FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Talmud
Quiz about Basic Talmud

Basic Talmud Trivia Quiz


Asks basic questions about the Talmud.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism
  8. »
  9. Scripture

Author
avromf
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
43,518
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1584
Last 3 plays: Guest 69 (1/10), Guest 76 (0/10), Guest 24 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is a Masechta? Hint


Question 2 of 10
2. What does a 'daf' consist of? Hint


Question 3 of 10
3. Which rabbi does Abbaye most often have a 'machlokes' with? Hint


Question 4 of 10
4. What is a 'machlokes', a word that comes from Yiddish? Hint


Question 5 of 10
5. A tractate of the Talmud always starts the first page counting with what Hebrew letter? Hint


Question 6 of 10
6. The first tractate in the Talmud is called.... ? Hint


Question 7 of 10
7. How many Sedarim (orders) are there in the Talmud? Hint


Question 8 of 10
8. The commentary that is printed on the inside columns of a Talmud is written by...? Hint


Question 9 of 10
9. There are two Talmuds. What are they? Hint


Question 10 of 10
10. What is the longest tractate (in number of dafim)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : Guest 69: 1/10
May 13 2024 : Guest 76: 0/10
Apr 15 2024 : Guest 24: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a Masechta?

Answer: A tractate of the Talmud.

A tractate can be thought of as a single 'book' of the Talmud, however, in many cases, a single published volume of the Talmud may have several tractates published in it.
2. What does a 'daf' consist of?

Answer: Two sides of a page (folio).

A daf is considered a single sheet of paper, i.e. two sides of a page. It is also called 'blatt' in Yiddish. It is subdivided into side a and b (or Aleph and Bais in Hebrew).
3. Which rabbi does Abbaye most often have a 'machlokes' with?

Answer: Rava

The machlokesim between Abbaye and Rava are the most numerous in the Talmud.
4. What is a 'machlokes', a word that comes from Yiddish?

Answer: A dispute.

5. A tractate of the Talmud always starts the first page counting with what Hebrew letter?

Answer: Bais

Bais is the second letter in the Hebrew alphabet.
6. The first tractate in the Talmud is called.... ?

Answer: Berachos

7. How many Sedarim (orders) are there in the Talmud?

Answer: 6

This is why the Talmud is sometimes called 'Shas' which is an acronym for 'Shisa Sedarim' or the six orders (major sections) which the Mishna and Talmud are divided into.
8. The commentary that is printed on the inside columns of a Talmud is written by...?

Answer: Rashi

Rashi is one of the most famous commentators on both the Talmud and the Bible (especially the Pentateuch) and his commentary is indispensible to understanding the Talmud. He lived in the 11th century.
9. There are two Talmuds. What are they?

Answer: Bavli and Yerushalmi (Babylonian and Jerusalem)

The more famous and more studied one is the Bavli.
10. What is the longest tractate (in number of dafim)?

Answer: Bava Basra

Bava Basra has 176 dafim making it the longest tractate. Also, the longest Torah portion (parsha) in the Torah is Naso, which has 176 verses (pesukim).
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us