Quiz about LOTR AlphabetLanguage quiz
Quiz about LOTR AlphabetLanguage quiz

LOTR Alphabet/Language quiz


Ah the language of LOTR...This quiz isn't intended to be difficult. I recommend this quiz to only those who have thorughly read the appendices of the LOTR trilogy. Enjoy friends!

A multiple-choice quiz by CatWoman911. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. J. R. R. Tolkien
  8. »
  9. Middle Earth Languages

Author
CatWoman911
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,961
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
615
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The elven language known as Quenya has spelling similar to what language? Hint

Sindarin
Orkish
Latin
Romanian

2. In the common speech, what letter always has the value of "k" even before "e" and "i"?

Answer: ((a consonant))
3. What letter combination represents "th" as pronounced in the word "clothes"? Hint

dh
ty
th
zh

4. The two Eldarin languages are ________and________ Hint

Sindarin and Valinorean
Quenya and Elvish
Quenya and Sindarin
FŽanorian and Cirth

5. The letter that is considered a vowel IN SINDARIN ONLY is __. Hint

x
w
y
q

6. (t or f) "Qu" has been used as "Cu" in Westron speech.

True
False

7. In Eldarin dialect, the letter "r" is _______. Hint

cropped or eliminated
staggered
enunciated
trilled or rolled

8. The "sh" in both Dwarvish and is Orkish similar to the "sh" in _______. Hint

English
Eldarin
Sindarin
Latin

9. In which English word is the "ty" letter combination best represented? Hint

time
tune
type
tournament

10. (t or f) A final "e" is always muted in Westron, as in English.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The elven language known as Quenya has spelling similar to what language?

Answer: Latin

The relationship between these two languages is stated in Appendix E under "Writing and Spelling".
2. In the common speech, what letter always has the value of "k" even before "e" and "i"?

Answer: c

An example of this is the word "celeb" meaning silver. It should be pronounced as "keleb".
3. What letter combination represents "th" as pronounced in the word "clothes"?

Answer: dh

It is usually related to "d".
4. The two Eldarin languages are ________and________

Answer: Quenya and Sindarin

Though closely related, both Eldarin languages hold both unique similarities and differences. For example, the "z" sound was nonexistent in contemporary Quenya and Sindarin. However, "y" is used as a consonant in Quenya while in Sindarin, it is a vowel.
5. The letter that is considered a vowel IN SINDARIN ONLY is __.

Answer: y

The letter "x" is excluded from Westron speech.
6. (t or f) "Qu" has been used as "Cu" in Westron speech.

Answer: False

The "qu" combination has been used as "cw", a frequent combination in Quenya.
7. In Eldarin dialect, the letter "r" is _______.

Answer: trilled or rolled

This sound is even present when "r" precedes a consonant.
8. The "sh" in both Dwarvish and is Orkish similar to the "sh" in _______.

Answer: English

The "sh" in Westron is also simliar.
9. In which English word is the "ty" letter combination best represented?

Answer: tune

This was derived from the addition of a "c" or a "t" to a "y".
10. (t or f) A final "e" is always muted in Westron, as in English.

Answer: False

Unlike English, a final "e" is never mute in Westron speech.
Source: Author CatWoman911

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us