FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Nixon Richard Quizzes, Trivia and Puzzles
Nixon Richard Quizzes, Trivia

Richard Nixon Trivia

Richard Nixon Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
Did you know that Nixon was an accomplished pianist who once considered a career in music? Our trivia quizzes will take you on a journey through his presidency, from landmark policies to infamous scandals.
4 Richard Nixon quizzes and 55 Richard Nixon trivia questions.
1.
  President of the U.S.A: Richard Nixon   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
In office from 1969-1974, Richard Nixon was a controversial U.S. President. How much do you know about him?
Average, 20 Qns, LuH77, Jun 27 23
Average
LuH77
Jun 27 23
256 plays
2.
  The Life of Richard Nixon   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Test your knowledge of former American President Richard Nixon. Everybody has heard of the Watergate scandal, but how much do you know of the man himself?
Average, 15 Qns, LeoDaVinci, Aug 19 15
Average
LeoDaVinci editor
3048 plays
3.
  Watergate    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz on the biggest US political scandal.
Average, 10 Qns, gregbrfc2, Sep 29 22
Average
gregbrfc2
Sep 29 22
2179 plays
4.
  Background on Tricky Dick    
Multiple Choice
 10 Qns
Some background on everyone's favorite target.
Average, 10 Qns, robert362, Jan 03 20
Average
robert362
Jan 03 20
2901 plays
trivia question Quick Question
Who was the editor of the 'Washington Post' that broke the Watergate scandal?

From Quiz "Watergate"




Related Topics
  Election 1972 [World] (7 quizzes)


Richard Nixon Trivia Questions

1. In which state was Richard Nixon born, in 1913?

From Quiz
President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: California

Richard Milhous Nixon was born in Yorba Linda, California, on January 9 1913. His father was Francis A. Nixon and his mother was Hannah Milhous Nixon. His family were Quakers (with his father originally being a Methodist, but converted to Quakerism, the faith of his wife). His family owned a lemon ranch.

2. On what date did the Watergate break-in take place?

From Quiz Watergate

Answer: June 17th, 1972

The break-in was discovered whan a security guard noticed tape on the door latch of a door between the basement stairwell and the parking garage of the Watergate Hotel, where the Democratic National Committee had its offices.

3. Where does Richard Nixon's middle name, Milhous, come from?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: His mother's maiden name

This was his mother's maiden name. It was a very well standing family in Indiana, where she came from, and she didn't want her child not to know where he came from. Her family traces their ancestry to King Henry III of England.

4. Nixon made a name for himself as an anti-communist by pursuing who?

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: Alger Hiss

It was Hiss ... who ultimately wrote a memoir entitled 'Laughing Last'.

5. The five men arrested were all in the pay of which organisation?

From Quiz Watergate

Answer: Committee to Re-Elect the President (CREEP)

CREEP had a massive slush fund from which the men were paid in cash.

6. What religion did Nixon practice?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: Quaker

His mother had hoped he'd become a Quaker missionary, but his beliefs mellowed, especially during his college and Navy years. Nevertheless, he still was an avid believer, and stayed devout.

7. A key witness in the above case was:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: Whittaker Chambers

His credibility was not beyond doubt.

8. The Nixon family moved to which U.S. city in 1922?

From Quiz President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: Whittier

The Nixon's lemon ranch was closed to business in 1922 and the family moved to Whittier, California, a city with a large Quaker community where Frank established a petrol station and grocery store. Richard did well in school here and was class president by the time he reached 8th grade. Richard Nixon would later attend Whittier College as a teenager and then Duke University Law School, graduating in 1937. He was a member of the Order of the Coif, an honour society in America for law students.

9. Who was 'Deep Throat' eventually revealed to be?

From Quiz Watergate

Answer: Mark Felt

In 2005, after much speculation and pressure, Felt revealed himself as the informant to the 'Washington Post'.

10. How many siblings did Richard Nixon have?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: 4

He had four brothers. They were all named for Kings of England, Richard for Richard III the Lionhearted. His brothers were Harold, Donald, Arthur and Edward; they likewise were all after famous kings of England. See note on question 1.

11. Nixon made his famous 'you won't have Dick Nixon to kick around any more' comment after he unsuccessfully ran for:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: Governor

He was wrong.

12. As a lawyer, Richard Nixon was admitted to the California bar in 1937. Which kind of cases did he avoid taking?

From Quiz President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: Divorce

Richard Nixon regularly worked with wills and commercial law during his time as a lawyer. The commercial law cases mainly included issues with Californian petroleum companies. Nixon actively avoided cases involving divorce because women talking about sex made him uncomfortable. Wingert and Bewley was the first law company that Nixon worked for. He opened up his own branch of the company in La Habra, California. By 1938, Nixon had also established his own business, a frozen orange juice company. California had a lot of oranges and Nixon tried to capitalize on this. The company he established was called CitriFrost, and it had several problems. One issue was that the orange juice was transported in plastic bags which broke easily. Another problem was that Nixon decided to freeze the juice itself instead of using concentrate, which would have preserved both the shelf life and the flavour. Nixon was involved in peeling the oranges and preparing the juice himself. CitriFrost went bankrupt after 18 months in business.

13. What university did Nixon attend, in which he enrolled in 1934?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: Duke

He graduated in 1937 from Duke, third in his class after receiving a full scholarship. Previously, he attended Whittier college, a Quaker school in California, finishing second in his class while majoring in history.

14. During Watergate, Nixon offered to have the tapes reviewed and 'screened' by:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: John Stennis

15. Richard Nixon met his wife, Thelma "Pat" Ryan, when they both took part in a community play as actors. What was the play?

From Quiz President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: The Dark Tower

When Richard Nixon took part in the Whittier community's stage production of "The Dark Tower" in 1938 he was cast alongside Thelma "Pat" Ryan, where Nixon described meeting her as being "a case of love at first sight." Pat did not feel the same way. Nixon would pester her to go on a date with him continuously until he finally wore her down. He asked her to marry him on their first date in 1938 but she declined. Pat was partial to ice skating and although Nixon hated it, he learned to ice skate (injuring himself repeatedly in the process) to impress her. Nixon married Pat in 1940. They had their honeymoon in Mexico. Pat was asked some years later why she agreed to marry him if he clearly annoyed her so much, and her response was "he was going places, he was vital and ambitious...he was always doing things."

16. What led to the discovery of Nixon's involvement?

From Quiz Watergate

Answer: White House tapes

In 1973 Alexander Butterfield admitted to a Senate Committee that all meetings in the Oval Office had been recorded on tape.

17. What degree did Nixon pursue during his university years from 1934 to 1937?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: Law

His early interests in government, politics and history pushed him in this direction. He graduated third in his class in Duke. Later on, Nixon was a lawyer in the Navy, for PepsiCo, and on Wall Street.

18. The judge who presided over many of the Watergate issues was:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: John Sirica

19. Richard Nixon and his wife had two daughters. What were their names?

From Quiz President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: Tricia and Julie

Tricia Nixon (later named Tricia Nixon Cox after marrying Edward F. Cox, an American lawyer) was born in 1946 in Whittier, California. She married her husband in the White House Rose Garden in 1971, when her father was president. Her and Edward had one son, Christopher Nixon Cox (born 1979), who followed his grandfather into politics, running for congress in 2010. Julie Nixon was born in 1948. She later became Julie Nixon Eisenhower, after marrying David Eisenhower, the grandson of former American president, Dwight D. Eisenhower, in 1968. Unlike her sister, Julie did not want the attention that came with a White House wedding ceremony, and instead eloped in a private event. She was more active in politics than her sister, giving disabled children tours around the White House and regularly taking part in speaking on the rights of the elderly and children, and her concerns regarding the environment.

20. Who was the Democratic candidate for the 1972 election, which was the focus behind Watergate?

From Quiz Watergate

Answer: George McGovern

Nixon won in an overwhelming majority, bringing into question the necessity of Watergate.

21. During World War II Nixon joined the American war effort. Which theater of operations was he posted to?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: Southern Pacific

He was an air transport officer in the US Navy during the war, and after the war was posted stateside as a legal officer. He wanted to become a pilot, but instead was posted at Guadalcanal and later at Green Island, never seeing active combat.

22. The chairman of the committee investigating Watergate was:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: Sam Ervin

23. Who was the most senior person sent to jail for Watergate?

From Quiz Watergate

Answer: John Mitchell

Mitchell was Attorney General and his imprisonment was the first time anyone of such authority within the government had been incarcerated.

24. Nixon stated (when he left office) that this was his reason for doing so:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: Eroded political base

25. Richard Nixon's first political victory was in 1946 after running for the House of Representatives. Who did he beat?

From Quiz President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: Jerry Voorhis

Jerry Voorhis (1901-1984) was a politician who served five times in the House of Representatives. A Democrat, he was the first political opponent that Richard Nixon ever came up against. Herbert Perry was a businessman and associate of Nixon, and it was he who wrote to the future president to suggest he run for the House of Representatives against Voorhis. Nixon replied to his letter in 1945, stating "I feel very strongly that Jerry Voorhis can be beaten and I'd welcome the opportunity to take a crack at him." Because Voorhis was busy with other congressional matters he was only able to devote two months of his time to campaigning, whereas Nixon devoted ten months to his opposition campaign. Voorhis also had to be hospitalised during the time he could have been campaigning due to a bout of haemorrhoids, spending two weeks in hospital. Nixon defeated Voorhis by around 15,000 votes, with congressman Chester E. Holifield quipping "Jerry, he cut you to pieces" after one of their debates. Despite being obliterated by him, Voorhis sent Nixon a letter congratulating him on his win in December 1946. By 1950, Nixon had been accepted into the United States Senate which he was a member of until 1953.

26. Who was the editor of the 'Washington Post' that broke the Watergate scandal?

From Quiz Watergate

Answer: Benjamin Bradlee

Bradlee was portrayed by Jason Robards in 'All the President's Men', for which he won the Best Supporting Actor Oscar.

27. What was Nixon's first elected government post?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: House Representative

In 1946 he defeated Democrat Jerry Voorhis to win the seat. Voorhis was a very successful Democrat in California, and Nixon was approached by several businessmen as the one to beat him. His main argument was that Voorhis was involved with Communists. This promoted his standing, and he had his first elected position.

28. Ford succeeded to the presidency upon Nixon's resignation. Nixon, however, had really wanted his Vice President to be:

From Quiz Background on Tricky Dick

Answer: John Connally

He was advised that the public reaction would be negative and resistant, so he backed off and 'compromised' with the less controversial Ford.

29. On September 23, 1952, Richard Nixon gave a speech where he stated he only intended to keep one gift from his campaigning, which was a dog. What was the dog's name?

From Quiz President of the U.S.A: Richard Nixon

Answer: Checkers

Nixon faced criticism as a senator for the large sum of money being spent on his campaigning. Fearing this would affect his chances to progress politically, Nixon flew to Los Angeles and prepared to defend himself live on television. He proclaimed that he would only keep one gift at the behest of his daughters: a black and white cocker spaniel named Checkers. This speech subsequently became known as the "Checkers Speech".

30. What were Nixon's 'kitchen debates'?

From Quiz The Life of Richard Nixon

Answer: Talks with the Soviet Premier

In 1959, Nixon defended US policies with Soviet Premier Nikita Khrushchev in Moscow. This earned him a lot of political clout later on, when he ran for the presidency.

This is category 13735
Last Updated Jul 20 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.