FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Julius Caesar Quizzes, Trivia and Puzzles
Julius Caesar Quizzes, Trivia

Julius Caesar Trivia

Julius Caesar Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare

Fun Trivia
"Beware the Ides of March". "Et tu, Brute?" "Friends, Romans, countrymen, lend me your ears." Julius Caesar's death occurs fairly early in the play, and Marcus Brutus is in many ways the central character of the play.
21 Julius Caesar quizzes and 230 Julius Caesar trivia questions.
1.
  9 for 10 - Julius Caesar   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Julius Caesar" is not performed very often. However, it is full of well known quotes. See how many you know. The first letter of the answers to 1 to 9 spell the missing word in the last quote.
Average, 10 Qns, minch, Sep 14 23
Recommended for grades: 9,10,11
Average
minch gold member
Sep 14 23
5077 plays
2.
  "Julius Caesar": My School Play   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This year our school play is "Julius Caesar". I was looking forward to a playing a major role as I am a good actor. Unfortunately I go to an all boys school.
Average, 10 Qns, Calpurnia09, Mar 16 21
Recommended for grades: 9,10,11
Average
Calpurnia09
Mar 16 21
908 plays
3.
  20 Questions: Julius Caesar Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 20 Qns
A quiz on the play Julius Caesar and the movies about it.
Average, 20 Qns, dafyduk, Aug 12 20
Average
dafyduk
Aug 12 20
4051 plays
4.
  "The Tragedy of Julius Caesar" Quotes    
Multiple Choice
 10 Qns
Quotes from Acts One, Two, and Three will be given to you. You must to choose which of the following characters from the play said the given quote.
Average, 10 Qns, CoryMilan, Mar 24 19
Recommended for grades: 9,10,11
Average
CoryMilan
Mar 24 19
692 plays
5.
  They Should Have Known   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'm Cassius, the conspirator from Shakespeare's "Julius Caesar", and if only the others had listened to me, things might have turned out differently! They should have known! Because I told them!
Average, 10 Qns, merylfederman, Jun 01 12
Recommended for grades: 9,10,11
Average
merylfederman gold member
406 plays
6.
  Et tu Brute?    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will focus on the character of Marcus Brutus from Shakespeare's play "Julius Caesar". The questions are from his point of view. Enjoy!
Average, 10 Qns, Bubnel, May 25 12
Recommended for grades: 9,10,11
Average
Bubnel
773 plays
7.
  "Julius Caesar" Quotes Acts 1-3    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions with quotes will be given. Answer these questions about what the characters said in Acts 1,2, and 3 of "Julius Caesar" by William Shakespeare.
Average, 10 Qns, Cecilia159, Aug 30 20
Recommended for grades: 9,10,11
Average
Cecilia159
Aug 30 20
317 plays
8.
  10 Questions on Julius Caesar    
Multiple Choice
 10 Qns
This is to show just how much you do know about Julius Caesar as told by Shakespeare.
Average, 10 Qns, LindberghBaby, Jun 01 19
Average
LindberghBaby
Jun 01 19
4296 plays
9.
  Shakespeare's "Julius Caesar" Quotes    
Multiple Choice
 10 Qns
Many people said many things in Shakespeare's "Julius Caesar." Many of them are often quoted but not always cited. Let's give credit here to the bard.
Average, 10 Qns, orvie__, Nov 27 20
Recommended for grades: 9,10,11
Average
orvie__
Nov 27 20
535 plays
10.
  Julius Caesar Test    
Multiple Choice
 10 Qns
A basic overview of the play Julius Caesar
Average, 10 Qns, benji512, Jul 25 17
Average
benji512
4622 plays
trivia question Quick Question
Where is Caesar's body laid right after he is killed?

From Quiz "The Tragedy of Julius Caesar"




11.
  15 Julius Caesar Questions    
Multiple Choice
 15 Qns
I had to read this play in my English class, so I said to myself "why don't I just enjoy it to get over with"...then I got into the play and that's what inspired me to do a quiz on it.
Average, 15 Qns, kandrew999, Dec 29 22
Recommended for grades: 9,10
Average
kandrew999
Dec 29 22
1856 plays
12.
  The Tragedy of Julius Caesar Quiz Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions will be asked about Acts 1, 2, and 3. Think you remember everything from Shakespeare's "Julius Caesar"? Take this quiz and find out!
Average, 10 Qns, CoryMilan, May 07 12
Recommended for grades: 9,10,11
Average
CoryMilan
341 plays
13.
  Who Said It In "Julius Caesar"?    
Multiple Choice
 10 Qns
Which character in Shakespeare's "Julius Caesar" spoke the following lines?
Average, 10 Qns, orvie__, Apr 20 10
Recommended for grades: 9,10,11
Average
orvie__
754 plays
14.
  The Tragedy of Julius Caesar: 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
A fun quiz that will test you on your knowledge of William Shakespeare's, "Julius Caesar".
Average, 10 Qns, Estefany1, Jan 21 17
Average
Estefany1
298 plays
15.
  The Ultimate Julius Caesar Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
It's about Julius Caesar, the play by William Shakespeare, and there's nothing more to say.
Tough, 10 Qns, brockperles17, May 29 10
Tough
brockperles17
1865 plays
16.
  Cassius    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about everyone's favorite conspirator!
Difficult, 10 Qns, merylfederman, Oct 26 05
Difficult
merylfederman gold member
1391 plays
17.
  "Julius Caesar" Quotes    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on "Julius Caesar" by William Shakespeare. I had to read it in school and thought that I would create a quiz on some of the quotes.
Average, 10 Qns, W-Ross, Mar 10 10
Recommended for grades: 9,10,11
Average
W-Ross
602 plays
18.
  The Second Half of the Play    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers information regarding the final two acts (Act IV and Act V) of "Julius Caesar" by William Shakespeare.
Average, 10 Qns, Buddy1, May 20 10
Average
Buddy1 gold member
373 plays
19.
  Quotes from "Julius Caesar"    
Multiple Choice
 10 Qns
These Quotes are from Act I, Act II, and Act III of Shakespeare's play.
Average, 10 Qns, DanielPor, Sep 03 13
Average
DanielPor
278 plays
20.
  Julius Caesar Quotations    
Multiple Choice
 15 Qns
Test your knowledge of the play by choosing the character who said each of the following
Tough, 15 Qns, kalynn, Mar 15 16
Tough
kalynn
2546 plays
21.
  The First Half of the Play    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers information regarding the first three acts of "Julius Caesar" by William Shakespeare.
Tough, 10 Qns, buddy1, Jul 26 08
Tough
buddy1 gold member
745 plays
Related Topics
  Julius Caesar [History] (8 quizzes)


Julius Caesar Trivia Questions

1. In Act I, who says this? "It is no matter. Let no images be hung with Caesar's trophies."

From Quiz
Quotes from "Julius Caesar"

Answer: Flavius

Act I introduces two nobles, Flavius and Marullus, who are upset at commoners for celebrating Caesar's triumph. As Flavius speaks to a commoner, the commoner says, "We make holiday, to see Caesar and to rejoice in his triumph." Flavius and Marullus become angered at the commoners and so they tell the commoners to "pray to the gods" for forgiveness.

2. In the beginning of Act 1, who says the following quote? "Bid every noise be still: peace yet again."

From Quiz "Julius Caesar" Quotes Acts 1-3

Answer: Casca

In Act 1, Scene 2, Casca states these words right after the soothsayer calls for Caesar.

3. What does Brutus tell Cassius he fears after he hears the shouting and cheering of the Romans?

From Quiz The Tragedy of Julius Caesar

Answer: The people want Caesar as king

"I do fear, the people choose Caesar for their king." He is afraid Caesar might become a tyrant and rule over the Romans in a cruel way.

4. Who did Julius Caesar go into Civil War with?

From Quiz The Tragedy of Julius Caesar

Answer: Pompey

After Marcus from the Triumvirate died, Julius Caesar fought Pompey in order to be the sole ruler of Rome.

5. In Act 1, who said the following quote? "Set honor in one eye and death i' the other, And I will look on both in differently, For let the gods so speed me as I love The Name of honor more than I fear death."

From Quiz "The Tragedy of Julius Caesar" Quotes

Answer: Brutus

Brutus says this to Cassius to tell him that he would rather die than do anthing dishonorable. This was the way most Romans, like Brutus, thought at the time. This actually is a foreshadowing of Brutus' death.

6. How much time has passed between Act III and Act IV?

From Quiz The Second Half of the Play

Answer: 17 months

There was 17 months between Act III and Act IV. This would mean Act IV took place in approximately August 43 B.C.

7. Who shrieked the following line? "Speak hands for me!"

From Quiz Shakespeare's "Julius Caesar" Quotes

Answer: Casca

After the conspirators had finished egging Caesar on, asking him for something they knew he would not grant, Casca, who had helped get Caesar to the capital so he could be assassinated, used his hands and his sword to speak for him, becoming the first to stab Caesar.

8. "I shall remember: When Caesar says, 'Do this,' it is performed." Who says this?

From Quiz Who Said It In "Julius Caesar"?

Answer: Marc Antony

According to the mythology, barren women who were "touched" by a racer with his whip during a race on the feast of the Lupercal, would become fertile. Caesar wants Antony to "touch" his wife, and Antony answers in the affirmative.

9. Who said, "Beware the Ides of March"?

From Quiz "Julius Caesar" Quotes

Answer: Soothsayer

The Soothsayer says this to Caesar during the first Act, Scene 2. "Ides" means "middle" so he says to beware the 15th day of March, because someone will try to kill you. He says this because he is trying to warn Caesar of the conspiracy.

10. On what date does the play begin?

From Quiz The First Half of the Play

Answer: February 15, 44 B.C.

This is one month prior to the assassination of Julius Caesar. The setting is during a celebration. Romans are celebrating Caesar's defeat of Pompey and the feast of Lupercal, the Roman god of fertility.

11. Who defeated Pompey at the battle of Pharsalus a few years before the play opens?

From Quiz Julius Caesar

Answer: Caesar

This is not actually in the play, it's just a little background information. Caesar is the one who defeated Pompey in a battle for military supremacy that led to Caesar's position of power at the start of the play.

12. Who is the first speaker in the entire play?

From Quiz Julius Caesar

Answer: Flavius

The play starts out with a little background and then Flavius comes on and says, "Hence! Home you idle creatures, get you home. Is this a holiday? What! Know you not, being mechanical, you ought not walk upon a laboring day without the sign of your profession? (Stopping someone) What trade are you?

13. Cassius is obsessed with his own death. At which point does he NOT threaten to kill himself or ask someone else to kill him?

From Quiz Cassius

Answer: When the soothsayer tells Caesar to beware the Ides of March.

Cassius is the picture of a model citizen in the opening scene when Caesar is confronted by the soothsayer, but in the other three, his darker nature is sharply revealed. When he fears "prevention" from Popilius Lena, he tells Brutus he will "slay himself" should his fears have truth in them. In his charged argument with Brutus in Act 4 Scene 3, he asks Brutus to take forth his heart with his dagger. At Phillipi, he asks Pindarus, earnestly, to kill him, and Pindarus obliges. Thus Cassius leaves the play.

14. 'Speak hands for me!'

From Quiz Julius Caesar Quotations

Answer: Casca

Said as he is the first to stab Caesar

15. Who was the last person to stab Caesar?

From Quiz Julius Caesar

Answer: Brutus

As Caesar reached Brutus, he uttered the famous words associated with Caesar, "Et tu Brute?"

16. What is the name of Brutus's wife?

From Quiz Julius Caesar

Answer: Portia

17. What type of play is Julius Caesar?

From Quiz Julius Caesar

Answer: Tragedy

Julius Caesar is considered one of Shakespeare's tragedies. The complete title is 'The Tragedy Of Julius Caesar'.

18. After speaking with the commoners, who says this quote? "It is no matter, let no images be hung with Caesar's trophies."

From Quiz Quotes from "Julius Caesar"

Answer: Flavius

After Flavius and Marullus finish talking with the commoners, Flavius tells Marullus, "Go you down that way towards the Capitol, this way will I disrobe the images." Flavius and Marullus began to take down images of Caesar and are later put down by guards.

19. In the beginning of Act 1, who warned the following words? "Beware the Ides of March."

From Quiz "Julius Caesar" Quotes Acts 1-3

Answer: Soothsayer

In Act 1, during this time, it was the Feast of Lupercal, which would have been the same as Valentine's Day. The Soothsayer was warning Caesar of what was going to happen in the next month.

20. What does Caesar wish Cassius was more of?

From Quiz The Tragedy of Julius Caesar

Answer: Fatter

Ceasar says "yond Cassius has a lean and hungry look; he thinks too much: such men are dangerous." He hardly ever smiles and so he might have a dark spirit.

21. In Act 1, who says this quote? "I was born free as Caesar; so were you: We both have fed as well, and we can both Endure the winter's cold as well as he..."

From Quiz "The Tragedy of Julius Caesar" Quotes

Answer: Cassius

When Cassius tells this quote to Brutus, he was very angry at Caesar for being offered a crown. He was jealous of Caesar for being weak and yet still having people wanting him to be king. Cassius is saying that he and Caesar are equal, but Caesar has a few flaws that make him a bad choice for a king. This quote is an introduction to a short story that Cassius tells about Caesar's problems.

22. It was just not fair. My best friend, Rex, got the part of Caesar's friend who betrayed him and was rebuked by him before he dies. What part is Rex playing?

From Quiz "Julius Caesar": My School Play

Answer: Brutus

Brutus was a conflicted man. He believed the lies and exaggerations that Cassius told him about Caesar and decided that he must put the good of Rome before his friendship. Mark Antony at Brutus's funeral called him "the noblest Roman of them all" but was he? It does seem arrogant of Brutus to decide that he was the man who knew what was the most moral course to take, particulary as it involved his killing a friend. He desired to be be seen by the Roman populace as the man who saved Rome. The fact that he took a leading part in the conspiracy once he had decided to act indicates that his desire for power to be no different to Caesar's. I do hope that you don't think that I am overly critical of Brutus just because I didn't get the part.

23. Who was not part of the Second Triumvirate?

From Quiz The Second Half of the Play

Answer: Brutus

The Second Triumvirate, which began after the death of Julius Caesar, consisted of Octavius, Mark Antony, and Lepidus. Brutus was one of the conspirators who killed Caesar and would later, along with Cassius, fight a war against Octavius and Mark Antony.

24. Who spouted the following lines? "That I was constant Cimber should be banished, And constant do remain to keep him so."

From Quiz Shakespeare's "Julius Caesar" Quotes

Answer: Caesar

Knowing of Caesar's vanity and his professed godhood, the conspirators, Brutus included, begged Caesar to recall Metellus Cimber out of banishment, knowing that Caesar would not grant the request. Even Brutus, much beloved by Caesar, knelt "bootless"(in vain) while the others moved in for the kill.

25. "Caesar, beware the ides of March." Who says this?

From Quiz Who Said It In "Julius Caesar"?

Answer: Soothsayer

While Caesar is in procession, he is warned by a soothsayer of danger to come on March 15th, the ides of March!

26. Who said, "The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings"?

From Quiz "Julius Caesar" Quotes

Answer: Cassius

Cassius says this to Brutus in Act 1 Scene 2. He means that it is not the stars that have determined our fate; we are inferiors through our own faults. He says this to tell Brutus that we create our own destiny, not stars.

27. How many conspirators are related to Marcus Brutus?

From Quiz The First Half of the Play

Answer: 2

Brutus is related to Cassius and Decius. Cassius is his brother-in-law, and Decius is his cousin.

28. According to Shakespeare, how many times is Caesar stabbed?

From Quiz Julius Caesar

Answer: 33 times

Caesar is killed in Act III by all the conspirators. He was stabbed by all of them multiple times. Although Octavius says there were 33 wounds, history is not clear - the more generally-accepted figure is 23. Still a lot of stabbing!

29. Who is the first conspirator to try and sway Brutus into the plan for killing Caesar?

From Quiz Julius Caesar

Answer: Cassius

Cassius starts talking to Brutus after Caesar is warned by the soothsayer to beware the Ides of March. Cassius talks about how much of a good and noble friend Brutus is to him, and tells Brutus that he is just like Caesar, a normal human being. He explains how Caesar is not a god or immortal in many ways with his stories.

30. 'Cry 'Havoc!' and let slip the dogs of war.'

From Quiz Julius Caesar Quotations

Answer: Antony

Said as he is contemplating the corpse of Caesar and planning his revenge.

This is category 3727
Last Updated Jun 15 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.