Quiz about Homeopathic Terminology
Quiz about Homeopathic Terminology

Homeopathic Terminology Trivia Quiz


Homeopathy has been around since the late 1700s. The names of the preparations can be colorful and interesting. Test your knowledge with this quiz and see if you don't know more than you might think.

A multiple-choice quiz by tazman6619. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Alternative Medicine

Author
tazman6619
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,024
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2141
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 198 (8/10), Guest 67 (8/10), jjb15 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first preparation comes from the deadly nightshade. In Italian it literally means "beautiful woman". Which preparation is it? Hint

Botulinum
Bryonia Alba
Belladonna
Bellis Perennis

2. This preparation comes from the Strychnine or Poison-nut tree. Its name is very similar to one of the symptoms it purportedly treats, vomiting. Which preparation is it? Hint

Nux Vomica
Kali Carbonicum
Lachesis
Hypericum

3. The next preparation is made from wild hops. Whenever I see it I am reminded of a famous actress named Jessica. Which preparation is this? Hint

Belladonna
Bryonia Alba
Kreosotum
Carbo Vegetabilis

4. Vegetable charcoal is the source of the next preparation. That is the only clue you should need, think Latin in appearance. What is this preparation? Hint

Carbo Vegetabilis
Thuja Occidentalis
China Officinalis
Kali Carbonicum

5. This next preparation comes from St. John's wort. The clue here is that it is supposedly good for *puncture* wounds. Name the preparation. Hint

Sepia
China Officinalis
Lachesis
Hypericum Perforatum

6. Arborvitae, commonly known as Northern whitecedar, is the derivation of the next preparation. Your clue for this one is part of the name looks like a synonym for Western. Which preparation is it?
Hint

Kali Carbonicum
Silicea
Belladonna
Thuja Occidentalis

7. This preparation is also known as Hahnemann's Calcium Sulphide. A clue to help is that it has the same initials as Truman's first two initials. What preparation is it? Hint

Nitricum Acidum
Hepar Sulph
Argentum Nitricum
Rhus Toxicodendron

8. Leopard's bane is the source of the next preparation. It reminds me of a Western State of the United States. Name the preparation. Hint

Rhus Toxicodendron
Pulsatilla
Arnica Montana
Ferrum Phosphoricum

9. The next preparation comes from the Wind flower. It reminds me of the throbbing in my arteries as felt in the wrist. Which preparation is this? Hint

Hepar Sulph
Hypericum Perforatum
Arnica Montana
Pulsatilla

10. The final preparation is made from iron and phosphorus. Its name is Latin for iron phosphate. What is the final preparation? Hint

Causticum
Arsenicum Album
Antimonium Tartaricum
Ferrum Phosphoricum


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first preparation comes from the deadly nightshade. In Italian it literally means "beautiful woman". Which preparation is it?

Answer: Belladonna

"Beautiful woman" in Italian is "bella donna" and the preparation in question. Many homeopathic preparations take their names from their source. In this case the plant name is Atropa belladonna, more commonly known as the deadly nightshade. Some of the common names for the species are banewort, devil's cherries, and devil's herb. Atropa belladonna comes from the nightshade family which includes potatoes, tomatoes, and egg plants.
2. This preparation comes from the Strychnine or Poison-nut tree. Its name is very similar to one of the symptoms it purportedly treats, vomiting. Which preparation is it?

Answer: Nux Vomica

Vomiting is very similar to Vomica, part of the answer. In this case the homeopathic source is the Strychnine or Poison-nut tree, scientific name Nux vomica. This brings up an interesting point. In scientific terminology the second word is never capitalized but in homeopathic preparations it can be and usually is capitalized. For clarity I will put (sn) for scientific names and (hn) for homeopathic names from now on. Nux Vomica(hn) is supposed to treat nausea and other stomach ailments but no scientific evidence supports this claim.

The Strychnine tree is an evergreen native to southeast Asia. Its seeds are a source of the highly poisonous brucine.
3. The next preparation is made from wild hops. Whenever I see it I am reminded of a famous actress named Jessica. Which preparation is this?

Answer: Bryonia Alba

In this context a famous actress named Jessica is Jessica Alba, which is the same second word as Bryonia Alba(hn). The plant Bryonia alba(sn) is the English species of Bryony and is known as white bryony or wild hops. Wild hops are also used as a herbal preparation and shares the same name as the homeopathic preparation.
4. Vegetable charcoal is the source of the next preparation. That is the only clue you should need, think Latin in appearance. What is this preparation?

Answer: Carbo Vegetabilis

Vegetable charcoal reversed is charcoal vegetable and looks very similar to Carbo Vegetabilis, which in turn looks like it might be Latin. Charcoal, or more precisely activated charcoal, has been used for centuries as a cleanser, especially for water. It is used in the medical profession to absorb toxins, such as those ingested in an overdose.
5. This next preparation comes from St. John's wort. The clue here is that it is supposedly good for *puncture* wounds. Name the preparation.

Answer: Hypericum Perforatum

Puncture is a synonym for perforate, which looks similar to Perforatum in Hypericum Perforatum(hn). The claim of being a treatment for puncture wounds has no scientific proof. Hypericum perforatum(sn), or St. John's wort as it is commonly known, is used extensively in its herbal form. In fact the use of Hypericum(sn) dates back to ancient Greece.
6. Arborvitae, commonly known as Northern whitecedar, is the derivation of the next preparation. Your clue for this one is part of the name looks like a synonym for Western. Which preparation is it?

Answer: Thuja Occidentalis

A synonym for Western is Occidental and leads to Thuja Occidentalis(hn). The plant Thuja occidentalis(sn) is an evergreen coniferous tree native to the northeastern United States and southeastern Canada. It was sacred to the Ojibway.
7. This preparation is also known as Hahnemann's Calcium Sulphide. A clue to help is that it has the same initials as Truman's first two initials. What preparation is it?

Answer: Hepar Sulph

Harry S. Truman, hence HS leads to Hepar Sulph. Historically this preparation was proven by Hahnemann himself, hence its other name. Proven in this case does not refer to scientific proof but the way homeopaths decide what is a remedy and what is not. It is made from the flaky inner layer of oyster shells and flowers of sulfur.
8. Leopard's bane is the source of the next preparation. It reminds me of a Western State of the United States. Name the preparation.

Answer: Arnica Montana

Montana is one of the Western United States and leads to Arnica Montana(hn). The plant Arnica montana(sn) is a flowering European plant also known as wolf's bane and mountain tobacco. It has long been used as an herbal preparation.
9. The next preparation comes from the Wind flower. It reminds me of the throbbing in my arteries as felt in the wrist. Which preparation is this?

Answer: Pulsatilla

Throbbing in your arteries felt at the wrist is your pulse and brings Pulsatilla(hn) to my mind. The flower Pulsatilla(sn) is a perennial found in North America, Europe, and Asia. It is the state flower of South Dakota and the provincial flower of Manitoba.
10. The final preparation is made from iron and phosphorus. Its name is Latin for iron phosphate. What is the final preparation?

Answer: Ferrum Phosphoricum

Iron phosphate is a combination of iron and phosporus. Iron in Latin is ferrum. Hence Ferrum Phosphoricum is iron phosphate. Iron phosphate itself, in non-homeopathic form, is a snail pesticide approved for use in organic farming. In this capacity it is nontoxic to pets and wildlife.
Source: Author tazman6619

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 23 2022 : Guest 198: 8/10
Nov 05 2022 : Guest 67: 8/10
Oct 26 2022 : jjb15: 9/10
Oct 26 2022 : NavySeals: 4/10
Oct 26 2022 : mshundley: 9/10
Oct 26 2022 : breelj: 8/10
Oct 23 2022 : Guest 71: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Sci/Tech:

5 Sci/tech quizzes.

  1. Homeopathic Terminology Easier
  2. Google Earth is Spying On Me! Average
  3. Hear It First Average
  4. Artificial Intelligence Average
  5. Elephants Can Remember Average

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us