Quiz about Sentence Structure Challenge
Quiz about Sentence Structure Challenge

Sentence Structure Challenge Trivia Quiz


This quiz is for all of you real grammar nuts. You will need to decide, after reading each sentence, whether the sentences are simple, compound, complex, or compound-complex. Good luck! By the way, this quiz is based on U.S. English Usage.

A multiple-choice quiz by Teacher1976. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. English
  8. »
  9. Grammatical and Lexical Items

Author
Teacher1976
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
125,805
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2041
Last 3 plays: Guest 96 (5/10), Guest 209 (7/10), Guest 184 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Cleveland Indians, who have rebuilt themselves in the off season, have lost their home opener this year. Hint

Simple
Complex
Compound
Compound-Complex

2. Mark said that he forgot his homework, and he asked if he could make it up later. Hint

Compound - Complex
Complex
Simple
Compound

3. Although he was very intelligent, Mario could not figure out how to solve the Rubik's Cube. Hint

Simple
Complex
Compound
Compound-Complex

4. My favorite sport to watch in the fall is football, so I clear my schedule every Sunday to watch the Browns. Hint

Simple
Compound
Compound-Complex
Complex

5. The circus, with its crazy clowns and brave lion tamers, is in town this week. Hint

Compound
Simple
Complex
Compound-Complex

6. Joan said she loves shopping, but she doesn't have enough money to do it as often as she would like! Hint

Simple
Compound
Complex
Compound-Complex

7. When he saw the price of the car, he started laughing and walked away. Hint

Simple
Complex
Compound
Compound-Complex

8. In the middle of the night, a loud noise from my neighbor's house woke me up. Hint

Simple
Complex
Compound
Compound - Complex

9. Violence on television has been debated by politicians for years, yet they still don't have a good plan about how to deal with it. Hint

Complex
Compound-Complex
Simple
Compound

10. This is the end of my quiz, which had to happen sometime; I hope you liked it! Hint

Compound
Simple
Compound-Complex
Complex


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Cleveland Indians, who have rebuilt themselves in the off season, have lost their home opener this year.

Answer: Complex

Don't forget about the subordinate clause "who have rebuilt . . . " modifying the subject of the independent clause "Cleveland Indians." Subordinate + Independent = Complex.
2. Mark said that he forgot his homework, and he asked if he could make it up later.

Answer: Compound - Complex

The "that" in front of "he forgot his homework" makes that part of the sentence into a subordinate clause; similarly "if he could make it up later" is a subordinate clause. Two independent clauses + two subordinate clauses = compound-complex.
3. Although he was very intelligent, Mario could not figure out how to solve the Rubik's Cube.

Answer: Complex

The first clause is subordinate, whereas the rest of the sentence is independent. Don't let the infinitive phrase "to solve the Rubik's Cube" fool you!
4. My favorite sport to watch in the fall is football, so I clear my schedule every Sunday to watch the Browns.

Answer: Compound

Go Browns! Here we have two independent clauses, so we have a compound sentence.
5. The circus, with its crazy clowns and brave lion tamers, is in town this week.

Answer: Simple

Although it looks as if there might be a subordinate clause, "with its crazy clowns and brave lion tamers" is an adjectival phrase rather than a clause, as it has no verb.
6. Joan said she loves shopping, but she doesn't have enough money to do it as often as she would like!

Answer: Compound-Complex

Another understood "that" - this time after said - makes two independent clauses ("Joan said" and "she doesn't have enough time") and two subordinate clauses.
7. When he saw the price of the car, he started laughing and walked away.

Answer: Compound-Complex

The subordinate clause is "When he saw the price of the car", while the two independent clauses are "he started laughing" and "(implied he) walked away".
8. In the middle of the night, a loud noise from my neighbor's house woke me up.

Answer: Simple

The first part of the sentence is a series of prepositional phrases - don't be tricked into seeing them as a subordinate clause - there's no verb.
9. Violence on television has been debated by politicians for years, yet they still don't have a good plan about how to deal with it.

Answer: Compound

Lots of prepositions are in this sentence, which makes it look like a sentence that might have a few subordinate clauses in it.
10. This is the end of my quiz, which had to happen sometime; I hope you liked it!

Answer: Compound-Complex

The two independent clauses are "This is the end of my quiz" and "I hope you liked it"; they're joined by a semicolon, making the sentence compound. If you take a closer look, it's also complex, though: check out the dependent clause "which had to happen sometime"! The structure is both complex and compound.

Thanks for playing!
Source: Author Teacher1976

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 96: 5/10
Nov 29 2022 : Guest 209: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 184: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 112: 5/10
Nov 29 2022 : Guest 51: 4/10
Nov 28 2022 : Guest 52: 7/10
Nov 28 2022 : Guest 107: 4/10
Nov 28 2022 : Guest 37: 2/10
Nov 28 2022 : Guest 27: 6/10

Score Distribution

quiz
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us