FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Medical Lingo  Abbreviations Quizzes, Trivia and Puzzles
Medical Lingo  Abbreviations Quizzes, Trivia

Medical Lingo / Abbreviations Trivia

Medical Lingo / Abbreviations Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health

Fun Trivia
I need a new FT quiz on Rx drugs, stat! Once you got that done, administer 1000 mEq to all members OU q.s.

(If you know what this means, you're in the right place. If not, you're in a great place to fix that.)

81 quizzes and 852 trivia questions.
1.
  Medical Acronyms    
Collection Quiz
 15 Qns
All the acronyms listed have three letters, but not all of them refer to medical terms. Your task is to pick only the ones which are abbreviations referring to medical expressions.
Easier, 15 Qns, rossian, Oct 14 26
Easier
rossian editor
Oct 14 26
408 plays
2.
  Blood Test Lingo and Abbreviations    
Classification Quiz
 12 Qns
Ever been given a form from your doctor to have a blood test, and there is nothing but abbreviations and medical lingo? In this quiz, the language surrounding the most commonly ordered blood tests is explained.
Average, 12 Qns, 1nn1, Oct 10 26
Average
1nn1 gold member
Oct 10 26
79 plays
3.
  Archaic Medical Terminology   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Knowledge of archaic medical terminology is very useful for historians and genealogists in interpreting historical documents and death certificates. Match the archaic term with its modern counterpart.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Mar 12 26
Easier
MotherGoose editor
Mar 12 26
452 plays
4.
Medical terminology offers precise medical terms for some very ordinary things. Learn some of these and amaze your friends! Match the everyday word or expression with its correct medical term.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Jul 30 26
Easier
MotherGoose editor
Jul 30 26
341 plays
5.
  Archaic Medical Terminology 2   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Knowledge of archaic medical terminology is very useful for historians and genealogists in interpreting historical documents and death certificates. Match the archaic term with its modern counterpart.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Apr 01 26
Easier
MotherGoose editor
Apr 01 26
260 plays
6.
  In the Black, Medically Speaking   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Black is a colour that features prominently in many medical conditions, either by name or by appearance, or both. Match the medical term with its definition or description.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Apr 19 26
Easier
MotherGoose editor
Apr 19 26
358 plays
7.
  Which Doctor?   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
You have an issue and need to see a doctor. But which one? This quiz is adapted from the original "Doctor, Doctor" by author angelmouse.
Very Easy, 10 Qns, Snowman, Jan 14 24
Very Easy
Snowman gold member
Jan 14 24
1945 plays
8.
  Proper Medical Terms for Very Ordinary Things   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Medical terminology offers precise medical terms for some very ordinary things. Learn some of these and amaze your friends! Match the everyday word or expression with its correct medical term.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Apr 09 26
Easier
MotherGoose editor
Apr 09 26
192 plays
9.
  Basic Medical Terminology - J-K   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words, word parts or abbreviations to their meaning.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Feb 17 24
Easier
MotherGoose editor
Feb 17 24
786 plays
10.
  In the Red, Medically Speaking   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Red is a colour that features prominently in many medical conditions, either by name or by appearance, or both. Match the medical term with its definition or description.
Easier, 10 Qns, MotherGoose, Apr 19 26
Easier
MotherGoose editor
Apr 19 26
308 plays
trivia question Quick Question
While a woman would call to make an appointment to see a gynecologist or obstetrician, who would a man call?

From Quiz "Doctor Who?"




11.
  Medical Instruments   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
Some of these tools and instruments are medical devices and/or instruments. The others are not and are instruments of a different sort. Which are the medical instruments?
Easier, 10 Qns, Billkozy, Apr 07 26
Easier
Billkozy
Apr 07 26
603 plays
12.
  What Did You Say, Doc?    
Multiple Choice
 10 Qns
Ever wonder what your doctor is talking about? This quiz might just help you figure it out.
Easier, 10 Qns, patrickk, Sep 24 24
Easier
patrickk gold member
Sep 24 24
717 plays
13.
  Blood Test Codes    
Match Quiz
 10 Qns
Doctors will often send you for a Complete Blood Count (CBC) with differential to monitor your body's blood levels. Can you match up some of these abbreviations and terms with their correct meaning?
Easier, 10 Qns, GBfan, Dec 18 24
Easier
GBfan gold member
Dec 18 24
244 plays
14.
  What - Ectomy?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Ectomy" is a suffix meaning the removal of a body part. The word that precedes it indicates which part. What has been removed in these 10 surgical procedures?
Easier, 10 Qns, Midget40, Sep 29 26
Easier
Midget40 gold member
Sep 29 26
22558 plays
15.
  Questions on Medical Terminology   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a basic quiz to test your knowledge of medical terms. Some of these you may have heard of, and some may be more obscure. Anyway, enough talk. Quiztime!
Average, 10 Qns, trypanosome, Jul 31 24
Average
trypanosome
Jul 31 24
26954 plays
16.
  Medical Terminology for Malingerers   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
No malingerer can get along without some impressive medical terms in his/her vocabulary. Just make sure the boss doesn't know what they really mean!
Average, 10 Qns, MotherGoose, Jul 02 17
Average
MotherGoose editor
25007 plays
17.
  Basic Medical Terminology I   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here is a pretty easy quiz on basic medical terminology. Good luck!
Average, 20 Qns, Morrigan716, Jun 16 23
Average
Morrigan716 gold member
Jun 16 23
30557 plays
18.
  Medical Terminology II   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here is Part 2 of the first medical terminology quiz.
Average, 20 Qns, Morrigan716, Jan 20 15
Average
Morrigan716 gold member
28301 plays
19.
  Can You Read A Doctor's Script?   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
I will give you different abbreviations that a physician in the US might put on your prescription to be read by your pharmacist. See how many of these abbreviations you know.
Average, 15 Qns, MommyPanda, Jul 26 23
Average
MommyPanda
Jul 26 23
22262 plays
20.
  Medical Meanings: Names of Diseases   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Have you ever wondered "Why did they call it THAT?"? Here's your chance to find out about the meanings behind the names of some common diseases.
Tough, 10 Qns, MotherGoose, Dec 28 25
Tough
MotherGoose editor
Dec 28 25
17382 plays
21.
  Medical Test Abbreviations and Acronyms   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As a nurse, I come across many different abbreviations and acronyms each day. This quiz is about commonly ordered tests. I hope you enjoy this quiz and learn something you didn't know before. Have fun and good luck.
Average, 10 Qns, SnofireRose, Mar 17 23
Average
SnofireRose
Mar 17 23
12519 plays
22.
  What's The Real Diagnosis?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For each of these items I'll briefly outline a situation and give the diagnostic acronym. Choose the correct medical diagnosis.
Easier, 10 Qns, yency, Jan 28 21
Easier
yency
Jan 28 21
9401 plays
23.
  Medical Terminology for Malingerers 2   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The further medical misadventures of the master malingerer, Bruce Bludger (by request).
Tough, 10 Qns, MotherGoose, Oct 08 17
Tough
MotherGoose editor
13959 plays
24.
  Basic Medical Terminology - N   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words, word parts or abbreviations to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, Dec 28 25
Very Easy
MotherGoose editor
Dec 28 25
1563 plays
25.
  Basic Medical Terminology - R   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words, word parts or abbreviations to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, Apr 06 26
Very Easy
MotherGoose editor
Apr 06 26
1223 plays
26.
  Basic Medical Terminology - P (Part 1)   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words, word parts or abbreviations to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, Oct 15 19
Very Easy
MotherGoose editor
1102 plays
27.
  Basic Medical Terminology - H   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical word parts to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, Jun 18 19
Very Easy
MotherGoose editor
1095 plays
28.
  Basic Medical Terminology - C   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words or word parts to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, May 29 19
Very Easy
MotherGoose editor
1296 plays
29.
  Basic Medical Terminology - T (Part 1)   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words, word parts or abbreviations to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, Dec 30 25
Very Easy
MotherGoose editor
Dec 30 25
1305 plays
30.
  Basic Medical Terminology - M (Part 2)   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the following medical words, word parts or abbreviations to their meaning.
Very Easy, 10 Qns, MotherGoose, Aug 04 19
Very Easy
MotherGoose editor
1113 plays
Page 1 - Page 2 - Page 3
Related Topics
  Medical [People] (17 quizzes)

  Alternative Medicine [Sci / Tech] (20 quizzes)

  History of Medicine [Sci / Tech] (30 quizzes)

  Medical Specialties [Sci / Tech] (29 quizzes)

  Medicine on TV [Television] (29 quizzes)

  Medicine and Illness in Songs [Music] (31 quizzes)


Medical Lingo / Abbreviations Trivia Questions

1. A doctor calls for an order STAT. When does he want the order carried out?

From Quiz
Medical Terminology 101

Answer: immediately

If you have ever been in an emergency room on a busy night, you've probably heard this term. When you hear it, you will definitely see the medical team moving quickly.

2. Most medical words are derived from which languages?

From Quiz Medical Terminology in 10 Easy Lessons

Answer: Greek and Latin

Lesson 1: Origins of medical terminology. Do you feel that medical terminology "is all Greek to me"? There's a good reason for that - a lot of it is! Our knowledge of medical terminology can only go back as far as the earliest written records, which are about 2,500 years old. The earliest known medical terms are Greek and were coined by physicians such as Hippocrates. In contrast, the Romans did not have a well-developed concept of medicine. They absorbed ideas about medicine from the Greeks and Egyptians when Rome occupied those countries. This eventually added Latin to the language. While medical terminology is predominantly Greek- and Latin-based, words can be - and are - adopted from any language. You don't need to know the history to learn the language, but it does help us to appreciate why medical terminology is the way it is, and that there are sound reasons why we use some of these weird and wonderful words.

3. The medical abbreviation BID is the abbreviation of the Latin term "bis in die" and is used in pharmacy. What does this abbreviation mean?

From Quiz Medical Abbreviations

Answer: Twice a day

The medical abbreviation BID is used to indicate how often and at what time the medication should be taken. This is also used to indicate physical therapy and respiratory treatments.

4. How much is a milliliter?

From Quiz Medical Prefixes, Suffixes and Medical Terms

Answer: One thousandth of a liter

A person must know the metric system to figure this out. It takes about twenty drops from an eyedropper or something similar to make a milliliter. Its abbreviation is ml.

5. "This is The Big One, I'm coming home, Elizabeth!" cries Sanford, clutching his chest. "It's my ticker!" James shakes his head at yet another Sanford fake heart attack. Which is the right medical term for pretending to be sick, hoping for a gain?

From Quiz The Moon's a Balloon

Answer: Malingering

Malingering is a medical term for people who purposely fake or exaggerate sickness, hoping for a benefit. Maybe they want to stay home from school, avoid a responsibility, gain money or in Sanford's case, manipulate friends. Munchausen Syndrome is a mental condition in which the patient builds an elaborate and dramatic story of an illness that doesn't exist, for psychological reasons, not looking for gain.

6. What is the medical term for fainting?

From Quiz For the Medical Savvy

Answer: Syncope

Fainting occurs for many reasons, including a temporary lowering in the supply of blood to the brain.

7. Conditions such as asthma and allergies would be treated by whom?

From Quiz Doctor Who?

Answer: Immunologist

Immunologist treat conditions that affect the immune system. The most famous of these conditions would be HIV, a disease that attacks the T-cells and macrophages in the human body. An oncologist is a doctor who is qualified in diagnosing and treating cancer. A paleopathologist is someone who studies disease in bodies which have been preserved from ancient times. A hepatologist is a physician who specializes in liver diseases.

8. When the doctor wants to know the APGAR, what information is he seeking?

From Quiz When the Doctor Says.....IV

Answer: a newborn's condition

Appearance, Pulse, Grimace, Activity and Respiration. The score, with a maximum of ten points, was devised to determine the immediate need of the newborn for attention, and not as an indicator of late development.

9. When the doctor says "This patient is having DT's", what does he mean?

From Quiz When the Doctor Says....III

Answer: Shakes and anxiety induced by alcohol withdrawal - Delirium Tremens

Delirium Tremens has a mortality of about 35% if untreated and is treated with thiamine and anti-anxiety medication. It is characterized by severe agitation, disorientation and, frequently, hallucinations.

10. What has been removed in a cholecystectomy?

From Quiz What - Ectomy?

Answer: Gallbladder

A cholecystectomy is most commonly performed for the treatment of cholecystitis (inflammation of the gallbladder caused by gallstones blocking the cystic duct) although they can be performed for other reasons such as cancer. Laparoscopic, or 'keyhole', surgery is now the preferred option as it does not cut through the abdominal muscles as the traditional 'open' surgery does which leads to less pain, less complications and much shorter hospital stays and recovery time.

11. When a doctor is concerned about a patient's "cell count" he usually orders a CBC. What does CBC stand for?

From Quiz Medical Test Abbreviations and Acronyms

Answer: Complete Blood Count

A CBC has the complete breakdown of all the cells in your blood. Usually, doctors are concerned with the White Blood Count "WBC" (the cells that fight infections) and the Red Blood Count "RBC" (the cells that carry oxygen in the blood and give blood it's red color.) RBCs are further broken down into hemoglobin and hematocrit (H&H or Hgb & Hct) If their levels fall below 9 and 25 respectively, the doctor usually orders a blood transfusion.

12. An accoucheur might help a woman do this.

From Quiz A Glance through a Medical Lexicon

Answer: Give birth

Marie Antoinette used an accoucheur and basically gave birth in front of the entire French court. This was the practice to prevent a substitute baby being smuggled in. It must have been extremely stressful and her later births were less public affairs.

13. Quinn could not swallow without pain. The ENT (ear,nose,throat doctor) told Quinn he had a simple case of ______ and wrote him a prescription for penicillin.

From Quiz Medical Terminology A-Z (Part 3)

Answer: Quinsy

Quintan- Occurring or happening every 5 days. Quale- Quality. Quatidian- Happening or occurring daily. Quinsy-abscess of the tonsil.

14. A medical term describing the chewing of food and mixing it with saliva.

From Quiz Medical Terminology A-Z (Part 2)

Answer: Inviscation

Inspersion - to sprinkle with powder or liquid. Ixodides - ticks. Ileostomy - an opening into the ileum (part of the small intestine). Inviscation - the mixing of food with saliva in the mouth.

15. A mass of gray matter in the temporal lobe of the brain that is part of the limbic system, or an obsolete word for tonsils.

From Quiz Medical Terminology A-Z (Part 1)

Answer: Amygdala

Amyous- Weak muscle strength or lacking muscle. Amyloid- Starchlike. Alizarin- Red dye made from coal tar.

16. What does -centesis mean?

From Quiz Medical suffixes and their meanings

Answer: surgical puncture to remove fluid

Thoracentesis is the removal of fluid from the chest cavity.

17. What is the more common name for the calcaneus?

From Quiz Spare Me Your Medical Mumbo Jumbo!

Answer: The heel

The calcaneus (pronounced kal-can-ay-us) is the largest bone in the foot. An interesting side fact: Breakages or fractures of the calcaneus occur most often from falls from a height and from motor vehicle accidents. (Reference: http://www.emedicine.com/orthoped/topic33.htm)

18. This medical condition is not a single disease but a group of about two hundred diseases. The name of which group of diseases means "crab"?

From Quiz Medical Meanings: Names of Diseases

Answer: cancer

Cancer is the Latin word for "crab". Ancient physicians used the word to refer to malignant tumours because they observed that the behaviour of a crab was similar to the "behaviour" of a malignant tumour. Just as a crab grabs its prey and does not let go, malignant tumours are also very tenacious as they invade the body's tissues, leading to inevitable death.

19. If someone has gastritis, what organ is affected?

From Quiz What Does All of this 'Medical Terminology' Mean?

Answer: the stomach

Gastritis means inflammation of the stomach. Gastr- is the root word for stomach, and the suffix -itis means inflammation.

20. What does the doctor mean when he says the patient has a "cord"?

From Quiz When the Doctor Says ... II

Answer: A blood clot in the vein

A clotted vein feels like a firm cord in the arms or legs, and is usually tender if the clot is recent.

21. What does the doctor mean when the patient needs a "line"?

From Quiz When the Doctor Says ... I

Answer: Intravenous access (an IV)

A line is a request for the ability to give medication or fluids that the patient needs quickly, or when it is not possible to give what is needed by mouth.

22. Bruce Bludger wishes to take the day off work, so he phones his boss to say he has ecchymosis. The boss is quite impressed as it sounds serious. But what is ecchymosis?

From Quiz Medical Terminology for Malingerers

Answer: a bruise

An ecchymosis is a bruise. This medical term comes from two Greek words "ek" (meaning out) and "chymos" (meaning juice). The "juice" being referred to is the blood which is "out" of the blood vessel and causing discolouration of the skin. In Australian terminology, a "bludger" is someone who is lazy, imposes on others and avoids work wherever possible. According to Monty Python, Bruce is a very popular first name in Australia ("Mind if we call you Bruce, just to keep it clear").

23. What is the outermost covering of the tooth structure?

From Quiz That's What The Dentist Said.....

Answer: Enamel

The enamel is the outermost portion of the tooth. Beyond that layer is the dentin, which contains tubules that create sensitivity whenever someone gets a cavity or wears away at the enamel layer. Pulp is the innermost part of the tooth, containing the nerve and blood supply that maintains the tooth's vitality. Problems with the pulp are remedied with a root canal technique that takes the inflamed or diseased pulp out of the tooth. The alveolar process is simply bone -- the part that holds the tooth in place in your mouth.

24. What disease is known to cause total loss of hair on all parts of the body?

From Quiz Medical Terminology

Answer: Alopecia universalis

Alopecia totalis is the loss of all hair on the scalp, Alopecia areata creates only bald patches on the scalp, and baldness is, of course, the general term of no hair on the scalp.

25. This word nephron refers to the major working tissues of which organ in the human body?

From Quiz Medical Terminology

Answer: kidney

The nephron of the kidney includes the glomeruli, ascending and descending tubules, the Loop of Henle, and the Bowman's Capsule. The main purpose of these structures is to reabsorb water from the waste products entering the kidney from the bloodstream, thereby conserving vital fluid volume and concentrating the urine.

26. Redness of the skin.

From Quiz Medical Terminology II

Answer: Erythema

27. Scraping away of the skin or mucous membrane by friction.

From Quiz Basic Medical Terminology I

Answer: Abrasion

28. What is the ink-blot picture test?

From Quiz Medical Eponyms

Answer: Rorschach

Hermann Rorschach, Swiss psychiatrist

29. The abbreviation USP stands for?

From Quiz Rx Abbreviations

Answer: United States Pharmacopeia

USP is an abbreviation often seen on both prescription drug bottles and many over the counter vitamin supplements. It means that the product is recognized by and listed in the United States Pharmacopeia.

30. What is also known as causalgia?

From Quiz How Well Do You Know Your Medical Terms?

Answer: severe burning

Specifically, the pain is at a distance from an open wound that has healed already. This was first noted by Silas Weir Mitchell, an American doctor and writer, back in 1872.

This is category 11837
Last Updated Oct 24 2026 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.