FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Judaism 1 Personalities
Quiz about Judaism 1 Personalities

Judaism 1: Personalities Trivia Quiz


I'll start off easy. These are prominent Rabbis, leaders, and torah scholars, from the Roman period until the 1500s

A multiple-choice quiz by ShadowStryke12. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,827
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
259
- -
Question 1 of 10
1. The Mishna is the compilation of teachings of prominent rabbis from the Roman period. Who compiled it? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following pairs of rabbis did NOT disagree with each other? Hint


Question 3 of 10
3. The Thirteen Principles of Faith are the basic beliefs of Jewish belief. Who wrote them? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following was NOT from a Muslim or Muslim-controlled country? Hint


Question 5 of 10
5. Rashi is widely considered the greatest Torah scholar of all time. What does the name "Rashi" stand for? Hint


Question 6 of 10
6. Rabbeinu Gershom ben Judah was a teacher of Rashi's teacher. Under whom did Rabbeinu Gershom study under? Hint


Question 7 of 10
7. Abba Arecha was one of the greatest Amorim (rabbis from the Gemorah period). What other name did he go by? Hint


Question 8 of 10
8. Rashi preceded Rambam.


Question 9 of 10
9. Which of these is the name of the rabbi who compiled the Mishna? Hint


Question 10 of 10
10. Which pair of names are the two versions of the Talmud? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : colbymanram: 10/10
May 14 2024 : Guest 76: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Mishna is the compilation of teachings of prominent rabbis from the Roman period. Who compiled it?

Answer: Rabbi Yehudah HaNassi

The Mishna is comprised of six books, or sedarim: Zeraim, dealing with the laws of food and agriculture, Moed, dealing with the laws of holidays, Nashim, which deals with relationships between men and women, Nezikin, dealing with the laws of money and property, Kedoshim, which deals with the laws of the Temple and its vessels, and Tehorot, which deals with the laws of ritual purity and impurity. Each of these sedarim are further divided into tractates.

There are over thirty tractates in all.
2. Which of the following pairs of rabbis did NOT disagree with each other?

Answer: Rashi & the Vilna Gaon

The Vilna Gaon lived hundreds of years after Rashi, and was one of the staunchest opponents of the Haskalah, the Jewish Enlightenment.
3. The Thirteen Principles of Faith are the basic beliefs of Jewish belief. Who wrote them?

Answer: Rambam

Rambam stands for Rabbi Moshe ben Maimon. He is commonly called Maimonides. He lived in Spain in the 1100s (at the time under Muslim rule) and is considered one of the ten greatest Torah scholars of all time.
4. Which of the following was NOT from a Muslim or Muslim-controlled country?

Answer: Rashi

Rashi was from Ashkenaz, a region of Europe covering Germany and France. The Rambam and Ramban were from Spain when it was still a Muslim country, as was Ibn Ezra (also called Ra'ava, for Rabbi Avraham ibn Ezra).
5. Rashi is widely considered the greatest Torah scholar of all time. What does the name "Rashi" stand for?

Answer: Rabbi Shlomo Yitzchaki

Rashi was known for his dedication to Torah. His grandson, Rabbeinu Gershon, was a great Torah scholar in his own right, and Rashi's three daughters all married prominent Torah scholars.
6. Rabbeinu Gershom ben Judah was a teacher of Rashi's teacher. Under whom did Rabbeinu Gershom study under?

Answer: Judah ben Meir ha-Kohen

Rabbeinu Gershom was a student of Judah ben Meir ha-Kohen. After remarrying, Rabbeinu Gershom settled in Mainz and was one of the main reason that the city became one of the leading centers of Jewish study in Europe at the time. He is also known for having a son who forsook the Jewish religion due to persecution. Rabbeinu Gershom sat shiva for his son at the time but refused to criticize any Jew who forsook the religion and later returned to the fold.
7. Abba Arecha was one of the greatest Amorim (rabbis from the Gemorah period). What other name did he go by?

Answer: Rav

He was called Abba Arecha because of his tall height. In Hebrew, Arecha means tall or long. He was also one of the few people who were both Mishnaic and Talmudic Rabbis.
8. Rashi preceded Rambam.

Answer: True

They both lived between 1000 and 1200 CE. However Rashi lived in France, while the Rambam lived in Spain, and later Africa and Israel.
9. Which of these is the name of the rabbi who compiled the Mishna?

Answer: Rebbe

Rebbe means "Teacher par excellence". "Rebbe", in a diffrent sense, is also the term used to refer to the leader of a Chassidic sect, e.g., the Lubavitcher rebbe or Bostoner rebbe.
10. Which pair of names are the two versions of the Talmud?

Answer: Bavli & Yerushalmi

The Talmud Bavli and Talmud Yerushalmi are actually completely different. They are called versions because they were compiled at the same time, at different places: The Talmud Bavli was compiled in Babylonia (modern-day Iraq), while the Talmud Yerushalmi was compiled in Israel, in Jerusalem (Yerushalayim).
Source: Author ShadowStryke12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us