Quiz about Gas Laws
Quiz about Gas Laws

Gas Laws Trivia Quiz


Have you got a quiz or test coming up on Gas Laws in your high school chemistry class? Give this test a shot to test your knowledge thus far on the subject. Please keep in mind "T" "P" "V" stand for temperature, pressure, and volume respectively.

A multiple-choice quiz by rgranger01. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics
  8. »
  9. Laws and Theories of Physics

Author
rgranger01
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
228,757
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2147
Last 3 plays: Guest 67 (6/10), Guest 98 (7/10), Guest 50 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The equation PV=nRT shows the relationship between a variety of gas properties. What is this equation called? Hint

Boyle's Law
Ideal Gas Law
Charles's Law
Gay-Lussac's Law

2. In the equation PV=nRT what value does the "R" always have if the pressure is measured in Atmospheres and the temperature measured in Kelvin? Hint

0.0821
26.6
2.66 x 10^23
3.14

3. Boyle's law relates the way two gas properties change when another property remains the same. What are the two changing properties in Boyle's law? Hint

Temperature and volume
Pressure and volume
Pressure and temperature
Pressure, temperature, and volume

4. Charles's Law is also known by which name? Hint

Law of temperature
Law of gas
Law of volumes
Law of pressure

5. Dalton's Law of Partial Pressure can best be shown by an equation by:
(P-1 is the pressure of the first gas)
Hint

P-1 + P-2 + P-3 = P-total
PV=nRT
(1/2)P-1 + (1/2)P-2 = (1)P
P-1 + P-2 = Volume + Temperature

6. Gay-Lussac's Law relates which of the following gas properties? Hint

Pressure & Volume
Pressure, Temperature, & Volume
Temperature & Volume
Pressure & Temperature

7. A container is originally at 5 Kelvin and 10 ATM. If the temperature is raised to 10 Kelvin, what will be the new pressure of the container? Hint

15 ATM
20 ATM
25 ATM
35 ATM

8. 2.02 grams of hydrogen gas is put in a container. Fill in the blank in the equation: PV=_RT with the correct number. Hint

0
1
2
4

9. A solution is at 27 degrees Celsius. If the solution was placed in a freezer able to freeze it down to 100 degrees Kelvin, what would be the change in temperature? Hint

-300 degrees Kelvin
-200 degrees Celsius
-100 degrees Kelvin
-400 degrees Celsius

10. The combined gas law is shown in the equation:
P1 x V1 / T1 = P2 x V2 / T2
What must remain constant for this to be true?
Hint

Pressure
Volume
Temperature
Number of Moles




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The equation PV=nRT shows the relationship between a variety of gas properties. What is this equation called?

Answer: Ideal Gas Law

The ideal gas law has 5 variables. Given 4 of the variables, it is possible to determine a fifth variable.

Pressure x Volume = Moles x Gas Constant x Temperature
2. In the equation PV=nRT what value does the "R" always have if the pressure is measured in Atmospheres and the temperature measured in Kelvin?

Answer: 0.0821

The variable "R" in the ideal gas law always will be the same if the pressure is measured in ATM and the temperature is measured in Kelvin. "R" is known as the gas constant.
3. Boyle's law relates the way two gas properties change when another property remains the same. What are the two changing properties in Boyle's law?

Answer: Pressure and volume

Boyle's law relates the pressure and the volume of a gas as long as the temperature remains constant.
4. Charles's Law is also known by which name?

Answer: Law of volumes

Charles's Law is named for Jacques Charles who carried out experiments in the latter part of the eighteenth century. He described how gases expanded when heated and contract when they cool.
5. Dalton's Law of Partial Pressure can best be shown by an equation by: (P-1 is the pressure of the first gas)

Answer: P-1 + P-2 + P-3 = P-total

John Dalton created this law showing that the sum of all the gas pressures is equivalent to the total pressure.
6. Gay-Lussac's Law relates which of the following gas properties?

Answer: Pressure & Temperature

Gay-Lussac's Law relates the Pressure and the Temperature of a gas as long as the Volume remains constant.
7. A container is originally at 5 Kelvin and 10 ATM. If the temperature is raised to 10 Kelvin, what will be the new pressure of the container?

Answer: 20 ATM

Using the equation:

Pressure-1 x Temperature-2 = Pressure-2 x Temperature-1

You can then solve for the missing pressure.
(10 x 10 = P2 x 5)
8. 2.02 grams of hydrogen gas is put in a container. Fill in the blank in the equation: PV=_RT with the correct number.

Answer: 1

Many might think the answer is actually 2 but Hydrogen gas is diatomic. 2.02g x (1 mole / 2.02g) = 1 mole.

2.02g x (1 mole / 2.02g) = 2 moles

Other diatomic gases are Nitrogen, Oxygen, Fluorine, Chlorine.
9. A solution is at 27 degrees Celsius. If the solution was placed in a freezer able to freeze it down to 100 degrees Kelvin, what would be the change in temperature?

Answer: -200 degrees Celsius

The units are irrelevant with the freezing of the solution.
To change Celsius to Kelvin use the simple formula of:
(Degrees Celsius + 273 = Degrees Kelvin)

27 degrees Celsius = 300 degrees Kelvin, thus a -200 decrease in temperature.
100 degrees Kelvin = -173 degrees Celsius, thus a -200 decrease in temperature.
10. The combined gas law is shown in the equation: P1 x V1 / T1 = P2 x V2 / T2 What must remain constant for this to be true?

Answer: Number of Moles

The only logical answer is the number of moles. The Pressure, Temperature, and Volume are all variable in the equation thus they can be changed. The equation shown is much simpler than memorizing individual rules like Charles's Law and Boyle's Law.
Source: Author rgranger01

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 67: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 98: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 50: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 209: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 68: 6/10
Nov 28 2022 : Guest 73: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 67: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 73: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 98: 7/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us