz When Malay Meets English

Answer: Receive, love

"Terima" (a verb) means to receive. Meanwhile, "kasih" means love. Well, some phrases are just lost in translations. ;)

7. What is the English translation of "Apa khabar?"

From Quiz Malay Word Translations

Answer: How are you?

Sometimes people just ask "Sihat?" which means "Are you well?".

8. Biru- Gaze upon the sky...maybe it will give you the answer to this one, what color is it?

From Quiz United Colours of the Malay Language

Answer: Blue

Gaze at the sky in the daytime. the sky is blue, or biru.

9. The Malay palindrome "kapak" is a tool which we often use to chop bones (such as buffalo bones) or wood to small pieces. What is the English word for this item?

From Quiz Palindromes, Malay Style.

Answer: Axe

Rumor has it that a very tiny "kapak" is used as a concealed weapon or for ritual purposes.

10. This large country's Malay name is Kanada. Which country is it?

From Quiz Country Names in Malay

Answer: Canada

In Malay, "c" will be changed to "k". Another good example is Cambodia; its Malay name is Kemboja.

11. Kuala Lumpur is the capital of Malaysia. The literal meaning of the phrase "Kuala Lumpur" is __________.

From Quiz When Malay Meets English

Answer: Mud confluence

"Lumpur" means mud. On the other hand, "kuala" means confluence. A confluence is a meeting place of 2 or more rivers. Kuala Lumpur now houses Malaysia's tallest building, namely the Petronas Twin Towers, with 88 storeys.

12. When someone says "Saya tidak faham Bahasa Inggeris", what is he or she trying to say?

From Quiz Malay Word Translations

Answer: I do not understand English

Bahasa means language. This sentence would still make sense without that word.

13. Kuning-maybe you should see the Big Bird from Sesame Street...he may be a help. What color is kuning?

From Quiz United Colours of the Malay Language

Answer: Yellow

Big Bird is yellow, or kuning.

14. The Malay name for the United States of America is "Amerika Syarikat". What does the word "syarikat" mean?

From Quiz Country Names in Malay

Answer: Company

The word "Amerika" is another borrowed word from the English word "America". Both words have the same pronunciation.

15. "Kereta" means car; "bapa" means father; "saya" means my or me. "Bapa saya" means my father. "Kereta saya" means my car. So, how do we say my father's car in Malay?

From Quiz When Malay Meets English

Answer: Kereta bapa saya

Malay's grammar is different from English's. Most Malay learners find this difficult to comprehend.

16. When you're in 'bilik mandi', what will you be doing?

From Quiz Malay Language 2

Answer: showering

Kitchen - dapur where we do the cooking, bedroom - bilik tidur is where we sleep and of course we do gardening in the 'taman'!

17. "Selamat datang!" is heard commonly in Malaysia. Do you know what it means?

From Quiz Malay Word Translations

Answer: Welcome!

If you visit Malaysia or even Indonesia, (the two countries are NOT to be confused!) you will see this sign everywhere in airports, hotel lobbies and also restaurants.

18. The color Hijau=Biru+Kuning in Malay, what is it in English?

From Quiz United Colours of the Malay Language

Answer: Green

Biru is blue and Kuning is yellow, as I've mentioned earlier. Blue and yellow make green.

19. Yunani is the Malay name for this European country. Two colors that appear on this country's flag are white and blue. What country is this?

From Quiz Country Names in Malay

Answer: Greece

Some Malay names are completely different from their English names. Another example is the Malay name for Ethiopia, which is Habsyah.

20. After taking a spectacular sight from the country's highest building, you decided to have to snack at a local restaurant. A local dish would be nice so you ordered a plate of "pisang goreng". What did you order?

From Quiz Welcome to Malaysia

Answer: Fried banana

"Pisang" means "banana" while "goreng" means "fried". "Pisang goreng" is a noun which means "fried banana". On the contrary, "goreng pisang" is a verb which means the action of frying banana.

21. The word "air" exists both in Malay and English. Observe the following sentence: Matthew drank a glass of "air" (Malay word), then went out to the backyard to take a breath of fresh air (English word). What does the word "air" mean in Malay?

From Quiz When Malay Meets English

Answer: Water

"Air" means water. "Kopi", which is also a borrowed word, means coffee. Milk in Malay is "susu". "Jus", another borrowed word, means juice.

22. Playing football in the field, what is 'field' in Malay?

From Quiz Malay Language 2

Answer: padang

kolam = pool hutan = jungle rumah = house

23. Malaysian love food! When someone says "Saya belum makan lagi", what does it mean?

From Quiz Malay Word Translations

Answer: I have not eaten yet

A phrase you do not hear many Malaysians say!

24. In Malay, the color Ungu = Merah + Biru. What color is that?

From Quiz United Colours of the Malay Language

Answer: Purple

Merah is red and biru is blue. Red and blue make purple.

25. It is the time of day where all the evil creatures come out to play. I hope you are not one of their prey. What time of day the Malay word, "malam" is?

From Quiz Palindromes, Malay Style.

Answer: Night

"Selamat Malam" means goodnight in Malaysian.

26. The Malay word "tatabahasa" has 5 'a' vowels in it. Observe the following sentence: My brother is learning "tatabahasa" in his Malay class. What does it mean by "tatabahasa"?

From Quiz When Malay Meets English

Answer: Grammar

The word "tatabahasa" consists of 2 parts, namely its prefix "tata" and its "root word", "bahasa", which means language. Pronunciation in Malay is "penyebutan". Composition is "karangan". Reading is "bacaan".

27. Describing a certain time of day, "Pada waktu senja" refers to what part of it?

From Quiz Malay Word Translations

Answer: At sunset

This is a more classic way of saying late evening.

28. In Malay the color Jingga=Merah+Kuning. What color is it?

From Quiz United Colours of the Malay Language

Answer: Orange

Jingga is orange, made by mixing red(merah) and yellow(kuning). Unlike the English Language, the fruit, orange, is not called jingga, but either limau or oren.

This is category 15458
Last Updated Feb 24 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.