FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cut It Out
Quiz about Cut It Out

Cut It Out! Trivia Quiz


A surgery is a branch of medicine concerned with diseases or conditions requiring operative procedures. A surgical procedure is a removal or replacement of a diseased organ or tissue. This quiz is about types of human surgeries.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Medical Specialties

Author
workisboring
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,045
Updated
Jan 27 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1704
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (7/10), blam45 (5/10), Coachpete1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This surgical procedure is the removal of tissue from a living human for medical examination. The removed tissue is then examined for the presence of diseases. What is this called? Hint


Question 2 of 10
2. The moving of a functioning organ from a donor site on a human to a recipient site on a human is known as what type of surgery? Hint


Question 3 of 10
3. The removal of a body extremity by trauma or surgery is known as what type of medical procedure? Hint


Question 4 of 10
4. An athlete sometimes would undergo an ulnar collateral ligament reconstruction. The popular name of this surgery was derived from a professional athlete who first underwent this procedure. What is the more popular name of an ulnar collateral ligament reconstruction? Hint


Question 5 of 10
5. What is the medical term for a surgical procedure done on a human colloquially called a heart bypass surgery? Hint


Question 6 of 10
6. What is the medical term for the plastic surgical procedure on humans known as a "nose job"? Hint


Question 7 of 10
7. What is the term for the surgical removal of a kidney? Hint


Question 8 of 10
8. A surgery that would cause a release of the transverse carpal ligament to relieve pressure on the median nerve on a human's wrist is known as what type of operation? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the surgery that would remove all or part of the urinary bladder? Hint


Question 10 of 10
10. What is the common name of the surgery designed for the treatment of atrophic rhinitis, a chronic inflammation of nose?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 71: 7/10
Jul 19 2024 : blam45: 5/10
Jul 18 2024 : Coachpete1: 10/10
Jul 18 2024 : dellastreet: 9/10
Jul 12 2024 : Alliebaba777: 8/10
Jul 07 2024 : Guest 136: 7/10
Jun 30 2024 : Guest 176: 7/10
Jun 26 2024 : Guest 156: 8/10
Jun 17 2024 : Aph1976: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This surgical procedure is the removal of tissue from a living human for medical examination. The removed tissue is then examined for the presence of diseases. What is this called?

Answer: biopsy

A biopsy is a surgical medical procedure involving the sampling or removal of cells or tissues for medical examinations. Biopsies can determine the extent of conditions such as cancer, infectious diseases, kidney disease, metabolic diseases and fertility. Biopsies can be done on a human's gastrointestinal tract, bone marrow, liver, lungs, prostate or organs of the nervous system.
2. The moving of a functioning organ from a donor site on a human to a recipient site on a human is known as what type of surgery?

Answer: organ transplant

An organ transplant is a type of surgery where an organ is moved from one site to another (this could also be on the same person, e.g. for skin grafts). The first known successful human organ transplant, a corneal transplant, was performed by Eduard Zirm at Olomouc Eye Clinic in the Czech Republic in 1905.

Other types of human organ transplants performed include heart, kidneys, liver, lungs, pancreas, intestine and thymus transplants.
3. The removal of a body extremity by trauma or surgery is known as what type of medical procedure?

Answer: amputation

Amputation is the removal of a body extremity. Usually limbs or parts of limbs such as arms, hands, legs or feet are amputated.
4. An athlete sometimes would undergo an ulnar collateral ligament reconstruction. The popular name of this surgery was derived from a professional athlete who first underwent this procedure. What is the more popular name of an ulnar collateral ligament reconstruction?

Answer: Tommy John surgery

The Tommy John surgery, also known as an ulnar collateral ligament reconstruction, is a surgical procedure in which a ligament in the elbow is replaced with a tendon from elsewhere in the body. The procedure is common among collegiate and professional athletes in the sporting world, most notably used in baseball players.

The ulnar collateral ligament reconstruction procedure was first performed in 1974 by Doctor Frank Jobe on former major league pitcher Tommy John.
5. What is the medical term for a surgical procedure done on a human colloquially called a heart bypass surgery?

Answer: coronary artery bypass surgery

A coronary artery bypass surgery is commonly known as a heart bypass or bypass surgery. Coronary artery bypass surgery is performed on humans to relieve discomfort from angina pectoris (chest pain) and reduce the risk of death from a coronary artery disease.
6. What is the medical term for the plastic surgical procedure on humans known as a "nose job"?

Answer: rhinoplasty

A rhinoplasty is a plastic surgery procedure for correcting and reconstructing the human nose. A rhinoplasty is commonly done for cosmetic purposes, but it could also be used to repair damages to the nose by nasal trauma or to correct a congenital defect or respiratory impediment.
7. What is the term for the surgical removal of a kidney?

Answer: nephrectomy

A nephrectomy is the surgical removal of a kidney. The first nephrectomy was performed on a human by surgeon Gustav Simon on August 2, 1869 in Heidelberg, Germany.
8. A surgery that would cause a release of the transverse carpal ligament to relieve pressure on the median nerve on a human's wrist is known as what type of operation?

Answer: carpal tunnel surgery

Carpal tunnel syndrome would occur in a human wrist when the median nerve is compressed in the carpal tunnel causing pain, numbness and other symptoms. A human would undergo a carpal tunnel surgery to relieve pressure on the median nerve to ease their carpal tunnel syndrome.
9. What is the name of the surgery that would remove all or part of the urinary bladder?

Answer: cystectomy

Cystectomy is a term for surgical removal of all or part of the urinary bladder, a cyst or the gallbladder. The most common condition in humans warranting a cystectomy is bladder cancer.
10. What is the common name of the surgery designed for the treatment of atrophic rhinitis, a chronic inflammation of nose?

Answer: Young's operation

Young's operation is a surgery designed for the treatment of atrophic rhinitis, a chronic inflammation of nose characterized by atrophy of the nasal mucosa, the turbinate bones and the nerve elements supplying the nose. This procedure was first described by Austen Young in 1967 in "The Journal of Laryngology & Otology".
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #27:

You're not seeing double...but we're not making things any easier. For this Commission, launched in the Author's Lounge in March 2013, all participants received one or two titles, and each pair differed only slightly. Some wrote one, others wrote both.

  1. A Matter of Trust Very Easy
  2. A Matter of Time Tough
  3. They Broke Into Pieces Average
  4. I Could Have Had a R8 Average
  5. Why Me? Average
  6. Work It Out! Average
  7. Cut It Out! Easier
  8. Turn the Lights Out Average
  9. Burn the Lights Out Average
  10. Rise and Fall Easier
  11. The Old Gray Mare Average
  12. Please Accept or Refuse Now! Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us