FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Romeo and Juliet Quizzes, Trivia and Puzzles
Romeo and Juliet Quizzes, Trivia

Romeo and Juliet Trivia

Romeo and Juliet Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Shakespeare

Fun Trivia
This tale of star-crossed lovers is one of Shakespeare's most-read in classrooms around the world - the passion of teenage love expressed in wonderful language is hard to resist.
16 quizzes and 180 trivia questions.
1.
  9 for 10 - Romeo and Juliet   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most of the questions in this quiz are on well known quotations from "Romeo and Juliet". The first letters of the first nine answers spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Mar 26 10
Recommended for grades: 9,10,11
Average
minch gold member
13506 plays
2.
  Take this Romeo and Juliet Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
I didn't think I would like Romeo and Juliet but it was a really good play! If you liked it then this should be easy. Good luck!
Average, 20 Qns, ali14, Apr 15 23
Recommended for grades: 9,10,11
Average
ali14
Apr 15 23
16305 plays
3.
  10 Questions on Romeo and Juliet    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the Shakespearian play, "Romeo and Juliet".
Average, 10 Qns, horsesrox, Apr 01 15
Recommended for grades: 9,10,11
Average
horsesrox
8501 plays
4.
  Romeo and Juliet    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz about the timeless Shakespeare classic.
Average, 10 Qns, sidevine, Feb 10 21
Recommended for grades: 9,10,11
Average
sidevine
Feb 10 21
14775 plays
5.
  "Romeo and Juliet" Storyline    
Multiple Choice
 10 Qns
"Romeo and Juliet" is a famous love story, tragedy and tale of courage. How much do you know about the play?
Average, 10 Qns, blurrystar1, Dec 18 19
Recommended for grades: 9,10,11
Average
blurrystar1
Dec 18 19
9059 plays
6.
  What's Missing From 'Romeo and Juliet'? - Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my favourite Shakespeare play, full of memorable quotes. All you have to do is fill in the missing words or phrases. Have fun!
Average, 10 Qns, atomic32, Apr 01 15
Recommended for grades: 9,10,11
Average
atomic32
4868 plays
7.
  10 Question Romeo and Juliet Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the world famous play by William Shakespeare that is about two star cross'd lovers. How well do you know this popular play? You will soon find out!
Average, 10 Qns, quizking92, Jul 03 19
Average
quizking92
Jul 03 19
4078 plays
8.
  'Romeo & Juliet' - Dramatis Personae    
Multiple Choice
 10 Qns
A fairly straightforward quiz on the characters of Shakespeare's famous play. Match the character's description to his/her name.
Easier, 10 Qns, great_emile, Mar 30 11
Recommended for grades: 9,10,11
Easier
great_emile
5077 plays
9.
  Who Said it in "Romeo and Juliet"?    
Multiple Choice
 10 Qns
I know how we all read this play in school but how well did you pay attention? Let's find out! I give you the quote, you give me the character who said it. Ready? Go!
Average, 10 Qns, fife4, Jul 05 05
Recommended for grades: 9,10,11
Average
fife4
4008 plays
10.
  Identify the Quote: "Romeo and Juliet"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about Shakespeare's tale of "Romeo and Juliet". Can you identify the speaker of each quotation?
Average, 10 Qns, Wildrainbows, May 02 10
Recommended for grades: 9,10,11
Average
Wildrainbows
5008 plays
trivia question Quick Question
Juliet's primary caregiver, she is a coarse yet warm and caring woman.

From Quiz "'Romeo & Juliet' - Dramatis Personae"




11.
  Who Said It In "Romeo and Juliet" 2    
Multiple Choice
 20 Qns
I just can't stop myself! Here is my second quiz on Romeo and Juliet. I give you the quote, you tell me who said it!
Tough, 20 Qns, fife4, Jan 22 12
Tough
fife4
3600 plays
12.
  Romeo And Juliet Quiz---Who Said It? 2    
Multiple Choice
 10 Qns
Well, the long awaited (okay, I made the first one yesterday) sequel to the first R and J whosaidit quiz. I think I made this one a little harder, so keep up the hard work.
Difficult, 10 Qns, luckyducky2k1, May 21 19
Difficult
luckyducky2k1
May 21 19
5873 plays
13.
  What's Missing From 'Romeo & Juliet'? Part 2.    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the second part of my fill in the missing words from 'Romeo and Juliet'. Enjoy!
Average, 10 Qns, atomic32, May 24 08
Average
atomic32
2358 plays
14.
  10 Questions: Romeo and Juliet Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the storyline of "Romeo and Juliet". It has some questions on the story and some quotes to identify! My first quiz.
Average, 10 Qns, erik_griffis, Jan 21 17
Average
erik_griffis
4792 plays
15.
  The Tragedy of ''Romeo and Juliet''    
Multiple Choice
 10 Qns
The Tragedy of "Romeo and Juliet" by William Shakespeare quiz will help those who enjoy getting a hands on with test preparation. And it'll help kill time for those who really have nothing to do. Hope this helps!
Average, 10 Qns, Stephie257, Apr 21 11
Recommended for grades: 9,10,11
Average
Stephie257
1111 plays
16.
  Finish the quote: "Romeo and Juliet"    
Multiple Choice
 10 Qns
I don't like "Romeo and Juliet" because I find the both of them spoiled and selfish, but there are a few good quotes. This should be pretty easy.
Tough, 10 Qns, Bloom-girl, Jun 26 15
Tough
Bloom-girl
4793 plays
Related Topics
  Romeo + Juliet (1996) [Movies] (5 quizzes)

  Romeo and Juliet [Movies] (6 quizzes)

  Romeo and Juliet (1968) [Movies] (1 quizzes)

  Romeo Must Die [Movies] (2 quizzes)


Romeo and Juliet Trivia Questions

1. Act:5 Scene:3 Who cried this before taking his/her own life? "O happy dagger!"

From Quiz
Identify the Quote: "Romeo and Juliet"

Answer: Juliet

Juliet says this when she stabs herself after discovering Romeo's body.

2. When is the play predominantly set in?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Renaissance

"Romeo and Juliet" is set during the Renaissance. In that time period, there were two families that would constantly bicker. In the town of Verona, there are two controlling families named the Capulets and the Montagues. These two families have a long standing conflict with each other and constantly get into fights over unimportant things. Throughout the play, the two families' dislike for each other increases, until a tragedy happens.

3. Who said, "I will bite my thumb at them; which is a disgrace to them, if they bear it."?

From Quiz Who Said It In "Romeo and Juliet" 2

Answer: Sampson

This is said at the beginning of the play when we see the beginning of a brawl between the Capulets and Montagues.

4. Who said, "True, I talk of dreams, Which are the children of an idle brain, Begot of nothing but vain fantasy."

From Quiz Who Said it in "Romeo and Juliet"?

Answer: Mercutio

This is said directly after Mercutio's rant regarding Queen Mab.

5. Fill in the missing words from 'Romeo and Juliet'. "...Mercutio's soul is but a little way above our heads, staying for ____ to keep him company."

From Quiz What's Missing From 'Romeo & Juliet'? Part 2.

Answer: Thine

This is the final part of the fight scene in Act 3 Scene 1. Romeo has just heard that Mercutio died and now he's going to kill Tybalt. This is a very powerful scene, or I think so at least... ----- "Now, Tybalt, take the 'villain' back again That late thou gavest me; for Mercutio's soul Is but a little way above our heads, Staying for thine to keep him company. Either thou or I, or both, must go with him."

6. Fill in the missing words from 'Romeo and Juliet'. "Two households, both alike in _________, in fair Verona, where we lay our scene".

From Quiz What's Missing From 'Romeo and Juliet'? - Part 1

Answer: Dignity

Of course it's dignity! I knew you knew that! This is the very first line in the play spoken by our Chorus! ----- "Two households, both alike in dignity, In fair Verona, where we lay our scene, From ancient grudge break to new mutiny, Where civil blood makes civil hands unclean."

7. This character is the lone child of Lord and Lady Montague.

From Quiz 'Romeo & Juliet' - Dramatis Personae

Answer: Romeo

Romeo, a name very much associated with Shakespeare, is one of the two central characters.

8. The play starts off with two servants, Sampson and Gregory. What house were they from?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Capulet

They were from Capulet, and they were walking down the street biting their thumbs and insulting Montagues.

9. What is Romeo's last name?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Montague

A way of remembering Romeo's last name is Montague is by remembering that Romeo has an M and so does Montague.

10. In the streets of ______________, another brawl breaks about between the Capulets and Montagues.

From Quiz "Romeo and Juliet" Storyline

Answer: Verona

"From ancient grudge break to new mutiny" - from the Prologue. Capulets and Montagues had such hate for one another that a fight would break out nearly every time they saw each other.

11. Where is the play set?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Verona

It was set in Verona, Italy.

12. Who is the BEST foil character for Romeo Montague? (Hint: foil character - a character used to contrast with another.)

From Quiz The Tragedy of ''Romeo and Juliet''

Answer: Tybalt

Romeo is sanguine: loving, happy, passionate, whereas Tybalt is yellow bile: choler, angry, impatient, stubborn.

13. Act:5 Scene:3 Who said this? "There is thy gold, worse poison to men's souls, Doing more murder in this loathsome world Than these poor compounds that thou mayst sell."

From Quiz Identify the Quote: "Romeo and Juliet"

Answer: Romeo

Romeo is used here to state some truth about how money is the root of all evil.

14. Who said, "What, ho! you men, you beasts, That quench the fire of your pernicious rage With purple fountains issuing from your veins, On pain of torture, from those bloody hands Throw your mistemper'd weapons to the ground"?

From Quiz Who Said It In "Romeo and Juliet" 2

Answer: Escalus

Escalus is stopping the brawl that Sampson and Gregory started. This fight is the third major brawl between the Capulets and the Montagues.

15. Who said, "What 's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet."

From Quiz Who Said it in "Romeo and Juliet"?

Answer: Juliet

This is said after Romeo's famous (but too easy for this quiz) "what light through yonder window breaks."

16. Fill in the missing words from 'Romeo and Juliet'. "_______ is enanmour'd of thy parts, and thou art wedded to calamity"

From Quiz What's Missing From 'Romeo & Juliet'? Part 2.

Answer: Affliction

It's 'Affliction'! This is the first part of Act 3 Scene 3 (my second favourite scene), and Romeo has gone to Friar Laurence to find out his fate for killing Tybalt. ----- "Romeo, come forth; come forth, thou fearful man. Affliction is enanmour'd of thy parts, And thou art wedded to calamity."

17. Fill in the missing words from 'Romeo and Juliet'. "Do you bite your _______ at us, sir?"

From Quiz What's Missing From 'Romeo and Juliet'? - Part 1

Answer: Thumb

Apparently it's a rude gesture to bite one's thumb at someone else! This line is from Act 1 Scene 1, spoken by Abraham to Sampson. This began the quarrel that caused the Prince to threaten death to anyone caught fighting, but you knew that didn't you! ----- "Abraham. Do you bite your thumb at us, sir? Sampson. I do bite my thumb, sir. Abraham. Do you bite your thumb at us, sir? Sampson (to Gregory). Is the law of our side if I say ay? Gregory. No."

18. Perhaps one of the best known quotes is one said by Juliet. "Romeo, Romeo wherefore --- thou Romeo?" What is the missing word?

From Quiz 9 for 10 - Romeo and Juliet

Answer: art

Act II Scene 2. Juliet appears at a window, and unaware that Romeo is below sighs: "O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Deny thy father, and refuse thy name; Or, if thou wilt not, be but sworn my love, And I'll no longer be a Capulet".

19. This character is hot-blooded and quick to anger.

From Quiz 'Romeo & Juliet' - Dramatis Personae

Answer: Tybalt

Tybalt is Lord Capulet's nephew, and Juliet's cousin. He kills Mercutio and is then slain by Romeo.

20. At the beginning of this tragic tale, who is the girl that Romeo is "love sick" over?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Rosaline

In the beginning, Romeo has not yet met Juliet. He is in a relationship with Rosaline, but Rosaline doesn't love him. Once he goes to the party at the Capulet's house, he then meets Juliet. The answer cannot be Juliet's sister because Juliet is an only child.

21. In Act One, Scene One, who confronts the two parties and tries to stop the fight?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Benvolio

Benvolio, a lover of peace, tries to head off the fight, but Tybalt comes and sparks the brawl.

22. What is Juliet's last name?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Capulet

A way of remembering Juliet's last name is that her first and last name rhyme.

23. Prince _____________ attempts to prevent any further conflicts by decreeing death for any individual who disturbs the peace in future.

From Quiz "Romeo and Juliet" Storyline

Answer: Escalus

The Prince truly cares for the citizens of Verona. When the peace and order in Verona has been disrupted, he becomes very angry and is even willing to use capital punishment.

24. "Sin from thy ___?"

From Quiz Finish the quote: "Romeo and Juliet"

Answer: lips

Said by Romeo. Why, he's such a charmer. And just think, an hour before he loved *Rosalyn*!

25. Whom was Juliet commanded to marry?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Paris

That is who her father wanted her to marry.

26. 'I dreamt a dream tonight' Who said it?

From Quiz Romeo And Juliet Quiz---Who Said It? 2

Answer: Romeo

When Mercutio asks Romeo why he doesn't think it is wise to go to the Capulet's ball, his explaination is, 'I dreamt a dream tonight'. We never find out what he dreamed, however.

27. What order does the storyline follow in regards to literary elements?

From Quiz The Tragedy of ''Romeo and Juliet''

Answer: Act 1. Exposition; Act 2. Rising action; Act 3. Climax; Act. 4 Falling Action; Act 5. Resolution

Act 1: Exposition - Introduces the setting, characters and conflict; 2. Rising Action - The complications arise; 3. Climax (a.k.a. turning point) - the most intense point of the story; 4. Falling Action - the series of events following the climax; 5. Resolution (a.k.a. ending) - the conclusion of the story.

28. Act:1 Scene:5 Who said this line? "My only love sprung from my only hate! Too early seen unknown and known too late!"

From Quiz Identify the Quote: "Romeo and Juliet"

Answer: Juliet

Juliet says this about Romeo because he is her family's enemy. This statement shows irony.

29. Who is the nurse's assistant?

From Quiz Romeo and Juliet

Answer: Peter

The Capulet's nurse has her own assistant named Peter. The Nurse is a strong character who bosses her assistant, Peter, around throughout the whole play. Peter is always following the Nurse around and he speaks very little because the Nurse does not want him to talk.

30. Who said, "Griefs of mine own lie heavy in my breast, Which thou wilt propagate, to have it prest With more of thine: this love that thou hast shown Doth add more grief to too much of mine own." ?

From Quiz Who Said It In "Romeo and Juliet" 2

Answer: Romeo

Romeo is telling Benvolio how Rosaline keeps rejecting him, causing depression.

This is category 3726
Last Updated Feb 21 2024 1:57 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.