Quiz about Animals A to Z
Quiz about Animals A to Z

Animals A to Z Trivia Quiz


Well, almost A to Z...since I can only have 25 questions, not 26, I have left out the letter X...

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia
  8. »
  9. Identify the Animal

Author
crisw
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
15 / 25
Plays
56561
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 24 (18/25), Guest 107 (18/25), cherylthegreat (18/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The name of this animal is Afrikaans for 'earth pig'. Hint

Anteater
Aardwolf
Armadillo
Aardvark

2. This is a small nocturnal primate with very large eyes. Hint

Brown lemur
Bonobo
Baboon
Bushbaby

3. This African cat has tufts of black hair on its ears and can jump 10 feet in the air to catch a bird. Hint

Coucal
Cougar
Caracal
Cheetah

4. This large marine animal is a cousin of the manatee. Hint

Dolphin
Dugong
Duiker
Dik-dik

5. In winter I have a white coat but it turns dark again in the warmer months when I have a different name. Hint

Elephant shrew
Eaglet
Ermine
Echidna

6. This imported pest causes much damage in the Southwestern U.S. Hint

Fire ant
Formica ant
Fennec fox
Flying frog

7. This is a long-necked gazelle from Africa. Hint

Giraffe
Gerenuk
Gemsbok
Garibaldi

8. This large parrot is colored a brilliant purple-blue. Hint

Hyacinth macaw
Hoopoe
Hoatzin
Himalayan tahr

9. This is the name of both a type of wasp and a type of mongoose. Hint

Iguana
Ichneumon
Iberian lynx
Indigo bunting

10. This small cat resembles an otter. Hint

Jaguar
Jaguarundi
Jackal
Jird

11. This small African antelope has cup-shaped hooves that help it climb rocks. Hint

Kribensis
Kudu
Klipspringer
Kinkajou

12. This bird is known for its haunting, laughing night call. Hint

Lyrebird
Loon
Lemur
Loris

13. This baboon has multicolored skin- front and rear! Hint

Macaque
Mandrill
Marmoset
Mouse lemur

14. This animal has one spiral 'horn' that is actually a tooth. Hint

Nilgai
Nanday conure
Nuthatch
Narwhal

15. This animal is the most intelligent invertebrate. Hint

Owl
Opossum
Ostrich
Octopus

16. Many people in the Eastern U.S. build large houses for this insect-eating bird. Hint

Purple martin
Potoo
Pigeon
Peregrine falcon

17. This Central American bird has brilliant green plumage. Hint

Quokka
Quetzal
Quoll
Quagga

18. This snake-eating ground dweller is actually a member of the cuckoo family. Hint

Roadrunner
Ricebird
Redpoll
Roul-roul pigeon

19. This Russian antelope has an inflatable nose. Hint

Sika deer
Sassaby
Saiga
Sitatunga

20. The closest relatives of this jungle bird are woodpeckers. Hint

Turaco
Toucan
Turkey
Titmouse

21. This South American monkey has a bright red, bare face. Hint

Umbrella cockatoo
Umbrellabird
Uakari
Ural

22. This Andean llama-family member produces fine wool. Hint

Vicuna
Volpino
Vulturine guineafowl
Vervet

23. This giant weasel is known for its bad temper and even worse smell. Hint

Wolf
Whydah
Wallaby
Wolverine

24. This long-haired animal is a Tibetan member of the cow family. Hint

Yapok
Yak
Yellow-bellied sapsucker
Yellow warbler

25. This African animal looks and smells like a skunk. Hint

Zorilla
Zebra
Zorro
Zebra mussel


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The name of this animal is Afrikaans for 'earth pig'.

Answer: Aardvark

This strange animal looks like a cross between a pig, a donkey, and a kangaroo. It eats termites. The aardwolf is a strange, shy nocturnal African carnivore in the hyena family.
2. This is a small nocturnal primate with very large eyes.

Answer: Bushbaby

They live in Africa and are related to lorises and galagos. All of the other animals listed are also primates. The bonobo is also known as the pygmy chimpanzee.
3. This African cat has tufts of black hair on its ears and can jump 10 feet in the air to catch a bird.

Answer: Caracal

The caracal is related to lynx and bobcats but does not have spots. The coucal is a bird in the cuckoo family.
4. This large marine animal is a cousin of the manatee.

Answer: Dugong

It's a vegetarian, also known as 'sea cow.' Duikers and dik-diks are small African antelopes.
5. In winter I have a white coat but it turns dark again in the warmer months when I have a different name.

Answer: Ermine

A stoat's coat is dark in summer but turns white in snowy regions. In winter, the white-coloured stoat is often called an ermine though it remains a stoat. Mantles for kings were made from hundreds of weasel pelts. An echidna is a monotreme- an egg-laying mammal- and an elephant shrew is a small but mighty African insectivore.
6. This imported pest causes much damage in the Southwestern U.S.

Answer: Fire ant

It makes above ground mounds and attacks if these are damaged.
7. This is a long-necked gazelle from Africa.

Answer: Gerenuk

It's also called Waller's gazelle and browses like a giraffe. A gemsbok is a large antelope, and a garibaldi is a bright orange marine fish found off of the California and Mexican coast.
8. This large parrot is colored a brilliant purple-blue.

Answer: Hyacinth macaw

It is the largest member of the parrot family and lives in South America. It is severely endangered. Hoatzin and hoopoes are also birds. The tahr is a mountain animal with similarities to both goats and antelope.
9. This is the name of both a type of wasp and a type of mongoose.

Answer: Ichneumon

The female wasp has a long protruberance on its abdomen, called an ovipositor, with which it drills into tree trunks to lay its eggs. The iguana is a reptile, the Iberian lynx is an European wild cat, and the indigo bunting is a bird.
10. This small cat resembles an otter.

Answer: Jaguarundi

The jaguarundi comes in red and brown phases. It lives in Central America, Mexico, and the extreme Southwest US. The jackal is a coyote-like canid and the jird is a gerbil-like rodent.
11. This small African antelope has cup-shaped hooves that help it climb rocks.

Answer: Klipspringer

It's Dutch for 'cliff springer.' They mate for life. Kudu are very large antelope, the kinkajou is a South American mammal in the raccoon family, and a kribensis is a cichlid fish.
12. This bird is known for its haunting, laughing night call.

Answer: Loon

The loon eats fish. Its feet are so far back on its body that it cannot really walk on land. Lyrebirds are similar to birds of paradise. Lemurs are Madagascan primates and a loris is a small primate.
13. This baboon has multicolored skin- front and rear!

Answer: Mandrill

A slightly less colorful relative is the drill. All of the other animals are also primates but are not baboons.
14. This animal has one spiral 'horn' that is actually a tooth.

Answer: Narwhal

This is a small toothed whale. The nilgai is an Indian antelope, the nuthatch is a small songbird, and the Nanday conure is a South American parrot.
15. This animal is the most intelligent invertebrate.

Answer: Octopus

The octopus can solve complex problems like unscrewing a jar lid to get to the shrimp inside.
16. Many people in the Eastern U.S. build large houses for this insect-eating bird.

Answer: Purple martin

The bird nests in large colonies. A potoo is a bird in the frogmouth family, related to nighthawks and nightingales.
17. This Central American bird has brilliant green plumage.

Answer: Quetzal

The color can actually be washed from the feathers. A quokka is a small kangaroo, a quoll is a catlike marsupial, and a quagga is an extinct species of zebra.
18. This snake-eating ground dweller is actually a member of the cuckoo family.

Answer: Roadrunner

It looks much more like a cuckoo than like the cartoon bird! All of the other animals are also birds.
19. This Russian antelope has an inflatable nose.

Answer: Saiga

It filters out dust on the steppes. Sassaby and sitatunga are African antelopes.
20. The closest relatives of this jungle bird are woodpeckers.

Answer: Toucan

The toucan's bill is hollow and very light. The other animals mentioned are also birds.
21. This South American monkey has a bright red, bare face.

Answer: Uakari

The face is framed by a ruff of hair. A ural is a goatlike mammal.
22. This Andean llama-family member produces fine wool.

Answer: Vicuna

The Incas herded vicunas. A volpino is a fox and a vervet is a monkey.
23. This giant weasel is known for its bad temper and even worse smell.

Answer: Wolverine

This animal is so strong that it can drive grizzly bears from their kills! The wallaby is a small kangaroo and the whydah is an African bird.
24. This long-haired animal is a Tibetan member of the cow family.

Answer: Yak

The yak is a domestic animal. A yapok is an opossum, the other two are birds.
25. This African animal looks and smells like a skunk.

Answer: Zorilla

It is a great example of convergent evolution- unrelated animals that follow the same evolutionary path for the same reasons. A zorro is a fox and a zebra mussel is a mollusk.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 24: 18/25
Jan 29 2023 : Guest 107: 18/25
Jan 29 2023 : cherylthegreat: 18/25
Jan 29 2023 : Guest 92: 24/25
Jan 29 2023 : Coachpete1: 24/25
Jan 28 2023 : Guest 23: 21/25
Jan 28 2023 : Guest 75: 14/25
Jan 26 2023 : dennisbn: 15/25
Jan 26 2023 : mulligas: 13/25

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us