FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Roosevelt Franklin D Quizzes, Trivia and Puzzles
Roosevelt Franklin D Quizzes, Trivia

Franklin D. Roosevelt Trivia

Franklin D. Roosevelt Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  FDR: President With Polio   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Franklin Delano Roosevelt's battle with polio? Answer the questions to see.
Tough, 10 Qns, bookaddict, Jul 09 09
Tough
bookaddict
774 plays
2.
  Franklin Delano Roosevelt    
Multiple Choice
 10 Qns
He was president longer than anyone else, but how well do we know him?
Tough, 10 Qns, WyldIrishRoz, Jan 03 20
Tough
WyldIrishRoz
Jan 03 20
2072 plays
3.
  Franklin D. Roosevelt, 32nd President    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about FDR? Take this quiz and find out.
Tough, 10 Qns, rootsgrrl, Jan 02 15
Tough
rootsgrrl
1630 plays

Franklin D. Roosevelt Trivia Questions

2. FDR was born in the year:

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: 1882

He was born on January 30, 1882, in Hyde Park, New York, the only child of James and Sara.

3. Franklin Roosevelt was born in Hyde Park, NY at his family home. The name of the house was:

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: Springwood

FDR's Presidential Library is also there.

4. Dr. Keene, the second doctor to diagnose Roosevelt, and a specialist told Roosevelt he had what problem/condition?

From Quiz FDR: President With Polio

Answer: A blood clot

Dr. Keen diagnosed the trouble was "A clot of blood form a sudden congestion...settled in the lower spinal cord temporarily removing the power to move." He prescribed a heavy massage. The massage ended up worsening the extent and the severity of the paralysis. He told the Roosevelts it would be a long recovery and charged them $600.

5. From what college did FDR graduate?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Harvard

FDR maintained a "Gentleman's C" average throughout college and law school.

6. Early in his career, FDR served in Washington as a Presidential appointee. What was his position?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: Assistant Secretary of the Navy

His distant cousin (and uncle by marriage) Theodore Roosevelt also held this post.

7. How long did it take after Roosevelt was diagnosed with Polio for him to be well enough to travel to the hospital?

From Quiz FDR: President With Polio

Answer: Four weeks

Four weeks after Dr. Lovett a specialist in infantile paralysis diagnosed that FDR had Polio and prescribed hot baths and sleep Roosevelt was well enough to be moved to the hospital. He was in the hospital for six weeks.

8. What was the name of the family home in which FDR grew up?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Springwood

Springwood is in Hyde Park, New York, and is lovely. Delano was FDR's mother's maiden name, and his own middle name.

9. Roosevelt helped publicize a city in Georgia as a treatment center for Polio victims after he gained strength by swimming there. What was the name of this city?

From Quiz FDR: President With Polio

Answer: Warm Springs

Roosevelt went to Warm Springs, Georgia for the first time on October 3, 1924. It became popular with polio victims after "The Atlanta Journal" did a story about Roosevelt being there. In the spring of 1926 Roosevelt bought Warm Springs. It was the only major risk Roosevelt ever took with his money.

10. When did Franklin Roosevelt and Eleanor Roosevelt marry?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: March 17, 1905

The date was the birthday of Eleanor's late mother, Anna. Anna was also Eleanor's first name.

11. FDR ran for Vice-President in 1920. Who was his running mate?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: James Cox

Al Smith, 'The Happy Warrior', was a former Presidential candidate and Governor of New York. Joseph Brennan was a governor of Maine, and Edwin Stanton was Abraham Lincoln's Secretary of War.

12. Roosevelt made his first public appearance since becoming paralyzed at the 1924 Democratic Convention. Who did he speak for at this event?

From Quiz FDR: President With Polio

Answer: Al Smith

Al Smith asked Roosevelt to speak for him at the Democratic Convention of 1924 and he did so. This was the first time he appeared in public after he was diagnosed with polio. He hid the fact that he was paralyzed by using a cane and leaning on his son's arm. This was the first but not the last time he would convince people he could walk.

13. Who gave the bride away at FDR and Eleanor's wedding?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Theodore Roosevelt & Teddy Roosevelt

TR was Eleanor's uncle; the brother of her late father, Elliott. He had a hard time getting to the ceremony, with the St. Patrick's Day parade going on and the normal hoopla the arrival of the President causes. Eleanor was FDR's fifth cousin. TR was quoted as saying, "There's nothing like keeping the name in the family."

14. FDR was in the habit of visiting a rural retreat in Maryland, which is now called Camp David. What was it called when FDR used it?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: Shangri-La

Eisenhower changed the name to honor his grandson, David.

15. When Roosevelt was running for re-election for his fourth term his opponent Dewey accused him of being an invalid confined to the White House. What did he do in response to this accusation?

From Quiz FDR: President With Polio

Answer: Toured five New York boroughs

Roosevelt toured five New York boroughs in response to this accusation. He wouldn't even call it off when the weather reported gale force winds and rain. He was so ill that the limousine he was in stopped in a garage every hour to give him dry clothes and rub down his legs which were causing him great pain.

16. All Presidents have at least one truly trusted advisor. In FDR's case, it was a small, gnome-like man who dropped cigarette ashes everywhere he went. What was his name?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: Louis Howe

John Nance Garner was FDR's first Vice-President, Thomas Dewey ran against him in 1944 and Steve Early was FDR's Press Secretary.

17. How many children did FDR and Eleanor have?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Six

Anna (b.1906), James (b.1907), Franklin (b.1909; died at seven months of age), Elliott (b.1910), Franklin (b.1914), and John (b.1916).

18. FDR had several hobbies, but one he maintained his entire life. What was it?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: stamp collecting

When he died, he had over 1,000,000 stamps in his collection.

19. How many terms did FDR serve as Governor of New York?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Two & 2

FDR was elected Governor of New York for two two-year terms; in 1928, and 1930. He gave up his seat to run for President in 1932.

20. FDR enjoyed the company of women, but one relationship nearly cost him his marriage and his political career. Who was this woman?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: Lucy Mercer

Marguerite LeHand was FDR's secretary, Frances Perkins was his Secretary of Labor (first woman cabinet member) and Frances Gumm was Judy Garland.

21. What caused FDR to die?

From Quiz FDR: President With Polio

Answer: A stroke

FDR died from a stroke at Warm Springs on April 12, 1945. As he was being carried through the streets of Washington people held up signs saying "He got me a job," or "He saved my home." One mourner told a journalist "I didn't know Roosevelt, but he knew me."

22. Who opposed Roosevelt in the Presidential election in 1944?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Thomas Dewey & Dewey

Thomas Dewey had built a reputation in the 30s as Manhattan DA for cracking down on organized crime. He ran again, against Harry S. Truman in 1948, and was prematurely declared winner, resulting in the famous newspaper headline, "Dewey Defeats Truman." He didn't.

23. When FDR addressed Congress for the last time, what did he do that he had never done before when addressing them?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: remained seated

He had always stood up, supported by braces but toward the end of his life he was fatigued and debilitated.

24. Where did FDR die?

From Quiz Franklin D. Roosevelt, 32nd President

Answer: Warm Springs, Georgia

FDR died of a cerebral hemorrhage on April 12, 1945, in the company of his former mistress, Lucy Rutherfurd, his cousins, Daisy Suckley and Laura Delano, and an artist who had been painting his portrait. Madame Shoumatoff. I am told that every American born before 1940 can remember exactly where they were when they heard the news.

25. FDR died of a cerebral haemorrhage in 1945 at his retreat in Warm Springs, GA. What was he doing at the time?

From Quiz Franklin Delano Roosevelt

Answer: Having his picture/portrait done

Besides the artist, he had several other guests that day...including Lucy Mercer Rutherford.

This is category 13723
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.