Quiz about The Viking Ships
Quiz about The Viking Ships

The Viking Ships Trivia Quiz


The Viking longships came in numerous types, and ruled the Northern Atlantic for centuries. Test your knowledge or learn about them.

A multiple-choice quiz by harald. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Vikings

Author
harald
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
103,287
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1045
Last 3 plays: buckeye52 (3/10), Guest 112 (4/10), Guest 75 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When did sailing-boats first appear in Scandinavia? Hint

400-500 A.D.
300-400 A.D.
800-900 A.D.
600-700 A.D.

2. What was the private boat-type? Hint

Knorr
Epitisbatr
Langskip
Karv

3. What was the knorr used for? Hint

Trading
Travelling
Invading
Coast-sailing

4. Broad sails are more effective than tall sails.

True
False

5. The Vikings had a kind of navy. What was it called? Hint

Landnam
Leidang
Batskjald
Skjalgnam

6. What are the two most famous Viking ships, found in mounds in Norway? Hint

Tune and Grønhaug
Oseberg and Gokstad
Storhaug and Klåstad
Borre and Halvdanshaug

7. How were sails marked to show that it was a king's ship? Hint

Shield
Striped
Sword and Spear
All of these

8. In 1893, Magnus Andersen sailed across the Atlantic with the copy of a Viking-ship. How long did the journey last? Hint

40 days
112 days
80 days
60 days

9. Where did the Vikings sleep when travelling at sea? Hint

in rooms below deck
in tents on deck
on deck
all over the ship

10. How did the Vikings transport the ships over land? Hint

rolled them on logs
they did not transport them over land
they carried them
divided them into several pieces


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did sailing-boats first appear in Scandinavia?

Answer: 600-700 A.D.

They were constructed from an old rowing-boat-type that was used by the Vikings. This boat-type was used until the ninth century.
2. What was the private boat-type?

Answer: Karv

The karv was used for local travelling along the coast. The longships are identical with the karv, except that they are larger.
3. What was the knorr used for?

Answer: Trading

This was the most commonly built ship-type in the Viking fleet. It was tougher and broader than the longshps, and could carry both men, cargo and animals. The oarholes were concentrated in the front or in the back, and the cargo was stored in the centre of the boat.
4. Broad sails are more effective than tall sails.

Answer: False

Old drawings on rock describe the viking-sails as a horizontal rectangle, but tests show that a standing rectangle is more effective. The sails were probably drawn horizontally for esthetic reasons.
5. The Vikings had a kind of navy. What was it called?

Answer: Leidang

In case of emergency, each region had a standing fleet of ships ready to counter the enemy. They were large longships with 25-30 rooms.
6. What are the two most famous Viking ships, found in mounds in Norway?

Answer: Oseberg and Gokstad

The Gokstad-ship is the largest known viking-ship, and was dug out in 1880 in Gokstad, Vestfold. It is 23,33 m. long and 5,25 m. wide. Weight with full equipment and crew is measured to 2020 kg.
The Oseberg-ship was also dug out in Vestfold, 1904. It is made of oak, and constructed for both rowing and sailing. It is 21,5 m. long, and ca. 5 m. wide.
7. How were sails marked to show that it was a king's ship?

Answer: Striped

The ships had red stripes on a white background. They were more expensive to produce, and therefore showed the power of the owner.
8. In 1893, Magnus Andersen sailed across the Atlantic with the copy of a Viking-ship. How long did the journey last?

Answer: 40 days

The ship was a copy of the Gokstad-ship.
To compare, a copy of Columbus' ship, Santa Maria, used several months on the same journey.
9. Where did the Vikings sleep when travelling at sea?

Answer: in tents on deck

The ship was divided into several rooms, but the crew slept in tents on deck.
10. How did the Vikings transport the ships over land?

Answer: rolled them on logs

To save many days of travelling, often between the Norwegian fjords, they transported the ships over land. They emptied the ship for ballast-rocks, and rolled them to rivers, lakes or fjords.
Source: Author harald

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 26 2022 : buckeye52: 3/10
Nov 03 2022 : Guest 112: 4/10
Nov 02 2022 : Guest 75: 0/10
Nov 02 2022 : Guest 24: 0/10
Nov 02 2022 : Guest 73: 2/10
Nov 02 2022 : Guest 73: 0/10
Nov 02 2022 : Guest 76: 3/10
Oct 07 2022 : Guest 96: 2/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us