FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Work It Out
Quiz about Work It Out

Work It Out! Trivia Quiz


A feud is a disagreement between two people or groups of people, usually started as the result of an insult, violence or even murder. This quiz is about famous feuds in literature. These characters just needed to "work it out".

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Specific Subjects & Themes
  8. »
  9. Not Happily Ever After

Author
workisboring
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,057
Updated
Feb 26 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
557
Last 3 plays: Guest 175 (5/10), Guest 136 (6/10), Guest 1 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In Shakespeare's "The Tragedy of Romeo and Juliet", two families were feuding. A son of one family and a daughter of the other family committed suicide because they were in love and could not continue their relationship because of the feud between the families. What was the name of the families that could not "work it out"? Hint


Question 2 of 10
2. In a series of novels written by J. K. Rowling, an evil wizard named Tom Riddle just wanted to conquer both the wizarding and muggle worlds and rid the wizarding world of wizards with non-magical heritage. A young wizard with a lightning scar on his forehead wouldn't let Tom Riddle complete his mission. Which young wizard could not "work it out" with Tom Riddle? Hint


Question 3 of 10
3. In the 1667 poem "Paradise Lost" by John Milton, God the Father defeated and banished his nemisis to Tartarus. The nemisis went to the Garden of Eden disguised as a serpent to cause the death of God the Father's creation, Adam and Eve. What was the name of the character who could not "work it out" with God the Father? Hint


Question 4 of 10
4. In a Herman Melville 1851 novel, Captain Ahab and Ishmael were sailing on their ship, the Pequod, to feud with a white sperm whale. What was the name of the white sperm whale that could not "work it out" with the crew of the Pequod? Hint


Question 5 of 10
5. In the Shakespeare play "The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark", Prince Hamlet of Denmark wanted revenge on the man who murdered his father, King Hamlet. What was the name of the murderous uncle who could not "work it out" with Prince Hamlet? Hint


Question 6 of 10
6. In L. Frank Baum's 1900 novel "The Wonderful Wizard of Oz", Dorothy's house was lifted by a Kansas tornado and landed, in a field in Munchkin Country in the fictional Land of Oz, on top of a witch, killing her. Dorthy was given a pair of silver shoes that belonged to the dead witch. The witch's ally wanted those shoes and pursued Dorothy. Who was the witch could not "work it out" with Dorothy? Hint


Question 7 of 10
7. In the 1911 novel "Peter and Wendy" by J. M. Barrie, Peter Pan had many battles with a pirate who captained the boat named the Jolly Roger. This pirate kidnapped several of Peter Pan's friends because Peter cut off one of the pirate's hands. What was the name of the pirate who could not "work it out" with Peter Pan? Hint


Question 8 of 10
8. In 1999, Ann Rinaldi wrote a novel called "The Coffin Quilt". This novel was about which two feuding families from the Kentucky and West Virginia area who could not "work it out"? Hint


Question 9 of 10
9. In the 1884 novel "The Adventures of Huckleberry Finn" by Mark Twain, the title character, Huck Finn, traveled the Mississippi River on a raft stopping at various places along the river. One of the places he stopped was in a small town on the Kentucky and Tennessee border. What were the names of two feuding families in that area that could not "work it out"? Hint


Question 10 of 10
10. In the Shakespeare tragedy "The Tragedy of Julius Caesar", there was a conspiracy to assassinate the Roman dictator Julius Caesar which was led by a suspicious Roman senator. What was name of the Roman senator who could not "work it out" with Julius Caesar? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 03 2024 : Guest 175: 5/10
May 25 2024 : Guest 136: 6/10
May 06 2024 : Guest 1: 8/10
Apr 24 2024 : Rizeeve: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Shakespeare's "The Tragedy of Romeo and Juliet", two families were feuding. A son of one family and a daughter of the other family committed suicide because they were in love and could not continue their relationship because of the feud between the families. What was the name of the families that could not "work it out"?

Answer: Montagues and Capulets

"The Tragedy of Romeo and Juliet" is a tragedy written by English poet and playwright William Shakespeare. The tragedy was first published in 1597. The story revolved around two families, from Verona, Italy, named the Montagues and the Capulets who were in the midst of a bloody feud. Romeo, a member of the Montague family, and Juliet, a a member of the Capulet family, fell in love and struggled to maintain their relationship in the face of the familial feud.

At the end of the story, both Romeo and Juliet committed suicide within minutes of each other and the feuding families made peace over their recent grief.
2. In a series of novels written by J. K. Rowling, an evil wizard named Tom Riddle just wanted to conquer both the wizarding and muggle worlds and rid the wizarding world of wizards with non-magical heritage. A young wizard with a lightning scar on his forehead wouldn't let Tom Riddle complete his mission. Which young wizard could not "work it out" with Tom Riddle?

Answer: Harry Potter

Tom Marvolo Riddle, known as Lord Voldemort, was the main antagonist of J. K. Rowling's "Harry Potter" book series. Lord Voldemort terrorized the wizarding and muggle worlds until another young wizard named Harry Potter defeated the dark wizard in the seventh and last book of the "Harry Potter" book series.
3. In the 1667 poem "Paradise Lost" by John Milton, God the Father defeated and banished his nemisis to Tartarus. The nemisis went to the Garden of Eden disguised as a serpent to cause the death of God the Father's creation, Adam and Eve. What was the name of the character who could not "work it out" with God the Father?

Answer: Satan

John Milton's 1667 epic poem "Paradise Lost" was based on the story of Adam and Eve from the Bible. After the poem's antagonist, Satan, was banished to Tartarus by the character God the Father, Satan went to Earth disguised in the form of a serpent to tempt Eve to eat from the forbidden Tree of the Knowledge of Good and Evil.
4. In a Herman Melville 1851 novel, Captain Ahab and Ishmael were sailing on their ship, the Pequod, to feud with a white sperm whale. What was the name of the white sperm whale that could not "work it out" with the crew of the Pequod?

Answer: Moby Dick

In Herman Melville's 1851 novel "Moby-Dick", Captain Ahab and Ishmael were sailing on their ship, the Pequod, to pursue the villainous white sperm whale Moby Dick. Captain Ahab's boat had earlier been destroyed, and his leg was bitten off, by the whale. Captain Ahab was hunting down Moby Dick to seek revenge.
5. In the Shakespeare play "The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark", Prince Hamlet of Denmark wanted revenge on the man who murdered his father, King Hamlet. What was the name of the murderous uncle who could not "work it out" with Prince Hamlet?

Answer: Claudius

"The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark" was a tragedy written by William Shakespeare in the early 17th century. The plot centered around Prince Hamlet of Denmark wanting revenge on the man who murdered his father, King Hamlet. Before he died of poisoning, Prince Hamlet killed his uncle Claudius with a sword and a cup of poisoned liquid.
6. In L. Frank Baum's 1900 novel "The Wonderful Wizard of Oz", Dorothy's house was lifted by a Kansas tornado and landed, in a field in Munchkin Country in the fictional Land of Oz, on top of a witch, killing her. Dorthy was given a pair of silver shoes that belonged to the dead witch. The witch's ally wanted those shoes and pursued Dorothy. Who was the witch could not "work it out" with Dorothy?

Answer: Wicked Witch of the West

In L. Frank Baum's 1900 novel "The Wonderful Wizard of Oz", Dorothy Gale's house was lifted by a Kansas tornado and landed on top of Wicked Witch of the East. Dorothy was given the witch's pair of silver shoes as a gift. The witch's ally, Wicked Witch of the West, wanted those shoes and pursued Dorothy as she was traveling to the Emerald City to ask the Wizard of Oz to help her return to Kansas.
7. In the 1911 novel "Peter and Wendy" by J. M. Barrie, Peter Pan had many battles with a pirate who captained the boat named the Jolly Roger. This pirate kidnapped several of Peter Pan's friends because Peter cut off one of the pirate's hands. What was the name of the pirate who could not "work it out" with Peter Pan?

Answer: Captain Hook

Before the events of the 1911 novel "Peter and Wendy" by J. M. Barrie, Peter Pan cut off one of Captain Hook's hands which was fed to a crocodile. During the plot of the novel "Peter and Wendy", Captain Hook kidnapped princess Tiger Lily and Peter's friends Wendy and Tinker Bell.
8. In 1999, Ann Rinaldi wrote a novel called "The Coffin Quilt". This novel was about which two feuding families from the Kentucky and West Virginia area who could not "work it out"?

Answer: Hatfields and McCoys

"The Coffin Quilt" was a novel by Ann Rinaldi published in 1999. The novel told the story of the Hatfield-McCoy feud in the late 19th century through the eyes of Fanny, a young female member of the McCoy clan.
9. In the 1884 novel "The Adventures of Huckleberry Finn" by Mark Twain, the title character, Huck Finn, traveled the Mississippi River on a raft stopping at various places along the river. One of the places he stopped was in a small town on the Kentucky and Tennessee border. What were the names of two feuding families in that area that could not "work it out"?

Answer: Grangerfords and Shepherdsons

In the 1884 novel "The Adventures of Huckleberry Finn" by Mark Twain, Huck Finn was taken in by a Kentucky family named the Grangerfords. The Grangerfords were feuding with another family from their church named the Shepherdsons. A female member of the Grangerfords eloped with a male member of the Shepherdsons, which led to a conflict between the families culminating in the death of all of the male members of the Grangerfords.
10. In the Shakespeare tragedy "The Tragedy of Julius Caesar", there was a conspiracy to assassinate the Roman dictator Julius Caesar which was led by a suspicious Roman senator. What was name of the Roman senator who could not "work it out" with Julius Caesar?

Answer: Gaius Cassius

"The Tragedy of Julius Caesar" was a tragedy by William Shakespeare written in 1599. A group of Roman senators, led by Gaius Cassius, believed that the Roman dictator Julius Caesar intended to turn republican Rome into a monarchy under his own rule. The group of Roman senators, led by Cassius, assassinated Caesar by mass stabbing.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #27:

You're not seeing double...but we're not making things any easier. For this Commission, launched in the Author's Lounge in March 2013, all participants received one or two titles, and each pair differed only slightly. Some wrote one, others wrote both.

  1. A Matter of Trust Very Easy
  2. A Matter of Time Tough
  3. They Broke Into Pieces Average
  4. I Could Have Had a R8 Average
  5. Why Me? Average
  6. Work It Out! Average
  7. Cut It Out! Easier
  8. Turn the Lights Out Average
  9. Burn the Lights Out Average
  10. Rise and Fall Easier
  11. The Old Gray Mare Average
  12. Please Accept or Refuse Now! Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us