Quiz about Basic Intravenous Knowledge
Quiz about Basic Intravenous Knowledge

Basic Intravenous Knowledge Trivia Quiz


Ever wonder about those 'necessary' IVs? Take this quiz to find out the basics.

A multiple-choice quiz by amyrn007. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Medical Specialties

Author
amyrn007
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,500
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2679
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 96 (6/10), Guest 81 (7/10), Guest 69 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which part of the circulatory system is an IV placed? Hint

Neither
Artery
Vein
Both

2. Peripheral areas are the preferred sites for IVs. Where would a peripheral area be located? Hint

Upper or lower extremities
Torso
Chest
Buttocks

3. What are the general reasons for having an IV? Hint

To deliver fluids and medicines directly into the vein
Neither
To maintain optimal health when a patient is unable to tolerate oral intake
Both

4. When a health care professional is inserting a peripheral IV, where is the best place to start? Hint

Hand
Forearm
Antecubital fossa
Upper arm

5. Where would one find the antecubital fossa? Hint

Hand
Wrist
Forearm
Anterior elbow

6. Who would you expect to insert an IV? Hint

Registered Nurse
Any of these
Doctor
Licensed practical nurse

7. If a patient has an IV inserted, do fluids always run through it?

Yes
No

8. A new IV site is required every few days to prevent infection and other major complications.


True
False

9. What might the medical staff call a capped off IV? Hint

All of these
Heparin lock
Hepwell
PRN adapter

10. What is the diameter of the needle known as? Hint

Gauge
Hub
Cannula
All of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which part of the circulatory system is an IV placed?

Answer: Vein

The vein is a rapid route for distribution of fluids and drugs.
2. Peripheral areas are the preferred sites for IVs. Where would a peripheral area be located?

Answer: Upper or lower extremities

The arms and hands are preferred areas for IV sites. Occasionally, the lower legs and feet are used when upper extremities are not accessible.
3. What are the general reasons for having an IV?

Answer: Both

IV fluids include saline, dextrose, lactated Ringers, parenteral nutrition and blood products. There is also a large range of medicines available for IV use.
4. When a health care professional is inserting a peripheral IV, where is the best place to start?

Answer: Hand

When attempting an IV insertion, it is best to start at a distal area and work your way up. This leaves more options for further vein usage and lessens complications.
5. Where would one find the antecubital fossa?

Answer: Anterior elbow

The antecubital area, or fossa, is located in the bend of the arm. Since superficial large veins, such as the basilic and cephalic, are located here, access for emergency IV insertions and blood draws occur often.
6. Who would you expect to insert an IV?

Answer: Any of these

Only certified medical staff may insert an IV.

Licensed practical nurse is USA terminology.
7. If a patient has an IV inserted, do fluids always run through it?

Answer: No

When a patient does not need continuous IV fluids, staff will cap the IV site but leave it in place in case it is needed again.
8. A new IV site is required every few days to prevent infection and other major complications.

Answer: True

Recommendations for IV site changes vary from 72-96 hours. However, most health care settings have policies for every 72 hours. The site changing decreases the chance of infection and other complications.
9. What might the medical staff call a capped off IV?

Answer: All of these

These IV accesses are for intermittent drugs, such as narcotics and antibiotics, and are kept patent with periodic flushes of saline and/or heparin. However, most health care settings are decreasing the use of heparin for intermittent flushing. Recommendations for patency are normally for 2-5ml of saline every eight hours.
10. What is the diameter of the needle known as?

Answer: Gauge

A higher number gauge needle would have a smaller diameter. For example, a 24-gauge needle is smaller, in diameter, than an 18-gauge needle.
Source: Author amyrn007

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 96: 6/10
Nov 20 2022 : Guest 81: 7/10
Nov 19 2022 : Guest 69: 8/10
Nov 13 2022 : Guest 199: 9/10
Nov 03 2022 : Guest 129: 10/10
Oct 28 2022 : Guest 104: 10/10
Oct 27 2022 : Guest 146: 8/10
Oct 24 2022 : Guest 174: 7/10
Oct 20 2022 : Guest 67: 7/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us