FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Medical Specialties Quizzes, Trivia and Puzzles
Medical Specialties Quizzes, Trivia

Medical Specialties Trivia

Medical Specialties Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health

Fun Trivia
27 Medical Specialties quizzes and 285 Medical Specialties trivia questions.
1.
  Tools of Medical Professions   popular trivia quiz  
Classification Quiz
 20 Qns
Can you sort these twenty different pieces of equipment into the professions that use them? Good luck.
Average, 20 Qns, Creedy, Nov 18 23
Average
Creedy gold member
Nov 18 23
529 plays
2.
  Facts about Phlebotomy    
Multiple Choice
 10 Qns
Being a phlebotomist is not a job for those who suffer from hemophobia, i.e. the fear of blood, but it is a vital part of the medical field that impacts us all at some point in our lives. Test your knowledge on phlebotomy and its focus - blood!
Average, 10 Qns, KatieK54, Jan 21 24
Average
KatieK54 gold member
Jan 21 24
297 plays
3.
  Grandma's Medical Ordeal   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My 96 yr old grandma claims she visited her doctor with a chief complaint of "constipation and rectal bleeding." She was admitted to hospital for further investigation and "all hell broke loose." Identify the specialty of each physician in grandma's case
Easier, 10 Qns, yency, Nov 27 13
Easier
yency
8333 plays
4.
  Where's the Doctor?   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Sometimes it seems like there are no all-purpose doctors anymore. Everyone's a specialist. Can you help these ten patients with specific maladies match up with the doctor best suited to help them? All of these cases are purely hypothetical!
Very Easy, 10 Qns, shuehorn, May 27 17
Very Easy
shuehorn gold member
2478 plays
5.
  Heal Me Doctor!    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a question asking you which doctor you should visit for a particular illness or problem.
Very Easy, 10 Qns, blake_aus_nsw, Aug 17 22
Very Easy
blake_aus_nsw gold member
Aug 17 22
1099 plays
6.
  Which Doctor?   great trivia quiz  
Match Quiz
 15 Qns
Match the specialist with what he/she treats.
Easier, 15 Qns, nyirene330, Oct 20 19
Easier
nyirene330
Oct 20 19
932 plays
7.
  A Window into the Human Body - Medical Imaging   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It is difficult to overstate the importance of imaging techniques in modern medicine. I hope this quiz will be both an educational and entertaining affair on the basics of the most common techniques.
Average, 10 Qns, Scrambledegg90, Jul 18 13
Average
Scrambledegg90
3931 plays
8.
  X-Rays, MRI's and CAT Scans, oh my!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
X-Rays? What is an x-ray? Why do I need an x-ray? Can anyone have an x-ray? Where do I get an x-ray?
Very Easy, 10 Qns, melisjo32, May 30 22
Very Easy
melisjo32
May 30 22
5206 plays
9.
  A Day In The Life Of The Anesthesiologist   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For my first quiz, I thought I would write about my daily routine. Welcome to my world and hope you enjoy the quiz!
Average, 10 Qns, tihata, Dec 06 05
Average
tihata
3464 plays
10.
  It's Not Brain Surgery!    
Multiple Choice
 10 Qns
No, it's not brain surgery. It's another type of surgery. What type of surgery is it?
Average, 10 Qns, Pejikr, Nov 10 23
Average
Pejikr
Nov 10 23
3088 plays
trivia question Quick Question
Lung diseases are the purview of what medical specialty?

From Quiz "Medical Specialties"




11.
  Anesthesia   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
When you have an operation, you are given an anesthetic to stop you feeling pain. Are you awake enough to handle this quiz?
Average, 10 Qns, AlexxSchneider, Oct 10 16
Average
AlexxSchneider gold member
1604 plays
12.
  Basic Intravenous Knowledge   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ever wonder about those 'necessary' IVs? Take this quiz to find out the basics.
Average, 10 Qns, amyrn007, Jun 07 20
Average
amyrn007
Jun 07 20
2943 plays
13.
  Cut It Out!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A surgery is a branch of medicine concerned with diseases or conditions requiring operative procedures. A surgical procedure is a removal or replacement of a diseased organ or tissue. This quiz is about types of human surgeries.
Easier, 10 Qns, workisboring, Jan 27 23
Easier
workisboring gold member
Jan 27 23
1695 plays
14.
  Easy Medical Specialties Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
The days of the family doctor that did everything are gone with dozens of medical specialties now existing. Try to figure out what specialty you would see for a particular problem.
Easier, 10 Qns, kitter96, Mar 21 15
Easier
kitter96 gold member
1322 plays
15.
  Questions on Medical Specialties    
Multiple Choice
 10 Qns
With the rapid expansion of knowledge regarding the human body, the number of medical specialties has also increased. Can you match the medical specialty with its area of care?
Average, 10 Qns, dorothy1725, Sep 28 22
Average
dorothy1725 gold member
Sep 28 22
2206 plays
16.
  'Open Your Heart' - Surgical Procedures   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This short quiz looks at some of the invasive and non-invasive surgical procedures that are carried out countless times across the world each and every day. I hope you find it interesting!
Average, 10 Qns, SisterSeagull, Jan 27 15
Average
SisterSeagull gold member
523 plays
17.
  Now Who Wants To Be A Paramedic?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Next in the series about the learning and understanding required to be a paramedic. The same note still applies - I'm an Australian, and we have no national standard.
Average, 10 Qns, ecnalubma, Jun 04 19
Average
ecnalubma
Jun 04 19
2682 plays
18.
  Surgical Know How 3    
Multiple Choice
 10 Qns
For all those who played my first two.
Average, 10 Qns, bedfordforrest, Jul 11 21
Average
bedfordforrest
Jul 11 21
3650 plays
19.
  What Are The Odds?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Epidemiologists study the incidence, distribution and spread of disease. Because they deal with statistics, a commonly asked question is "What are the Odds?". Take this quiz to learn some basic epidemiology and become a disease detective!
Average, 10 Qns, kufan888, Mar 12 15
Average
kufan888
340 plays
20.
  So You Want To Be A Paramedic?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
To be an paramedic takes a whole lot of study if you want to be good at it. The following is a quiz based on the learning I have undertaken to be a paramedic. Be advised that Australia does not have a national standard or curriculum for paramedics.
Tough, 10 Qns, ecnalubma, Nov 27 20
Tough
ecnalubma
Nov 27 20
1626 plays
21.
  The A-Z of Radiography   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are numerous examinations performed in an x-ray department, but do you know enough to pass this exam?
Average, 10 Qns, mehdi, Oct 29 05
Average
mehdi
1839 plays
22.
  Surgical Know How    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the average Joe's knowledge of what goes on in the operating room.
Average, 10 Qns, BedfordForrest, Jul 02 17
Average
BedfordForrest
4203 plays
23.
  Surgical Know How 4   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For those who enjoyed my other surgical quizzes.
Tough, 10 Qns, bedfordforrest, Nov 27 20
Tough
bedfordforrest
Nov 27 20
1499 plays
24.
  Pearly Whites   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The health of your mouth is an important part of the general health of your body. You know how to brush, you know how to floss, but what else do you know about the field of dentistry? Chin up and smile, you're going to find out!
Tough, 10 Qns, t0oth4che, Apr 08 20
Tough
t0oth4che
Apr 08 20
564 plays
25.
  My Working Day in Mohs Surgery    
Multiple Choice
 10 Qns
So I work in Mohs Surgery in Dermatology, where we remove basal-cell carcinomas (BCCs for short) from the face. Follow my day at work and see if you know just as much as I do about this procedure.
Tough, 10 Qns, poptart21, Nov 27 20
Tough
poptart21
Nov 27 20
294 plays
26.
  Refractive Surgery    
Multiple Choice
 10 Qns
More and more people are choosing refractive surgery as an alternative to glasses and contact lenses. See if you're up-to-date on the technology and terminology.
Difficult, 10 Qns, hsk867, Nov 27 20
Difficult
hsk867
Nov 27 20
610 plays
27.
  Surgical Know How 2    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about surgical matters.
Tough, 10 Qns, BedfordForrest, Nov 27 20
Tough
BedfordForrest
Nov 27 20
2006 plays
Related Topics
  Medical [People] (17 quizzes)

  Alternative Medicine [Sci / Tech] (19 quizzes)

  History of Medicine [Sci / Tech] (26 quizzes)

  Medical Lingo / Abbreviations [Sci / Tech] (70 quizzes)

  Medicine on TV [Television] (27 quizzes)

  Medicine and Illness in Songs [Music] (31 quizzes)


Medical Specialties Trivia Questions

1. What doctor would you need to visit if you had epilepsy?

From Quiz
Heal Me Doctor!

Answer: Neurologist

Neurologists treat patients with Alzheimer's disease and epilepsy, along with other neurological illnesses. Epilepsy can be caused by a variety of factors, including birth defects and serious head injuries. Symptoms of epilepsy can vary from moments of absence to a complete loss of control of the body. Medicines, surgery, and specific diets are among the options for treating the illness.

2. One of the most basic statistics an epidemiologist looks at is called the basic reproduction number or R nought. What can this number tell us?

From Quiz What Are The Odds?

Answer: How quickly a disease can spread through a population

More specifically the basic reproduction number is the number of people, on average, a single infected individual infects. This value is important because it gives the epidemiologist a vague idea of how quickly a disease will spread though a population. The higher the value, the more contagious the disease, and the harder it is to control an outbreak. This value is usually given as a range because the value is partially dependent upon the susceptibility of the population.

3. The prefix 'lamino' relates to a procedure that is usually performed to correct a problem with which major anatomical structure?

From Quiz 'Open Your Heart' - Surgical Procedures

Answer: Spine

The lamina is the name given to that part of the vertebrae that forms a roof to the canal that protects the spinal cord and in which it runs; therefore, any procedure that carries the prefix 'lamino' will involve surgery on the spine. A laminoplasty would be carried out in order to relieve pressure on the spinal cord. In this operation the lamina are hinged open and fixed in position in order to increase the size of the spinal canal. In both the laminotomy and the laminectomy, areas of the lamina are removed or cut into in order to carry out further examination of the interior of the spinal column.

4. As the clinical support worker for the team I get into work at 07:15 and change into my scrubs. I put my uniform in my locker and enter the unit. What is the first thing I do?

From Quiz My Working Day in Mohs Surgery

Answer: Start cleaning the surgical bays and trolleys

We clean the surgical bays and trolleys with a mixture called 'Chlor Clean'. This is to ensure that everything is cleaned properly and effectively, ready to start setting up for the day.

5. This surgical procedure is the removal of tissue from a living human for medical examination. The removed tissue is then examined for the presence of diseases. What is this called?

From Quiz Cut It Out!

Answer: biopsy

A biopsy is a surgical medical procedure involving the sampling or removal of cells or tissues for medical examinations. Biopsies can determine the extent of conditions such as cancer, infectious diseases, kidney disease, metabolic diseases and fertility. Biopsies can be done on a human's gastrointestinal tract, bone marrow, liver, lungs, prostate or organs of the nervous system.

6. What area of the body does a podiatrist treat?

From Quiz Medical Specialties

Answer: Feet

Pod- is from the Greek word for foot. A podiatrist may diagnose and treat problems relating to the feet. These may include diseases, injuries or defects of the foot.

7. What type of surgery is performed in the abdomen by making small incisions?

From Quiz It's Not Brain Surgery!

Answer: laparoscopic surgery

Versus an open operation there are some advantages, less pain because of smaller incisions and bleeding, and shorter recovery time. The most common procedure in laparoscopic surgery is cholecystectomy. In this procedure, 5 to 10 millimeter diameter instruments such as graspers, scissors, and clip appliers can be put, by the surgeon, into the abdomen. The clip appliers are put into the abdomen through hollow tubes called trocars.

8. People say that hospital food and drink is pretty bad, but this one is probably worse than the rest! Why may a patient drink a "barium meal"?

From Quiz A Window into the Human Body - Medical Imaging

Answer: To allow their stomach and intestines to be X-rayed.

Lots of organs cannot be seen by X-rays because they don't absorb them. Barium sulphate absorbs lots of X-rays, allowing doctors to see any abnormalities in the stomach or intestines.

9. The title "dentist" is synonymous with the title "dental surgeon". Who was the first person to coin the phrase "dental surgeon"?

From Quiz Pearly Whites

Answer: Pierre Fauchard

Born in Bretagne, France in 1693, Dr. Pierre Fauchard is credited as being the father of modern dentistry. His text Le chirurgien dentiste, "The Surgeon Dentist" was published in 1728.

10. At the beginning of the 19th century, as Humphry Davy described this gas as "capable of destroying physical pain", people had discovered that inhaling small amounts of it created pleasant sensations. Which gas am I talking about?

From Quiz Anesthesia

Answer: Nitrous oxide

Although it was 1799 when Davy had described nitrous oxide so, several years passed before it was ever used as an anesthetic. People did discover the similar effects of ether in the 1840s, and held "ether frolics", which helped introduce doctors and medical students to these gases.

11. In which part of the circulatory system is an IV placed?

From Quiz Basic Intravenous Knowledge

Answer: Vein

The vein is a rapid route for distribution of fluids and drugs.

12. Understanding trauma is key to the day-to-day life of a paramedic. Kinematics is a branch of physics dealing with objects and motion. What are the key factors when trying to understand kinematics and predicting injuries in trauma?

From Quiz Now Who Wants To Be A Paramedic?

Answer: Mass and Velocity

Kinematics deals with objects (including people) in motion, and the exchange of energy that takes place when objects collide. While weight and mass, as well as speed and velocity, are strictly speaking not the same thing, for the purpose of simplicity, we regard speed as velocity and weight as mass. Mass and velocity are the two key elements to consider when trying to predict injury patterns - this may be trying to predict what organs may be damaged if a person is hit with a baseball bat, or what injuries to be suspicious of after observing the damage to a vehicle after a motor-vehicle crash (MVC).

13. If I was about to scrub into a RCR with decompression, what type of case would this be?

From Quiz Surgical Know How 4

Answer: Shoulder surgery

This would be a rotator cuff repair with subacromial decompression. This is a very common orthopedic case, usually done arthroscopically.

14. A T&A Procedure is actually what?

From Quiz Surgical Know How 3

Answer: Tonsillectomy & Adenoidectomy

A T&A is a very common ENT procedure.

15. This radiographic examination is one of the most widely known. It is an examination of the large intestine; a small plastic tube is inserted into the rectum and a white fluid is run into the bowel under fluoroscopy.

From Quiz The A-Z of Radiography

Answer: Barium Enema

Air is also pumped into the bowel thus making it a double contrast study, as the barium shows up white under x-rays and the air shows as black.

16. The mechanical device that creates a corneal flap in LASIK (laser-assisted intrastromal keratomileusis) is called a _______?

From Quiz Refractive Surgery

Answer: microkeratome

The mechanical microkeratome was developed over 50 years ago in Colombia for use in corneal surgery. LASIK was developed in the early 1990s and combines a corneal flap with excimer laser ablation to the underlying corneal bed. The weed whacker has no therapeutic applications in ophthalmology but can be a culprit in ocular trauma. Always wear protective glasses when weed whacking.

17. Bloodletting could be done using knives, but doctors would also often use what animal to remove blood for diagnostic purposes?

From Quiz Facts about Phlebotomy

Answer: leech

Leeches which were often used in the 19th century in many places throughout the world. They are still being used in medical plans of care today, albeit in more controlled ways.

18. What doctor would you need to visit if you have had a heart attack?

From Quiz Heal Me Doctor!

Answer: Cardiologist

Cardiologists treat the heart, as well as heart-related problems and disorders. High blood pressure, high cholesterol, and obesity are all factors that can lead to a heart attack. Severe heartburn and breathing difficulties are among the signs of a heart attack. Medicines, coronary bypass, and coronary stents are all options for treatment.

19. What medical specialist would manage treatment for a patient whose kidneys are failing?

From Quiz Medical Specialties

Answer: Nephrologist

The kidneys are our body's filtration organs, and nephrologists specialize in the diagnosis and medical management of renal diseases such as glomerulonephritis. They will direct hemodialysis as treatment for patients whose kidneys are no longer functioning.

20. During a photo shoot your artistic director suggests that, to advance your career, you undergo a procedure known as a zygomaplasty. Which part of your body would be modified or re-shaped during this procedure?

From Quiz 'Open Your Heart' - Surgical Procedures

Answer: Cheekbones

Ben Stiller is a fortunate man; as Derek Zoolander he had perfect cheekbones as any flash of Blue Steel will confirm! For those mere mortals amongst us, the only option for possessing cheekbones of such magnificence would be a cosmetic zygomaplasty. The zygoma, or malar, is the bony structure under the eye socket. To carry out a zygomaplasty an incision is made in the mouth through which the zygomatic bone is trimmed until the desired effect is achieved.

21. The moving of a functioning organ from a donor site on a human to a recipient site on a human is known as what type of surgery?

From Quiz Cut It Out!

Answer: organ transplant

An organ transplant is a type of surgery where an organ is moved from one site to another (this could also be on the same person, e.g. for skin grafts). The first known successful human organ transplant, a corneal transplant, was performed by Eduard Zirm at Olomouc Eye Clinic in the Czech Republic in 1905. Other types of human organ transplants performed include heart, kidneys, liver, lungs, pancreas, intestine and thymus transplants.

22. A pulmonologist deals with what part of the body?

From Quiz Medical Specialties

Answer: Lungs

Pulmo- is from the Latin for lung. A pulmonologist deals with the treatment of diseases of the lung. These may include asthma, emphysema and pneumonia.

23. What is the type of surgery that is done to correct a condition that doesn't threaten the patient's life?

From Quiz It's Not Brain Surgery!

Answer: elective surgery

Breast implants are an example of elective surgery. Some consider hip replacements as elective surgery, particularly nations and health care providers. Although a bad hip can cripple the patient, the condition can never be fatal.

24. What happened when a dentist from Connecticut, Dr. Horace Wells, publicly demonstrated the use of nitrous oxide?

From Quiz Anesthesia

Answer: As the tooth was being pulled out, the patient screamed in pain and Wells fled to the sound of boos.

Wells was not successful, and probably ruined his public career, but his former partner, William T. G. Morton, found success using ether, which was a suggestion from a Charles T. Jackson from Harvard Medical School. After Morton had tried ether on animals (including his own dog!) and then on himself, he demonstrated this successfully in front of a group of doctors and students on October 16 at Massachusetts General Hospital.

25. Peripheral areas are the preferred sites for IVs. Where would a peripheral area be located?

From Quiz Basic Intravenous Knowledge

Answer: Upper or lower extremities

The arms and hands are preferred areas for IV sites. Occasionally, the lower legs and feet are used when upper extremities are not accessible.

26. The correct sequence of the different parts of intestine is?

From Quiz Surgical Know How 2

Answer: duodenum, jejunum, ileum, colon.

The duodenum, jejunum, and ileum are all parts of the small intestine. The colon is the large intestine.

27. What doctor would you need to visit if you were going to have a baby?

From Quiz Heal Me Doctor!

Answer: Obstetrician

An obstetrician is a specialist who specializes in obstetrics, which includes everything from prenatal care to postpartum care after the baby is born. Indications of pregnancy vary from missed periods to nausea and vomiting. Although pregnancy is not an illness, medical care throughout reduces any risk to the mother and child.

28. What medical specialty might treat a patient with bipolar disorder or schizophrenia?

From Quiz Medical Specialties

Answer: Psychiatrist

Psychiatrists are differentiated from psychologists by their holding a medical degree before post-graduate training in their specialty. Treatments for psychiatric diseases might include medications, counseling and even electroconvulsant therapy.

29. The removal of a body extremity by trauma or surgery is known as what type of medical procedure?

From Quiz Cut It Out!

Answer: amputation

Amputation is the removal of a body extremity. Usually limbs or parts of limbs such as arms, hands, legs or feet are amputated.

30. What type of surgery involves cutting a body part off a patient?

From Quiz It's Not Brain Surgery!

Answer: amputation

Amputation of the hands or feet was sometimes used as a punishment for criminals. Around 65% of amputees experience phantom limbs, which means they feel body parts that aren't there. In an amputation, the first thing that a surgeon does is to ligate the artery or vein that the limb has in it. When an artery or vein is ligated, a piece of thread is tied around it, to make sure the artery or vein doesn't bleed. Finally, the bone is cut through with a reciprocating saw.

This is category 11846
Last Updated May 25 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.