FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wheel of Fortune Go for a Spin
Quiz about Wheel of Fortune Go for a Spin

"Wheel of Fortune" Go for a Spin! Quiz


No you don't actually get to spin "The Wheel," but why not test your knowledge on this popular game show? Enjoy!

A multiple-choice quiz by Mr Nose. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television U-Z
  8. »
  9. Wheel Of Fortune

Author
Mr Nose
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
109,161
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8494
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), Guest 136 (7/10), Guest 168 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. When did the first show of "Wheel of Fortune" air on television? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first host and hostess pair on "Wheel of Fortune?" Hint


Question 3 of 10
3. Pat Sajak made his debut as host of "Wheel of Fortune" in December of 1981. Did Vanna White debut with him?


Question 4 of 10
4. In 1992 "The Guiness Book of World Records" listed Vanna White as "The world's most frequent clapper."


Question 5 of 10
5. Pat Sajak served in the United States Army during which war? Hint


Question 6 of 10
6. Before February of 1997, the hostess of the "Wheel of Fortune" had to physically turn the letters on the puzzle board. In February of 1997 the puzzle board was replaced with high resolution Sony touch screen monitors. How many monitors does the puzzle board contain? Hint


Question 7 of 10
7. Thanks to his work on "Wheel of Fortune," Pat Sajak has earned a star on the Hollywood Walk of Fame.


Question 8 of 10
8. Who created the show, "Wheel of Fortune?" Hint


Question 9 of 10
9. The second and third place contestants do not get to take home any cash or prizes they earn during the show.


Question 10 of 10
10. Not including the $10,000 prize space, what is the highest cash value space placed on "The Wheel" during the show? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 22 2024 : Guest 172: 8/10
Jul 11 2024 : Guest 136: 7/10
Jul 09 2024 : Guest 168: 9/10
Jul 09 2024 : Guest 168: 0/10
Jul 08 2024 : Guest 109: 5/10
Jul 07 2024 : Guest 168: 8/10
Jun 27 2024 : Guest 107: 10/10
Jun 20 2024 : Guest 172: 8/10
Jun 15 2024 : Guest 72: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did the first show of "Wheel of Fortune" air on television?

Answer: January 6, 1975

The first episode of "Wheel of Fortune" aired on January 6, 1975. Neither Pat Sajak nor Vanna White were on the show at that time, however.
2. Who was the first host and hostess pair on "Wheel of Fortune?"

Answer: Chuck Woolery/Susan Stafford

Yes, it was Chuck Woolery and Susan Stafford. Personally, I had never heard of Chuck Woolery until he began hosting the show "Love Connection."
3. Pat Sajak made his debut as host of "Wheel of Fortune" in December of 1981. Did Vanna White debut with him?

Answer: No

No, she did not. Susan Stafford stayed on as the show's hostess. It was not until December of 1982 that Vanna made her first appearance on "Wheel of Fortune."
4. In 1992 "The Guiness Book of World Records" listed Vanna White as "The world's most frequent clapper."

Answer: True

This is true. In 1992, "The Guiness Book of World Records" recorded that Vanna White claps her hands an average of 720 times per show. I'd say that this is one of life's vital pieces of information.
5. Pat Sajak served in the United States Army during which war?

Answer: Vietnam War

Tell me you didn't guess the Civil War :) Pat Sajak joined the United States Army in 1968. He was sent to Vietnam and spent one and a half years in Saigon working for the Armed Forces Radio. Interestingly, it is said that Sajak began his radio cast each morning by shouting the words "Good morning, Vietnam." If this sounds familiar, you may remember actor Robin Williams saying these same words at the beginning of his radio casts in the film, "Good Morning, Vietnam."
6. Before February of 1997, the hostess of the "Wheel of Fortune" had to physically turn the letters on the puzzle board. In February of 1997 the puzzle board was replaced with high resolution Sony touch screen monitors. How many monitors does the puzzle board contain?

Answer: 52

The puzzle board contains 52 touch screen monitors, 12 across in the top and bottom rows, and 14 across in the two middle rows. Vanna only has to touch the monitors when they light up, and the letter appears.
7. Thanks to his work on "Wheel of Fortune," Pat Sajak has earned a star on the Hollywood Walk of Fame.

Answer: True

This is a true statement. He received this honor in 1994.
8. Who created the show, "Wheel of Fortune?"

Answer: Merv Griffin

Merv Griffin created the show. Pat Sajak is the host of the show. Sony Pictures Television produces the show. The show is distributed in the United States by King World Productions, Inc.
9. The second and third place contestants do not get to take home any cash or prizes they earn during the show.

Answer: False

This statement is false. The second and third place contestants do get to keep all cash and prizes they earn during the show. Not a bad deal, I'd say.
10. Not including the $10,000 prize space, what is the highest cash value space placed on "The Wheel" during the show?

Answer: $5,000

The correct answer is $5,000. There is, however, the $10,000 prize space placed on "The Wheel." However, this space is treated as a single earned prize. In other words, if you landed on the $10,000 prize space and guessed the letter "T" and there were three "Ts," you would pick up the $10,000 prize card (just as you would any other prize card) and if you end up solving the puzzle you would then be awarded the $10,000 cash prize plus any other cash and prizes you may have earned during that puzzle. Whereas, if you had landed on the $5,000 space and guessed the letter "T" and there were three "Ts," your score would have automatically reflected a $15,000 gain. I didn't want there to be any confusion, so I left $10,000 prize space out as a possible answer to this question. I obtained much of the information used in this quiz at www.wheeloffortune.com. I hope you enjoyed the quiz. Please rate it when you have finished. Also, please check out my other quizzes by Mr Nose. Thanks!
Source: Author Mr Nose

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us