FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Alternative Medicine Quizzes, Trivia and Puzzles
Alternative Medicine Quizzes, Trivia

Alternative Medicine Trivia

Alternative Medicine Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health

Fun Trivia
This is the place to find quizzes on herbal medicine, acupuncture and other treatment methods which fall outside the mainstream. Quizzes about general nutrition and supplements, such as vitamins, belong in the Nutrition sub category.
19 Alternative Medicine quizzes and 266 Alternative Medicine trivia questions.
Sub-Categories:
Herbalism Herbalism (10 quizzes)
1.
  Healing Hands editor best quiz   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There are various kinds of alternative and complementary medicine, many of which involve the practitioner's healing hands. Can you match the description of the method to its name?
Easier, 10 Qns, rossian, May 11 21
Easier
rossian editor
May 11 21
1791 plays
2.
  Chinese Medicine editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz has questions on folk remedies and tonic foods as well as TCM (Traditional Chinese Medicine).
Tough, 15 Qns, chenhailun, Mar 31 20
Tough
chenhailun
Mar 31 20
3866 plays
3.
  Homeopathic Terminology   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Homeopathy has been around since the late 1700s. The names of the preparations can be colorful and interesting. Test your knowledge with this quiz and see if you don't know more than you might think.
Easier, 10 Qns, tazman6619, Mar 13 10
Easier
tazman6619 gold member
2231 plays
4.
  What's The Alternative?    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many forms of alternative medicines practised throughout the world. Each has many fans, even though there is often no proof that any of these pseudosciences have any beneficial effect whatsoever.
Easier, 10 Qns, 480154st, Mar 05 21
Easier
480154st gold member
Mar 05 21
393 plays
5.
  Ayurveda - Traditional Indian Medicine   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Massage your mind and balance your body with a few questions about the history and practice of Ayurveda.
Average, 10 Qns, stedman, Mar 13 23
Average
stedman editor
Mar 13 23
866 plays
6.
  Acupuncture is a Jab Well Done    
Multiple Choice
 10 Qns
I literally sweated blue lights waiting on my first appointment with an acupuncturist. I hope this quiz will put you at more ease than I was.
Average, 10 Qns, pollucci19, Nov 29 11
Average
pollucci19 gold member
720 plays
7.
  Different ways to look at healing    
Multiple Choice
 10 Qns
When you need treatment for an ailment, you don't necessarily end up at an MD with a prescription for pills. Alternative medicine is widely used as well. How much do you know about different ways of healing?
Average, 10 Qns, babsr, Feb 08 14
Average
babsr gold member
1801 plays
8.
  Essential Oils: The Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
Aromatherapy is a type of alternative medicine. What is your basic essential oil IQ?
Average, 10 Qns, luvtolearn, Mar 28 21
Average
luvtolearn
Mar 28 21
1999 plays
9.
  Homeopathy    
Multiple Choice
 10 Qns
Homeopathy is one of the most popular alternative medicine systems. Here is a quiz with ten questions about homeopathy.
Tough, 10 Qns, deepakmr, Oct 19 13
Tough
deepakmr
716 plays
trivia question Quick Question
The final preparation is made from iron and phosphorus. Its name is Latin for iron phosphate. What is the final preparation?

From Quiz "Homeopathic Terminology"




Related Topics
  Medical [People] (17 quizzes)

  History of Medicine [Sci / Tech] (26 quizzes)

  Medical Lingo / Abbreviations [Sci / Tech] (70 quizzes)

  Medical Specialties [Sci / Tech] (27 quizzes)

  Medicine on TV [Television] (26 quizzes)

  Medicine and Illness in Songs [Music] (31 quizzes)


Alternative Medicine Trivia Questions

1. Which alternative medicine involves slim needles being inserted into the skin in the belief that they will alleviate pain?

From Quiz
What's The Alternative?

Answer: Acupuncture

Acupuncture is a traditional Chinese medicine in which needles are inserted into acupuncture points on the body, to facilitate the flow of "qi", believed to be a vital force present in any living entity. However, there is no scientific evidence that "qi" or even acupuncture points exist and while research would suggest that some existing pain may be alleviated after acupuncture, it is thought that this is due to neuroscience rather than any effect of the acupuncture.

2. The thought of all those acupuncture needles sticking in your body is enough to make a first time patient wince but, in the case of most people, do they hurt?

From Quiz Acupuncture is a Jab Well Done

Answer: No, but there will be some sensation as the needles are inserted

As a general rule there will be a slight sensation as the needle is inserted. Once the needle is in place there should not be any pain at all, however, it must be remembered that everyone will have differing tolerances to pain. Additionally, some patients may have an illness that will make them much more sensitive to pain. A good practitioner should be able to ascertain this through questioning at the diagnosis phase.

3. The first preparation comes from the deadly nightshade. In Italian it literally means "beautiful woman". Which preparation is it?

From Quiz Homeopathic Terminology

Answer: Belladonna

"Beautiful woman" in Italian is "bella donna" and the preparation in question. Many homeopathic preparations take their names from their source. In this case the plant name is Atropa belladonna, more commonly known as the deadly nightshade. Some of the common names for the species are banewort, devil's cherries, and devil's herb. Atropa belladonna comes from the nightshade family which includes potatoes, tomatoes, and egg plants.

4. This is a pitcher or cup used for nasal lavage.

From Quiz Different ways to look at healing

Answer: neti

A warm salt water solution does a great job of cleaning out the sinuses, and it doesn't put you to sleep!

5. Who is known as the father of homeopathy?

From Quiz Homeopathy

Answer: Hahnemann

Samuel Hahnemann, a German physician was the founder of homeopathy. While he was involved in his translation work, Hahnemann read that cinchona, which is used to cure malaria, causes malaria-like symptoms when given to a healthy person. Keeping this concept in mind, Hahnemann stated the core principle of homeopathy which is 'Similia Similibus Curanter' which means 'Like cures Like'.

6. Essential oils are complex concentrated chemicals distilled from plants. What is another name for essential oils?

From Quiz Essential Oils: The Basics

Answer: Volatile Oils

They are called volatile oils because they evaporate easily. Hydrosols are a direct product of the essential oil distillation process, an aromatic water.

7. Reflexology is a pseudoscience which involves the application of pressure to specific points on which part(s) of the body?

From Quiz What's The Alternative?

Answer: Hands and Feet

Reflexologists believe that areas of the body are reflected on the hands and feet, therefore massaging the relevant point on the hand or foot will cause physical change in the associated area of the body. Although the practice has been reviewed many times, there is no scientific evidence that reflexology is an effective treatment for any medical condition. It remains a popular alternative therapy however with over 25% of Danes receiving treatment each year and UK high street chemist "Boots" offering complementary clinics featuring reflexology.

8. This preparation comes from the Strychnine or Poison-nut tree. Its name is very similar to one of the symptoms it purportedly treats, vomiting. Which preparation is it?

From Quiz Homeopathic Terminology

Answer: Nux Vomica

Vomiting is very similar to Vomica, part of the answer. In this case the homeopathic source is the Strychnine or Poison-nut tree, scientific name Nux vomica. This brings up an interesting point. In scientific terminology the second word is never capitalized but in homeopathic preparations it can be and usually is capitalized. For clarity I will put (sn) for scientific names and (hn) for homeopathic names from now on. Nux Vomica(hn) is supposed to treat nausea and other stomach ailments but no scientific evidence supports this claim. The Strychnine tree is an evergreen native to southeast Asia. Its seeds are a source of the highly poisonous brucine.

9. Who is traditionally regarded as the founder of Ayurveda?

From Quiz Ayurveda - Traditional Indian Medicine

Answer: Dhanvantari

An avatar of Vishnu, Dhanvantari is the physician of the Hindu gods. His medical practices (including the use of herbs and spices, and basic surgical techniques) are credited with forming the basis of Ayurveda. Hindu writings state that Dhanvantari emerged from the cosmic ocean of milk during the great churning. Among others to appear in similar fashion were Kamadhenu (the sacred wish- fulfilling cow), Airavata (the white elephant), and Shri Laxmi (the Goddess of Wealth).

10. Acupuncture uses needles. What kind?

From Quiz Different ways to look at healing

Answer: very fine steel needles

Syringe needles are hollow, and used for vaccinations. Your mom probably used very fine sewing needles to remove splinters acquired during your youthful ventures. Acupuncture uses different weights of needles, but they are all very fine - you really don't feel them unless it's put into just the right spot. And then it isn't the needle you're feeling...!

11. Although there are documented records of "Fine Oils and Choice Perfumes" in ancient cultures thousands of years B.C., the term "Aromatherapy" was coined in 1928. By whom?

From Quiz Essential Oils: The Basics

Answer: Gattefosse

Gattefosse was a French chemist who worked in his family's perfume business. In 1904 Cuthbert Hall was isolating active constituents of eucalyptus. Dr. Valnet published "Aromatherapie" in 1964. Madame Maury studied the work of Valnet and applied it to her beauty therapy.

12. Approximately how old is the practice of acupuncture?

From Quiz Chinese Medicine

Answer: 2000 years old

The first description of acupuncture is in "The Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine" ("Huang Di Nei Jing") which was once believed to date back 4,700 years, but is now thought to have been written about 2,100 years ago.

13. Adherents of which alternative medicine believe that the ear is a micro system, which reflects the entire body?

From Quiz What's The Alternative?

Answer: Auriculotherapy

Much like reflexologists believe that the entire body is mapped on the hands and feet, practitioners of auriculotherapy believe the same is true of the ear, specifically the auricle, or outer portion of the ear. Acupuncture needles are used to treat a variety of physical, mental or emotional health issues, but there is no scientific evidence to substantiate claims that auriculotherapy offers any benefits.

14. Acupuncture is a means of adjusting your body's life energy. What is an alternate name for this 'energy'?

From Quiz Acupuncture is a Jab Well Done

Answer: Qi or Chi

Traditional Chinese Medicine (TCM) describes qi as a 'vital energy' that moves through all life forms. At times, when an illness arises, it is believed that your qi is blocked. Acupuncture uses needles inserted into the body at specific points, along lines called meridians, The needles are then twirled or manipulated to remove these blockages and restore balance.

15. Candling refers to what type of action?

From Quiz Different ways to look at healing

Answer: Inserting a lit candle into the ear to alleviate earwax buildup.

Proponents of this procedure feel it pulls toxins and wax from the inner ear by causing a vacuum within the ear. Opponents feel it is more likely to cause fires, and the only wax accumulation is from the candle itself. Who's right?

16. In which alternative medicine do believers think a "universal energy" is transferred through the palms of the practitioner to the patient?

From Quiz What's The Alternative?

Answer: Reiki

Reiki is of Japanese origin and works on the belief that a practitioner can draw "qi" or universal energy through the body to the site where healing is required. Despite there being no scientific proof of this universal energy, the practice continues to attract fans and has been recommended for ailments including depression, anxiety and cancer.

17. What should *NOT* be a part of your process in identifying a suitable acupuncturist to treat you?

From Quiz Acupuncture is a Jab Well Done

Answer: Choosing the first name that appears in the trade pages of your local newspaper

In the hands of a licensed and trained acupuncturist this form of treatment is extremely safe. Remember, you are about to ask someone to stick pins into your body, making sure that they have the necessary qualifications, know what they are doing and ensuring they use clean instruments cannot be overstated.

18. Ayurveda recognises five essential elements of nature. Air, earth, fire and water are four of them; which is the fifth element?

From Quiz Ayurveda - Traditional Indian Medicine

Answer: Space

Hindus believe that their God used "space" or ether (akasha) to create the other four traditional elements. Anyone puzzled by the option "Leeloo" is directed to Luc Besson's film "The Fifth Element", in particular the character played by Milla Jovovich.

19. Homeopathy uses preparations known as nosodes. What are they ?

From Quiz Homeopathy

Answer: Disease extracts

Homeopathy uses preparations known as nosodes which are disease extracts. For example, the preparation Tuberculinum is prepared from the diseased lung of a cow afflicted with tuberculosis.

20. What name is given to an alternative medicine regime based on vitalism and folk medicine?

From Quiz What's The Alternative?

Answer: Naturopathy

Naturopaths believe that with their assistance, the human body has the ability to heal itself through a special vital energy present within us. Naturopathy has been around since the late 19th century, yet despite its longevity is considered ineffective and often harmful by many medical practitioners. Naturopaths are often against proven medical treatments such as vaccines and antibiotics. While there is some evidence that some naturopathic treatments can compliment scientifically proven treatments, the practice of naturopathy is unregulated in many countries and actually illegal in the American states of South Carolina and Tennessee.

21. This next preparation comes from St. John's wort. The clue here is that it is supposedly good for *puncture* wounds. Name the preparation.

From Quiz Homeopathic Terminology

Answer: Hypericum Perforatum

Puncture is a synonym for perforate, which looks similar to Perforatum in Hypericum Perforatum(hn). The claim of being a treatment for puncture wounds has no scientific proof. Hypericum perforatum(sn), or St. John's wort as it is commonly known, is used extensively in its herbal form. In fact the use of Hypericum(sn) dates back to ancient Greece.

22. TCM is the abbreviation for what?

From Quiz Different ways to look at healing

Answer: Traditional Chinese Medicine

Traditional Chinese Medicine covers herbs, acupuncture, acupressure, moxabustion, cupping, medical massage. TCM is believed to balance the body's pathways for energy (known as "Qi").

23. Who is the author of the book 'Lectures on Homeopathic Philosophy' ?

From Quiz Homeopathy

Answer: J T Kent

James Tyler Kent is the author of the book 'Lectures on Homeopathic Philosophy'. Hahnemann authored the 'Organon' which describes the principles of homeopathy; Dr. Kent is the author of 'Lectures on Homeopathic philosophy' which explains the principles outlined in Hahnemann's work.

24. What do you call a device that breaks essential oils into micro particles, and disperses them in the air?

From Quiz Essential Oils: The Basics

Answer: Diffuser

A humidifier puts moisture in the air, an emulsifier breaks down fats, and an oil extractor is something I made up.

25. Moxabustion (alt spelling moxibustion) is a heated application of what herb?

From Quiz Different ways to look at healing

Answer: Mugwort (Artemisia vulgaris)

Mugwort is wrapped around the top of an acupuncture needle, and lit, taking the warmth into the acupoint. It might also be warmed in a larger object, like a box, which can sit on a body part without burning it. Admittedly, sandalwood and patchouli would make a much mellower way... And fresh ginger has been used to make an anti-inflammatory poultice when your mom was out of mustard. Weren't you thrilled when Vicks (c) was invented?

26. Who is the author of 'Materia Medica Pura' ?

From Quiz Homeopathy

Answer: Hahnemann

The founder of homeopathy, Samuel Hahnemann is the author of the work 'Materia Medica Pura'. This work contains the therapeutic usage of sixty four preparations which were 'proved' or 'researched' by Hahnemann himself.

27. Aromatic molecules that interact with the top of the nasal cavity emit signals that are modified by various biological processes before traveling to the _________, the emotional switchboard of the brain.

From Quiz Essential Oils: The Basics

Answer: Limbic system

According to G.H. Dodd. "Receptor Events in Perfumery." In: S.van Toller and G.H. Dodd, eds. Perfumery: The Psychology and Biology of Fragrance (London: Chapman and Hall, 1988)

This is category 11838
Last Updated Feb 24 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.