FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Melanie Rawns Sunrunners Sorcerers and Dragons
Quiz about Melanie Rawns Sunrunners Sorcerers and Dragons

Melanie Rawn's Sunrunners, Sorcerers, and Dragons Quiz


This quiz covers both the "Dragon Prince" and "Dragon Star" trilogies. Most questions should be easy, but I threw in a few hard ones for those that have read these books more than once!

A multiple-choice quiz by ilyahna. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors Q-S
  8. »
  9. R

Author
ilyahna
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
194,314
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
181
- -
Question 1 of 15
1. How did Rohan's father, Zehava, meet his end? Hint


Question 2 of 15
2. Where did Sioned and Rohan first meet? Hint


Question 3 of 15
3. For what deed did Rohan give Sioned her emerald ring? Hint


Question 4 of 15
4. What instrument does Ostvel play? Hint


Question 5 of 15
5. As a result of Pandsala's treacherous actions, which of these princedoms almost fell into Rohan's hands? Hint


Question 6 of 15
6. Who was responsible for the death of the pretender, Masul? Hint


Question 7 of 15
7. What caused the dragons to finally return to the desert caves at Rivenrock? Hint


Question 8 of 15
8. Who found the Star Scroll? Hint


Question 9 of 15
9. Who was responsible for Miyon of Cunaxa's death? Hint


Question 10 of 15
10. What happened to Chiana and Rinhoel after the war? Hint


Question 11 of 15
11. Who became ruling prince of Meadowlord after the demise of Chiana and Rinhoel? Hint


Question 12 of 15
12. Who did the black pearls, called the "Tears of the Dragon," belong to in ancient times? Hint


Question 13 of 15
13. Who rescued Chayla from her Vellanti kidnappers? Hint


Question 14 of 15
14. What is a "daltaya?" Hint


Question 15 of 15
15. What happens to the White Crown after the war? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How did Rohan's father, Zehava, meet his end?

Answer: he was killed by a dragon

Zehava's death made Rohan, then 21 years old, ruling Prince of the Desert. His first task as Prince was to slay the dragon that killed his father. It was the first and only dragon Rohan would kill.
2. Where did Sioned and Rohan first meet?

Answer: in the desert, near Rivenrock

Sioned was sunburned and travel-stained when she met Rohan miles into the desert beyond Stronghold. Rohan had only just fought his battle with the dragon that had slain his father.
3. For what deed did Rohan give Sioned her emerald ring?

Answer: saving his nephews Maarken and Jahni

The twins Maarken and Jahni were five years old when Sioned accompanied Rohan and the boys to Rivenrock to see the dragons hatch. The rebellious twins climbed too near a cave and were almost scorched by a frightened hatchling.
4. What instrument does Ostvel play?

Answer: lute

After Ostvel's wife Camigwen dies, however, he puts the lute away for almost twenty years, until he is inspired to play again when he meets his second wife, Alasen.
5. As a result of Pandsala's treacherous actions, which of these princedoms almost fell into Rohan's hands?

Answer: Firon

Pandsala loved Rohan, and thought of his son Pol as the child she should have had. In secret, she used poison, assassins and her sorceror's power to rid other princedoms of their rulers and heirs to leave them open to the High Prince. Once Rohan found out, he was sick with grief and gave the princedom to Laric of Dorval.
6. Who was responsible for the death of the pretender, Masul?

Answer: Rohan

Maarken fought Masul in a duel, but when his life came into serious danger, Rohan took Masul out with a well-aimed knife through the neck.
7. What caused the dragons to finally return to the desert caves at Rivenrock?

Answer: Pol set the desert on fire during his battle with Ruval

The dragons apparantly considered the caves and the desert to have been cleansed by the blaze Pol set while battling his half-brother Ruval.
8. Who found the Star Scroll?

Answer: Meath

Later, he would regret ever setting eyes on it.
9. Who was responsible for Miyon of Cunaxa's death?

Answer: Andry

In an ambush in the mountains, Miyon threatened the life of Alasen, whom Andry loved. With a thought, the Lord of Goddess Keep set the Cunaxan prince on fire.
10. What happened to Chiana and Rinhoel after the war?

Answer: they were sent to the Vellanti islands

Pol told the treacherous mother and son that the princedoms needed an emissary to the enemy islands, to tell the Vellanti what had taken place on the continent.
11. Who became ruling prince of Meadowlord after the demise of Chiana and Rinhoel?

Answer: Ostvel

Ostvel swore up and down that he wanted no part of it!
12. Who did the black pearls, called the "Tears of the Dragon," belong to in ancient times?

Answer: Merisel

Jewels absorb the power of their wearer, and as Merisel was perhaps the most powerful sunrunner that ever lived, even fifteen centuries later, the black pearls shimmer with the residue.
13. Who rescued Chayla from her Vellanti kidnappers?

Answer: Kazander

The Isulki battle-leader was desperately in love with Maarken and Hollis' daughter, even though it was impossible for them to ever be together.
14. What is a "daltaya?"

Answer: an enchanted mirror

A daltaya is otherwise known as a shadowcatcher. It is an ensorceled mirror which can for all time trap the soul of whomever is unfortunate enough to anger a powerful sorceror.
15. What happens to the White Crown after the war?

Answer: it is buried in the desert

Pol tells Visian, Kazander's brother-by-marriage, to take it out into the desert, bury it, and forget where he dug the hole.
Source: Author ilyahna

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us