FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Trial and Terror
Quiz about Trial and Terror

Trial and Terror Trivia Quiz


Each of these works deals with lawyers or the accused, or both. How many can you identify?

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Literary Characters
  8. »
  9. Literary Occupations

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,059
Updated
Jun 19 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2248
- -
Question 1 of 10
1. Guilty of past adultery, a man is now on trial for witchcraft. His wife's testimony seems to refute the testimony that he gave. Which of these men is being led to the gallows as the play ends? Hint


Question 2 of 10
2. The protagonist is accused of a crime, but no one will tell him what he's done. Which of these men bumbles through the bizarre scenario? Hint


Question 3 of 10
3. This lawyer was originally created for BBC, but novels were created from the shows. He refuses to prosecute, but will happily and ably defend his clients. He refers to his wife (sotto voce) as "She Who Must Be Obeyed". Do you know who this London barrister is? Hint


Question 4 of 10
4. A law school graduate is hired by a small firm. After he passes the bar exam he is approached by the FBI and learns that the firm is actually run by a crime family. Who is the young lawyer faced with some hard choices? Hint


Question 5 of 10
5. A lawyer's former lover is accused of murdering her husband Ben Potter. Which of these lawyers, with his associate Harry Hinds, defends her and solves the crime? Hint


Question 6 of 10
6. This defense lawyer drives around in a Lincoln Town Car which he uses for his office. One of his ex-wives is Lorna Taylor and she is now his manager. His other ex-wife is Margaret McPherson, a prosecuting attorney. Hint


Question 7 of 10
7. In a series of novels set in San Francisco, characters with intertwined lives appear. The stories feature lawyers Dismas Hardy, Wyatt Hunt and Gina Roake, but who is the cop? Hint


Question 8 of 10
8. A father of two children, white lawyer Atticus Finch defends a black man in Maycomb, Alabama. Despite a lack of evidence, the defendant is found guilty. Who was the defendant? Hint


Question 9 of 10
9. When someone comes to town saying that a local, Lawrence Kinkaid, has been murdered and Drew's cattle has been stolen, the townsfolk form a lynching party. They find three men sleeping by a campfire and rather than taking them back to town for a trial, they hang them at dawn. One of these men argues against the hanging, can you identify him? Hint


Question 10 of 10
10. Working with Paul Drake and Della Street, which of these lawyers often gets the criminal to confess on the stand? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : slay01: 10/10
Apr 09 2024 : Guest 24: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Guilty of past adultery, a man is now on trial for witchcraft. His wife's testimony seems to refute the testimony that he gave. Which of these men is being led to the gallows as the play ends?

Answer: John Proctor

Arthur Miller published "The Crucible" in 1953. It is a fictional account of the Salem witch trials. It was written in reaction to the hysteria created by Senator Joseph McCarthy and the U.S. Government's blacklisting of suspected communists.
2. The protagonist is accused of a crime, but no one will tell him what he's done. Which of these men bumbles through the bizarre scenario?

Answer: Joseph K

Franz Kafka wrote "The Trial", but it was still unfinished at his death. Joseph K. is accused and the story tells of his efforts to try to find out his crime and to resolve the issue, though instead it ends with his death.
3. This lawyer was originally created for BBC, but novels were created from the shows. He refuses to prosecute, but will happily and ably defend his clients. He refers to his wife (sotto voce) as "She Who Must Be Obeyed". Do you know who this London barrister is?

Answer: Horace Rumpole

The books, created after the series became popular, are true to the characters seen on the screen. John Mortimer created the character for a BBC play, then continued for an ITV series that ran for seven seasons between 1978 and 1992. Many of the books were adapted from the screenplays, but several original novels were written as well.
4. A law school graduate is hired by a small firm. After he passes the bar exam he is approached by the FBI and learns that the firm is actually run by a crime family. Who is the young lawyer faced with some hard choices?

Answer: Mitchell Y. "Mitch" McDeere

"The Firm" is John Grisham's second novel and was published in 1991. It tells a tale of a young man who can't trust either side and how he finally resolves the issue.
5. A lawyer's former lover is accused of murdering her husband Ben Potter. Which of these lawyers, with his associate Harry Hinds, defends her and solves the crime?

Answer: Paul Madriani

Steve Martini became a lawyer in 1975, and published his first book "The Simeon Chamber" in 1987. He has written a series of books with Paul Madriani and Harry Hinds going to trial to save their client.
6. This defense lawyer drives around in a Lincoln Town Car which he uses for his office. One of his ex-wives is Lorna Taylor and she is now his manager. His other ex-wife is Margaret McPherson, a prosecuting attorney.

Answer: Mickey Haller

In a series of novels, written by Michael Connelly, the stories of two half brothers, defense lawyer Mickey Haller and homicide detective Hieronymus "Harry" Bosch unfold. Connelly was a journalist covering crime before he published his first novel "The Black Echo" with protagonist Harry Bosch.
7. In a series of novels set in San Francisco, characters with intertwined lives appear. The stories feature lawyers Dismas Hardy, Wyatt Hunt and Gina Roake, but who is the cop?

Answer: Abe Glitsky

John Lescroart did not become a full time writer until 1994, after several of his novels had made it to the best seller lists. These novels were not written chronologically, and some of them fill in character details that were critical factors in other novels.
8. A father of two children, white lawyer Atticus Finch defends a black man in Maycomb, Alabama. Despite a lack of evidence, the defendant is found guilty. Who was the defendant?

Answer: Tom Robinson

"To Kill a Mockingbird" was written by Harper Lee, and while not autobiographical, she used an event from her childhood to create the story.

In the book Tom is taken to prison. He tries to escape and is shot and killed.
9. When someone comes to town saying that a local, Lawrence Kinkaid, has been murdered and Drew's cattle has been stolen, the townsfolk form a lynching party. They find three men sleeping by a campfire and rather than taking them back to town for a trial, they hang them at dawn. One of these men argues against the hanging, can you identify him?

Answer: Davies

In "The Oxbow Incident" author Walter Van Tilburg Clark portrays a dark vision of the Wild West. The men on the posse decided to hang the three men that they found sleeping, but when they returned to town they discovered that the men had been innocent.
10. Working with Paul Drake and Della Street, which of these lawyers often gets the criminal to confess on the stand?

Answer: Perry Mason

Erle Stanley Gardner passed the California bar exam in 1911, working on and off as a lawyer. In 1927 he gave up law to write. Perry Mason appeared in over eighty novels and short stories. Many of these have been adapted into television series and movies.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Few in Literature #1:

My quizzes in the "Literature" category.

  1. Poems by Robert W. Service Average
  2. "The Conquering Family" by Thomas B. Costain Average
  3. "The Magnificent Century" by Thomas B. Costain Average
  4. "The Three Edwards" by Thomas B. Costain Average
  5. "The Last Plantagenets" by Thomas B. Costain Average
  6. Once in Every Lifetime Easier
  7. I'm Happy Anyway Average
  8. Trial and Terror Average
  9. Inspired Identities Average
  10. Not Just Robots and Spaceships Average

Also part of quiz list
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us