Quiz about DogsDont Eat These
Quiz about DogsDont Eat These

Dogs-Don't Eat These! Trivia Quiz


Most people know that dogs should not eat chocolate. But do you know about these less-well-known hazards to your pet? Taking this quiz may help keep your best friend from being sick as a dog!

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dogs
  8. »
  9. Dog Health

Author
crisw
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
197,844
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
21917
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 120 (2/10), Thrax437 (5/10), Chaostheory01 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Many people give this fruit to their dogs as a treat. However, just a few bites can cause fatal kidney failure in some dogs. Hint

Grapes
Bananas
Apples
Strawberries

2. Dogs who eat this may become very ill from alcohol poisoning. Hint

Applesauce
Oatmeal
Grape jelly
Bread dough

3. Ingestion of just a few of these nuts can cause temporary paralysis of the back legs in some dogs. Hint

Brazil nuts
Macadamia nuts
Peanuts
Pecans

4. Which raw fish can cause poisoning in dogs? Hint

Salmon
Bass
Sardines
Eel

5. This food is sometimes used to season dogs' meals, but can cause anemia. Hint

Peanut butter
Bacon fat
Onions
Chicken broth

6. In some dogs, this sweetener can cause hypoglycemia. Hint

Xylitol
Aspartame
Saccharin
Sucralose

7. Raw chicken bones are more dangerous to dogs than cooked ones.

True
False

8. Dogs- especially dogs that are fed a straight diet of dry food with little variety- may get an inflammation of the pancreas called "pancreatitis" if they eat certain foods that they are not used to. Which of the following is most apt to cause pancreatitis? Hint

Turkey skin
Sugary candy
Raw eggs
Mashed potatoes

9. A common food byproduct used in gardens has been found to cause vomiting, tremors and fast heartbeat when dogs eat it. What is this byproduct? Hint

Cocoa bean mulch
Composted corn husks
Composted vegetable waste
Peanut shell mulch

10. Which of the following holiday plants is *least* toxic to dogs? Hint

Poinsettia
Holly
Mistletoe
Actually, none of these are toxic to dogs


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Many people give this fruit to their dogs as a treat. However, just a few bites can cause fatal kidney failure in some dogs.

Answer: Grapes

Both grapes and raisins can be toxic. Some dogs eat them with, seemingly, no ill effects. However, some dogs become ill after ingesting only a few grapes or raisins. The first symptom is vomiting, followed by acute kidney failure, from which many dogs do not recover.

As of yet, the toxin is unknown, nor do we know why some dogs become sick and others eat grapes or raisins without a problem.
2. Dogs who eat this may become very ill from alcohol poisoning.

Answer: Bread dough

The yeast-containing bread dough can ferment in the dog's stomach, releasing large quantities of alcohol. Small dogs are most susceptible to this toxicity.
3. Ingestion of just a few of these nuts can cause temporary paralysis of the back legs in some dogs.

Answer: Macadamia nuts

The ingestion of as few as six macadamia nuts has caused paralysis in dogs. Dogs with macadamia poisoning will appear anxious and have difficulty moving their rear legs. The legs may appear to be painful. Luckily, the paralysis is temporary and clears up within a few days. The causative agent of the paralysis is unknown.
4. Which raw fish can cause poisoning in dogs?

Answer: Salmon

Salmon and trout can be infected with a parasite called Nanophyetus salmincola, a type of trematode worm. The worms themselves can be infected with a type of bacteria known as Neorickettsia helminthoeca. The bacteria only infects canids; other animals show no symptoms from eating it.

When dogs eat raw fish infected with this bacteria, they can show symptoms including weakness, vomiting, loss of appetite, swollen glands, and fever. Ninety percent of untreated dogs die. Cooking kills the worm and the bacteria.
5. This food is sometimes used to season dogs' meals, but can cause anemia.

Answer: Onions

Onions and garlic contain a chemical called thiosulfate. When ingested either in large quantities or in small quantities over a long period of time, they can cause an anemia called Heinz body anemia. This is reversible if you stop feeding the onions or garlic.
6. In some dogs, this sweetener can cause hypoglycemia.

Answer: Xylitol

This toxicity usually occurs when dogs eat large amounts of sugar-free candy or gum. In humans, xylitol does not cause a drop in blood sugar; in dogs it does. This can lead to weakness, staggering, and other symptoms of hypoglycemia. There is also some evidence that some dogs may develop liver failure after ingesting xylitol.
7. Raw chicken bones are more dangerous to dogs than cooked ones.

Answer: False

The reverse is true. Cooked bones are much more dangerous- they are much more brittle than raw bones and can splinter into sharp shards.
8. Dogs- especially dogs that are fed a straight diet of dry food with little variety- may get an inflammation of the pancreas called "pancreatitis" if they eat certain foods that they are not used to. Which of the following is most apt to cause pancreatitis?

Answer: Turkey skin

In dogs, pancreatitis often results from eating a very high-fat meal. While dogs that are used to eating a high-fat diet, like sled dogs, can eat pure fat with no problems, dogs that are not used to such foods often cannot. When such a dog eats a high-fat meal, its pancreas overproduces enzymes, to the extent that they actually begin to "digest" the pancreas and inflame it. Common culprits are turkey skin and ham fat. Symptoms include vomiting and stomach pain.

This is a medical emergency, and such dogs must be treated by a vet.

Some breeds, like miniature schnauzers, are genetically predisposed to pancreatitis.
9. A common food byproduct used in gardens has been found to cause vomiting, tremors and fast heartbeat when dogs eat it. What is this byproduct?

Answer: Cocoa bean mulch

Cocoa bean shells contain the same toxic theobromine that chocolate does, and are poisonous to dogs for the same reason. The mulch has an attractive chocolate smell that is irresistible to many dogs.
10. Which of the following holiday plants is *least* toxic to dogs?

Answer: Poinsettia

Despite common misconceptions, poinsettias are only mildly toxic, and most dogs who eat them will experience no symptoms at all. Some dogs will drool or vomit after eating them. Holly causes intense nausea, vomiting and diarrhea. Mistletoe causes vomiting, diarrhea, neurological problems and heart failure.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 120: 2/10
Dec 01 2022 : Thrax437: 5/10
Nov 30 2022 : Chaostheory01: 2/10
Nov 30 2022 : Guest 174: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 68: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 173: 10/10
Nov 28 2022 : Guest 152: 4/10
Nov 26 2022 : Guest 170: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 146: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Veterinary Knowledge- Canine Easier
2. Dog Health Average
3. Canine Genetic Disorders Tough
4. Vet for a Day Easier
5. Hair of the Dog Average
6. What's In Your Dog's Food? Tough
7. Canine Nutrition Difficult
8. Canine Neutering Surgery Average
9. Canine Anatomy Tough
10. What Dogs CAN'T Eat Tough
11. Canine Renal Failure Tough
12. Canine Parvovirus Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us