FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Judaism Mixture
Quiz about Judaism Mixture

Judaism Mixture Trivia Quiz


This quiz contains a wide mixture of Judaism related questions.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism

Author
avromf
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
51,756
Updated
Jan 08 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4222
Last 3 plays: Guest 76 (0/10), colbymanram (9/10), gracious1 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Western Wall was a part of which Temple area? Hint


Question 2 of 10
2. What is the Hebrew word for Jews who came from Central European lands? Hint


Question 3 of 10
3. How many Jewish holidays or fast-days in total are there in the Hebrew month of Tishrei (in Israel)? Hint


Question 4 of 10
4. What day is the last day of Hanukkah (Hint: It starts on 25th Kislev)? Hint


Question 5 of 10
5. How many rabbis were in the Sanhedrin? Hint


Question 6 of 10
6. What Jewish holiday is not mentioned in the Tanach (Jewish Bible)? Hint


Question 7 of 10
7. What kind of belt is customarily worn by Chasidim (and a few non-Chasidim) during prayer? Hint


Question 8 of 10
8. How many mitzvot, or commandments, are there in the Torah? Hint


Question 9 of 10
9. The system of 'Jewish Numerology', i.e. assigning number values to letters, is called? Hint


Question 10 of 10
10. How many meals are traditionally eaten on the Sabbath? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 76: 0/10
Apr 14 2024 : colbymanram: 9/10
Apr 11 2024 : gracious1: 4/10
Apr 07 2024 : gogetem: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Western Wall was a part of which Temple area?

Answer: Second Temple

It was built as a retaining wall for the Second Temple by King Herod.
2. What is the Hebrew word for Jews who came from Central European lands?

Answer: Ashkenazim

Ashkenaz is an old Hebrew word referring to Germany (modern Hebrew: Germania). Ashkenazim now comprise about 80 percent of world Jewry.
3. How many Jewish holidays or fast-days in total are there in the Hebrew month of Tishrei (in Israel)?

Answer: 12

They are Rosh Hashana (two days), Tzom Gedaliah, Yom Kippur, Sukkot (seven days), Simchat Torah and Shmini Atezret. Outside Israel, Simchat Torah and Shmini Atezret are on separate days while in Israel, they are on the same day, giving twelve different days for the celebration of the six feasts.
4. What day is the last day of Hanukkah (Hint: It starts on 25th Kislev)?

Answer: 2nd or 3rd of Teves

This can be figured out by knowing that a) Hanukkah has 8 days b) Kislev has either 29 or 30 days.
5. How many rabbis were in the Sanhedrin?

Answer: 71

The Sanhedrin was the chief court of law. It was based in the Temple and was comprised of 71 rabbis.
6. What Jewish holiday is not mentioned in the Tanach (Jewish Bible)?

Answer: Hanukkah

Purim is found in Esther. The rest are found in the Pentateuch (Chumash). Only Hanukkah was created after the Tanach (Bible) was completed.
7. What kind of belt is customarily worn by Chasidim (and a few non-Chasidim) during prayer?

Answer: gartel

A gartel is a black cloth belt with tassels on the end that is wrapped around the midsection.
8. How many mitzvot, or commandments, are there in the Torah?

Answer: 613

There are 613 Mitzvot (literally, commandments) in the Torah. The 'Ten Commandments' are, more accurately, 'Ten Statements', or 'Aseres HaDibros', in Hebrew.
9. The system of 'Jewish Numerology', i.e. assigning number values to letters, is called?

Answer: Gematria

Gematria comes from the Greek - Gamma - tria or 'Gamma (3rd letter in greek alphabet) is three'.
10. How many meals are traditionally eaten on the Sabbath?

Answer: 3

Each meal should be eaten with bread. Only the first two of the meals have kiddush with them.
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us