Quiz about UK Horse Riding
Quiz about UK Horse Riding

U.K. Horse Riding Trivia Quiz


Take this quiz if you like horse riding in the U.K.

A multiple-choice quiz by rebekah91. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Horses
  8. »
  9. Riding and Horse Sports

Author
rebekah91
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,232
Updated
Aug 02 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6726
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 185 (1/10), Guest 138 (8/10), Guest 80 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which piece of tack prevents a horse from putting its head up high when being ridden? Hint

Martingale
Reins
Grass reins
Nose band

2. Which of these involves shortening the horse's stride at the same time as maintaining the horse's speed and momentum?
Hint

Formation
Collecting
Arch technique
Silhouette

3. Which of these is not a type of trot? Hint

Shortened
Working
Extended
Collected

4. What should a rider do if he is traveling down a steep hill on horseback? Hint

Shorten the reins and hold them firmly
Lean forward
Lean back
Go faster

5. If a horse was cantering round on the right rein and the front outside leg was reaching in front of the inside, the horse would be on the correct lead.

True
False

6. How many beats does the canter have? Hint

1
4
2
3

7. What letter is at the centre of the arena or paddock? Hint

B
A
E
X

8. If a rider is riding bareback, which item of tack is missing? Hint

Bridle
Saddle
Rug
Reins

9. What is it called when a rider makes a horse cross over its legs and move sideways? Hint

Turn on the forehand
Rein back
Change the rein
Leg yielding

10. How would a rider make a horse rein back? Hint

Apply pressure with the reins
Lean back slightly
Squeeze with their calves
All of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which piece of tack prevents a horse from putting its head up high when being ridden?

Answer: Martingale

Grass reins stop a horse putting its head down. The reins control direction and speed mainly. The noseband is part of the bridle to hold it on.
2. Which of these involves shortening the horse's stride at the same time as maintaining the horse's speed and momentum?

Answer: Collecting

This creates more power in the horse's pace and keeps the horse listening to the rider.
3. Which of these is not a type of trot?

Answer: Shortened

Working trot is a regular trot. Extended is a longer stride and collected is a shorter stride.
4. What should a rider do if he is traveling down a steep hill on horseback?

Answer: Lean back

Leaning back would help the rider keep in balance. All of the other options would put the rider or horse out of balance. Loosening the reins would help the horse balance itself better.
5. If a horse was cantering round on the right rein and the front outside leg was reaching in front of the inside, the horse would be on the correct lead.

Answer: False

If a horse was on the correct lead, then the inside leg would reach further forward than the outside to keep it balanced.
6. How many beats does the canter have?

Answer: 3

Canter has 3, trot has 2 and walk has 4 beats.
7. What letter is at the centre of the arena or paddock?

Answer: X

X is in the centre and the other letters around are a, k, e, h, c, m, b, f, in that order clockwise.
8. If a rider is riding bareback, which item of tack is missing?

Answer: Saddle

Bareback simply means riding without a saddle and this can be more uncomfortable for some people.
9. What is it called when a rider makes a horse cross over its legs and move sideways?

Answer: Leg yielding

Turn on the forehand is when a horse changes direction by stepping its back legs round but keeping its front legs still. Change the rein is a change of direction and rein back is when a rider makes the horse move backwards.
10. How would a rider make a horse rein back?

Answer: All of these

Using all of these techniques together is how a rider makes a horse move backwards. It is important to keep the reins equal to make the horse go straight.
Source: Author rebekah91

This quiz was reviewed by FunTrivia editor uglybird before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : Guest 185: 1/10
Dec 05 2022 : Guest 138: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 80: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 109: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 35: 10/10
Nov 23 2022 : mcdubb: 6/10
Nov 21 2022 : Guest 24: 8/10
Nov 19 2022 : Guest 86: 6/10
Nov 19 2022 : Guest 86: 9/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us