Quiz about The City of Aberdeen
Quiz about The City of Aberdeen

The City of Aberdeen Trivia Quiz


This is a series of questions on my home city of Aberdeen in Scotland.

A multiple-choice quiz by Rob3. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Scotland

Author
Rob3
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,815
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1660
Last 3 plays: Guest 185 (8/10), Guest 194 (7/10), Guest 92 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Aberdeen's nickname Hint

The Windy City
The City of Angels
The Forbidden City
The Granite City

2. What is the name of the ground where Aberdeen Football Club play their home games? Hint

Pittodrie
Dens Park
Parkhead
Links Park

3. Who was granted the Freedom of the City of Aberdeen in 1993? Hint

Mikhail Gorbachev
Ronald Regan
Margaret Thatcher
Bobby Charlton

4. One of the biggest man-made holes in Europe is in Aberdeen. What is its name? Hint

The Granite Quarry
Rubislaw Quarry
Hunter's Hole
The Hole of St Nicholas

5. Two rivers flow into the North Sea at Aberdeen. What are they called? Hint

The Dee and The Don
The Forth and the Clyde
The Tweed and the Tyne
THe Ythan and The Deveron

6. What is Aberdeen's motto? Hint

Bon Accord
Ad Lucem
Dei Donum
Urbs In Horto

7. Aberdeen boasts two universities. One is called Aberdeen University. What is the name of the other one? Hint

The John Parkinson University
The Balmoral University
Abertay University
The Robert Gordon University

8. Aberdeen is known as Scotland's "Oil Capital" because of the oil that can be was found in the adjacent North Sea. During which year was the first major find of oil? Hint

1969
1972
1971
1970

9. Where is the Winter Garden in Aberdeen? Hint

Victoria Park
Seaton Park
Hazlehead Park
Duthie Park

10. Aberdeen Harbour Board is the oldest business in Britain. In what year was it established? Hint

1316
1361
1136
1163


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Aberdeen's nickname

Answer: The Granite City

It is so called because of the number of granite buildings. It is also called "The Silver City" because when the sun shines the buildings appear silver.
2. What is the name of the ground where Aberdeen Football Club play their home games?

Answer: Pittodrie

The name of the ground comes from the phrase "pit o dree" - and means dungheap!
3. Who was granted the Freedom of the City of Aberdeen in 1993?

Answer: Mikhail Gorbachev

Among other things the freedom of the city allows you to drive sheep down Union Street!
4. One of the biggest man-made holes in Europe is in Aberdeen. What is its name?

Answer: Rubislaw Quarry

Now disused it's where all the granite came from.
5. Two rivers flow into the North Sea at Aberdeen. What are they called?

Answer: The Dee and The Don

The Dee is around 90 miles long and the Don is around 82 miles long.
6. What is Aberdeen's motto?

Answer: Bon Accord

Literally from the French it means "good agreement"
7. Aberdeen boasts two universities. One is called Aberdeen University. What is the name of the other one?

Answer: The Robert Gordon University

This is the younger of the two universities gaining university status in 1992.
8. Aberdeen is known as Scotland's "Oil Capital" because of the oil that can be was found in the adjacent North Sea. During which year was the first major find of oil?

Answer: 1970

Oil has had a big effect on Aberdeen. The city now has one of the world's biggest heliports in order to ferry workers to the rigs.
9. Where is the Winter Garden in Aberdeen?

Answer: Duthie Park

All are parks in Aberdeen- but it is Duthie Park that is home to the Winter Gardens.
10. Aberdeen Harbour Board is the oldest business in Britain. In what year was it established?

Answer: 1136

Nowadays Aberdeen Harbour handles around four million tonnes of cargo every year.
Source: Author Rob3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 185: 8/10
Dec 06 2022 : Guest 194: 7/10
Dec 05 2022 : Guest 92: 8/10
Dec 01 2022 : Guest 49: 10/10
Nov 29 2022 : Guest 164: 8/10
Nov 27 2022 : Guest 86: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 67: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 85: 1/10
Nov 23 2022 : Guest 86: 8/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us