FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A French Connection
Quiz about A French Connection

A French Connection Trivia Quiz


There are a number of French words and phrases that we commonly use in the English language. Can you match these ones up with their correct meaning?

A matching quiz by reedy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Borrowed Words and Phrases

Author
reedy
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,132
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1980
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 31 (10/10), Guest 207 (10/10), Guest 174 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A before-meal drink  
  papier-mache
2. Unlimited authority  
  cordon bleu
3. A person who excels at cooking  
  savoir-faire
4. A dead-end street  
  laissez-faire
5. A feeling of solidarity among members of a group; morale  
  cul-de-sac
6. Violation of accepted, albeit unwritten, social rules  
  faux pas
7. The doctrine of noninterference in the affairs of others  
  aperitif
8. A craft medium using paper and paste  
  touche
9. To respond appropriately to any situation  
  esprit de corps
10. Acknowledgment of an effective counterpoint  
  carte blanche





Select each answer

1. A before-meal drink
2. Unlimited authority
3. A person who excels at cooking
4. A dead-end street
5. A feeling of solidarity among members of a group; morale
6. Violation of accepted, albeit unwritten, social rules
7. The doctrine of noninterference in the affairs of others
8. A craft medium using paper and paste
9. To respond appropriately to any situation
10. Acknowledgment of an effective counterpoint

Most Recent Scores
Apr 18 2024 : Guest 31: 10/10
Apr 17 2024 : Guest 207: 10/10
Apr 16 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 07 2024 : kyleisalive: 10/10
Mar 30 2024 : Guest 31: 10/10
Mar 28 2024 : silvester: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 86: 10/10
Mar 26 2024 : lg549: 9/10
Mar 20 2024 : mulder52: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A before-meal drink

Answer: aperitif

Apéritif essentially translates as 'opening the appetite'. An apéritif is not intended for consumption during a meal, but is meant to be had during the pre-dinner socializing.
2. Unlimited authority

Answer: carte blanche

Carte blanche literally translates as 'white card', although it is closer in meaning to the English phrase, 'blank cheque'. It means that you can do whatever you want, without repercussions.
3. A person who excels at cooking

Answer: cordon bleu

Cordon bleu translates as 'blue ribbon', and often refers to a person who excels at cooking, or to the award given to such a person. This is a direct reference to the wide blue ribbon worn by members of the highest order of the knighthood.

The term has also come to be associated with a specific kind of meal - breaded veal, chicken or pork stuffed with ham and cheese, then fried.
4. A dead-end street

Answer: cul-de-sac

The literal translation of cul-de-sac is 'bottom of the sack', which lends a strong visual reference to a dead-end street. The term has been used in English since the 1800s. Interestingly enough, the most common terms used by Francophones for a dead-end street are 'impasse' and 'voie sans issue' (way without exit).
5. A feeling of solidarity among members of a group; morale

Answer: esprit de corps

Esprit de corps translates as 'spirit of the body (or group)', and speaks to the idea of working together or acting in one mind. Esprit de corps is often used in military circles, and the term 'corps' by itself also refers to a type of military formation.
6. Violation of accepted, albeit unwritten, social rules

Answer: faux pas

Literally meaning 'false step', a faux pas is something you always want to avoid when in social situations. The English equivalent would be 'putting your foot in your mouth', although faux pas implies more than just verbal indiscretions.
7. The doctrine of noninterference in the affairs of others

Answer: laissez-faire

The term laissez-faire (literally translating as 'let do') is actually a shortcut of the phrase "Laissez faire, laissez passer" (let do, let go). It refers to the political doctrine that an economic system functions best without governmental interference, although it has extended its meaning to all levels of leadership.
8. A craft medium using paper and paste

Answer: papier-mache

Papier-mâché means 'mashed paper' when translated. It is an apt description of the end result of papier-mâché crafts, where strips or wads of paper (and sometimes other textiles) are dipped in a paste and formed into various shapes.
9. To respond appropriately to any situation

Answer: savoir-faire

Literally translating as 'know how to do', savoir-faire just sounds like a more elegant way of referring to the ability of that person that always knows how to deal with whatever comes at them.
10. Acknowledgment of an effective counterpoint

Answer: touche

The term touché comes from the world of fencing, and means 'touched' or 'hit'. It provides an apt metaphor for when someone responds to your words with a witty answer - a literal verbal riposte.

The term does not have the same use in modern French outside of the fencing world, meaning 'emotionally touched'.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Many Magnificent Matches, Part 3:

I'll bet I can find a match for you! Here is my third set of ten match quizzes for your enjoyment. Have fun!

  1. Christmas Won't Be Christmas Without Any Presents Average
  2. The Golden Age of Arcade Games Average
  3. Hello Blossom! Average
  4. True Celebrity Names (Born in the 1930s) Very Easy
  5. All the Right Moves? Average
  6. All of Time and Space Easier
  7. A French Connection Very Easy
  8. State of the Union (11th-20th) Easier
  9. Beauty and the Bestiary Easier
  10. Prime Ministers of the United Kingdom Easier

Also part of quiz list
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us