FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Unitarian Universalism
Quiz about Unitarian Universalism

Unitarian Universalism Trivia Quiz


This quiz is about the history, teachings, symbols, and sources of Unitarian Universalism.

A multiple-choice quiz by featherynscale. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Unitarian Universalism

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,540
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1697
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (9/10), Guest 78 (3/10), PurpleComet (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Unitarian Universalist Association was created from a mixture of two faith groups, the Unitarians and the Universalists, in 1961. What did these two faith groups have in common? Hint


Question 2 of 10
2. Unitarian Universalism is a "non-creedal" faith, which is to say that members are not required to profess any particular dogma about the nature or existence of God. Instead, UUs profess their support for a list of Principles and Purposes, which deal with how UUs believe that people ought to live in the world. How many of these Principles and Purposes are there? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following symbols represents the Unitarian Universalist denomination? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these is a Principle of the Unitarian Universalist Association? Hint


Question 5 of 10
5. Individual congregations within the Unitarian Universalist Association have a good deal of freedom to make their own decisions about church governance and the direction of their own congregation. What is this non-heirarchical policy called? Hint


Question 6 of 10
6. The Unitarian Universalist Association is headquartered in which of these cities? Hint


Question 7 of 10
7. The Universalists were the first denomination in the United States to ordain ________ , in 1863? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following people was a famous Unitarian or Universalist? Hint


Question 9 of 10
9. The first Unitarian churches were founded in which country? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is not considered to be a source of Unitarian Universalist faith tradition? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 30 2024 : Guest 99: 9/10
Jan 30 2024 : Guest 78: 3/10
Jan 26 2024 : PurpleComet: 10/10
Jan 26 2024 : Guest 98: 8/10
Jan 19 2024 : Guest 47: 10/10
Jan 05 2024 : Guest 99: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Unitarian Universalist Association was created from a mixture of two faith groups, the Unitarians and the Universalists, in 1961. What did these two faith groups have in common?

Answer: Both groups arose from the Christian faith, but were considered heretics by orthodox Christians

A belief in universal salvation was the hallmark of Universalism. Unitarians rejected the concept of the Holy Trinity, which was a core assertion of the Nicene Creed. These beliefs made both groups heretical in the eyes of orthodox Christians.
2. Unitarian Universalism is a "non-creedal" faith, which is to say that members are not required to profess any particular dogma about the nature or existence of God. Instead, UUs profess their support for a list of Principles and Purposes, which deal with how UUs believe that people ought to live in the world. How many of these Principles and Purposes are there?

Answer: Seven

The Seven Principles address actions including respecting the inherent worth and dignity of every human being, and working towards a goal of world community with peace, liberty and justice for all, among others.
3. Which of the following symbols represents the Unitarian Universalist denomination?

Answer: The flaming chalice

The flaming chalice was first used as a symbol of the Unitarian Service Committee, an organization that assisted Jewish refugees fleeing Nazi Germany. The original symbol was designed by Hans Deutsch, an Austrian artist famous for cartoons critical of Hitler and the Nazis.
4. Which of these is a Principle of the Unitarian Universalist Association?

Answer: Each of these is a Principle

The entire statement of the Seven Principles is as follows:
"We, the member congregations of the Unitarian Universalist Association, covenant to affirm and promote:
- The inherent worth and dignity of every person;
- Justice, equity and compassion in human relations;
- Acceptance of one another and encouragement to spiritual growth in our congregations;
- A free and responsible search for truth and meaning;
- The right of conscience and the use of the democratic process within our congregations and in society at large;
- The goal of world community with peace, liberty and justice for all;
- Respect for the interdependent web of all existence of which we are a part."
5. Individual congregations within the Unitarian Universalist Association have a good deal of freedom to make their own decisions about church governance and the direction of their own congregation. What is this non-heirarchical policy called?

Answer: Congregational polity

The policy of congregational polity is inherited from the Reformation. It allows for wide variation between member congregations.
6. The Unitarian Universalist Association is headquartered in which of these cities?

Answer: Boston, MA

The establishment of UUA headquarters in Boston follows the founding of the American Unitarian Association in Boston in 1825.
7. The Universalists were the first denomination in the United States to ordain ________ , in 1863?

Answer: a female minister

Olympia Brown, the first female ordained minister in the United States, demonstrating the Universalists' commitment to equality in religion.
8. Which of the following people was a famous Unitarian or Universalist?

Answer: All of these

Clara Barton founded the American Red Cross. Dorothea Dix was a prominent reformer of mental health institutions. Samuel Gridley Howe founded the first schools for the blind in the United States.
9. The first Unitarian churches were founded in which country?

Answer: Romania

Unitarians, like Dracula, are from Transylvania, in what is now Romania. The earliest Unitarian churches in the region were established in the 16th century.
10. Which of the following is not considered to be a source of Unitarian Universalist faith tradition?

Answer: Objectivist writings

The Unitarian Universalist faith is said to be drawn from six sources. These include direct experience of mystery and wonder, words and deeds of prophetic women and men, wisdom from the world's religions, Jewish and Christian teachings, Humanist teachings, and spiritual teachings of Earth-centered traditions.
Source: Author featherynscale

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gretas before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us