FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do You Know Judaism
Quiz about Do You Know Judaism

Do You Know Judaism? Trivia Quiz


Are you Jewish? Do you wish you were? Find out if you know all the information to become an orthodox Jew!

A multiple-choice quiz by randomfly. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism

Author
randomfly
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,659
Updated
Jan 08 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3387
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 50 (4/10), PHILVV (8/10), NekoNeko_1276 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. For the first question, I will ask some basic knowledge that every Jew should know. What is the most commonly used name in Judaism for God? Hint


Question 2 of 10
2. Mitzvot are one of the most important aspects of Judaism and it is vital that we keep them. But which one of these mitzvot is considered one of the three most essential? Hint


Question 3 of 10
3. Shabbat, the day of rest, is the holiday that we celebrate every week. There are 39 basic rules of what we are not allowed to do on Shabbat, but they branch off into many, many more. Which of these would you NOT be allowed to do on Shabbat? Hint


Question 4 of 10
4. Still on the topic of Shabbat, which one of these four IS permissible? Hint


Question 5 of 10
5. At which time would it NOT be appropriate to say the blessing of "Shehechiyanu"?
Hint


Question 6 of 10
6. What is the meaning of the Hebrew word "bracha"? Hint


Question 7 of 10
7. Hesed is the Hebrew word for kindness or goodwill. Which of these is considered the biggest hesed you can do for someone? Hint


Question 8 of 10
8. At what age does an Orthodox Jewish girl have her Bat Mitzvah? Hint


Question 9 of 10
9. Modesty is a very important aspect of Judaism. It is kept differently among different circles of Jews, but which of these mitzvot is kept as a sign on modesty? Hint


Question 10 of 10
10. Jews are stereotypically known as people who love to eat. And it's true! With every holiday there come special foods and feasts that we are encouraged to have. However, we must follow STRICT dietary requirements about what we may and may not eat, especially when it comes to meat products. Which one of these is NOT an actual requirement for Kosher meat? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 50: 4/10
Jun 08 2024 : PHILVV: 8/10
Jun 08 2024 : NekoNeko_1276: 7/10
Jun 02 2024 : Guest 35: 3/10
May 30 2024 : callie_ross: 2/10
May 26 2024 : Guest 203: 6/10
May 26 2024 : Chloe4770: 6/10
May 21 2024 : Guest 142: 8/10
May 21 2024 : Brooklyn1447: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For the first question, I will ask some basic knowledge that every Jew should know. What is the most commonly used name in Judaism for God?

Answer: Hashem

Hashem comes from the Hebrew word "HaShaim", meaning, "the name". We do not normally refer to God by his actual name unless in prayer, because it is so holy. There are many different names forGod, all relating to different traits. Hashem is the name we use when referring to God indirectly, to preserve the holiness of His name.
2. Mitzvot are one of the most important aspects of Judaism and it is vital that we keep them. But which one of these mitzvot is considered one of the three most essential?

Answer: Not worshipping idols

The three things that we are commanded to be killed rather than transgress are: worshiping idols, killing (although self-defense is not counted) and inappropriate marriages (incest). All other commandments may be transgressed if it is a case of life or death.
3. Shabbat, the day of rest, is the holiday that we celebrate every week. There are 39 basic rules of what we are not allowed to do on Shabbat, but they branch off into many, many more. Which of these would you NOT be allowed to do on Shabbat?

Answer: Turn on a light

Turning on a light, though it may not seem like much work, falls under the category of starting a fire, which is work. Some people think that running is not a respectful thing to do on Shabbat, but there is no direct prohibition. Eating leavened foods is prohibited only on Passover. Going outside is never prohibited, but one must be careful about the laws of carrying on Shabbat.
4. Still on the topic of Shabbat, which one of these four IS permissible?

Answer: Cutting a grapefruit

Cutting is usually not permissible, but for food-related items it is. However, the other three all fall under categories of work that was done to build the Tabernacle. Washing a stain off of clothing is connected to bleaching, something that was done in preparation for making the curtains. Braiding hair is connected to tying a permanent knot, which is forbidden. Watching television is also like making a fire because of the electricity.
5. At which time would it NOT be appropriate to say the blessing of "Shehechiyanu"?

Answer: When making Kiddush on Friday night

"Shehechiyanu" is a blessing that is said when you do something for the first time, or for the first time in a while. Some people say shehechiyanu when wearing new clothing. When sitting in a sukkah we say shehechiyanu because we haven't done it in a year.

The same thing applies to Hanukkah candles. However, we make Kiddush every Friday night, therefore it is not something to which this blessing applies.
6. What is the meaning of the Hebrew word "bracha"?

Answer: blessing

We say "brachot" (the plural of "bracha") before and after eating, before doing mitzvot, during prayer, and many other times throughout the day. There are multiple ways to say God. House is translated as "bayit", and a commandment is a "mitzvah". "Bracha" is a very important Hebrew word to know!
7. Hesed is the Hebrew word for kindness or goodwill. Which of these is considered the biggest hesed you can do for someone?

Answer: Honor them after they are dead

Honoring a dead body is considered the biggest hesed because it can never be repaid by the person it was done to. This includes attending a funeral and helping to prepare the body for burial. Giving charity is also a great kindness, but there are different levels to it.

The best way to give charity is anonymously. Judaism is one of the only non-evangelistic religions. We are not looking to convert people. If someone really wants to convert, they must prove it first, but then it would be a great kindness to help them. Being kind to someone when they are sad is very nice, but there is no direct commandment for it.
8. At what age does an Orthodox Jewish girl have her Bat Mitzvah?

Answer: 12

Even though some other forms of Judaism celebrate the coming of age of women to be at 13, Orthodox Jews consider that to be really for men. At the age of 12 Jewish women are considered adults. In olden days Jewish girls were often married at the time of their Bat Mitzvah, because that was considered the age of maturity.
9. Modesty is a very important aspect of Judaism. It is kept differently among different circles of Jews, but which of these mitzvot is kept as a sign on modesty?

Answer: A woman covering her hair after marriage

Orthodox women traditionally cover their hair after they are married so it can be private for their husband. However, many women (Orthodox included) do not keep this practice anymore. Keeping Shabbat and wearing kippot are done to show we believe in God, and there is no rule about Jews driving after dark.
10. Jews are stereotypically known as people who love to eat. And it's true! With every holiday there come special foods and feasts that we are encouraged to have. However, we must follow STRICT dietary requirements about what we may and may not eat, especially when it comes to meat products. Which one of these is NOT an actual requirement for Kosher meat?

Answer: It cannot be eaten with any type of condiment

All Kosher animals (except for birds and fish, which have separate requirements) must be mammals, chew their cud, and have split hooves. In addition, Kosher meat is salted to drain out all the blood.
Source: Author randomfly

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us