FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about DoubleLeg Takedown
Quiz about DoubleLeg Takedown

Double-Leg Takedown Trivia Quiz


The wrestling move known as a "double-leg takedown" is believed to have originated from the Brazilian martial art of "capoeira". Lets explore some other things Brazilian.

A multiple-choice quiz by ClaudiaCat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. North and South American Cultures

Author
ClaudiaCat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
386,804
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
215
- -
Question 1 of 10
1. Capoeira is known as the "dance of war". This martial art combines three diverse elements. What are they? Hint


Question 2 of 10
2. In the 16th century, Portugal colonized Brazil, and slaves were transported from Africa to cultivate the land. From which country did most of the Brazilian slaves come? Hint


Question 3 of 10
3. In the 18th century, Portugal's involvement in Brazil changed due to the discovery of what? Hint


Question 4 of 10
4. By the 1800s, many Brazilian towns were expanding due to a combination of escaped slaves, natives, and Europeans. Prince Dom Joćo VI, along with the Portuguese court, came to Brazil at this time. Why? Hint


Question 5 of 10
5. At the end of the 1880s, slavery was abolished in Brazil. In 1888 the law banning slavery was ratified by an important signature. Whose was it? Hint


Question 6 of 10
6. Was capoeira ever banned in Brazil?


Question 7 of 10
7. The 1930s was a turbulent era in Brazil politically. Who was installed as a dictator in 1938? Hint


Question 8 of 10
8. How did Getulio Vargas die? Hint


Question 9 of 10
9. What person was instrumental in the development of the new capital city Brasilia? Hint


Question 10 of 10
10. More recently, capoeira has been the subject of a revival in Brazil, but in a slightly different form. What is the main emphasis of it now? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Capoeira is known as the "dance of war". This martial art combines three diverse elements. What are they?

Answer: Dance, acrobatics and music

Capoeira's roots date back to the beginning of the 16th century in Brazil. This is a martial art that combines arm and leg movements in order to confuse their opponent, and involves complex combinations of speed of movement, powerful leg kicks, sweeps and spins.
2. In the 16th century, Portugal colonized Brazil, and slaves were transported from Africa to cultivate the land. From which country did most of the Brazilian slaves come?

Answer: Angola

The slaves were forced to work on sugar plantations in extreme conditions, and cruel punishments were employed to keep them subservient. Capoeira was used as a method of survival, especially with those slaves escaping from the plantations.
3. In the 18th century, Portugal's involvement in Brazil changed due to the discovery of what?

Answer: Gold

The discovery of gold and the ensuing gold rush changed the way Portugal colonized Brazil. Portugal's economy at the time was weak due to continuing fighting with Spain and the Netherlands, so the discovery of gold and diamonds was a welcome boost to Portugal's coffers.

The other change at that time was the influx of Portuguese immigrating to Brazil to take up administrative positions and control of the mines.
4. By the 1800s, many Brazilian towns were expanding due to a combination of escaped slaves, natives, and Europeans. Prince Dom Joćo VI, along with the Portuguese court, came to Brazil at this time. Why?

Answer: Invasion of Portugal by Napoleon

With Brazil becoming urbanized and the growth of the cities, the role of Brazil changed from that of a colony exploited for its natural resources and its plantations, to a manufacturing nation that utilized its ports and shipping ability.
5. At the end of the 1880s, slavery was abolished in Brazil. In 1888 the law banning slavery was ratified by an important signature. Whose was it?

Answer: Princess Isabel

Princess Isabel held the title of Princess Imperial and on three separate occasions served as Regent. She was active in the emancipation of the Brazilian slaves and signed the "Lei Aurea" (Golden Law) which achieved it. Unfortunately, in 1889 her son, Emperor Pedro II, was deposed in a military coup, and the royal family (including Isabel) escaped to exile in Europe.
6. Was capoeira ever banned in Brazil?

Answer: Yes

At the time of the emancipation of slaves, capoeira was also banned. The economic hardships forced upon the emancipated slaves, now with no jobs or income, led to increased levels of crime. Capoeira was considered to be commonly used by criminals and therefore banned in the hope that organised crime could be stopped or at least reduced.
7. The 1930s was a turbulent era in Brazil politically. Who was installed as a dictator in 1938?

Answer: Getulio Vargas

Although Getulio Vargas was installed in the early 1930s, numerous uprisings occurred during 1932, 1935 and finally in 1938. The last uprising placed Vargus in power as the dictator of Brazil.
8. How did Getulio Vargas die?

Answer: Shot himself

Getulio Vargas was intimately linked with Brazilian history, being a politician and dictator (in and out of power), involved with the military and finally taking his own life. Vargas killed himself by shooting himself in the chest in 1954.
9. What person was instrumental in the development of the new capital city Brasilia?

Answer: Juscelino Kubitschek

After Vargas' death, Juscelino Kubitschek became president in 1956. Kubitschek was a more liberal leader especially about other political parties, enabling him the ability of ruling without as many issues troubling his term. Kutitschek's main achievement was the construction of Brasilia, a new capital and the start of a new future for Brazil, achieved in 1960.
10. More recently, capoeira has been the subject of a revival in Brazil, but in a slightly different form. What is the main emphasis of it now?

Answer: Theatrical

Capoeira has now become a symbol of Brazilian culture, including resistance to oppression, ideology of freedom, a complex combination of dance, music, aerobatics and martial arts.
Source: Author ClaudiaCat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #46:

Take a sporting chance! This 46th Commission from the Author's Lounge, launching in March 2017, was sports-themed, so all titles received were...well...pointed. Play ball!

  1. Par For The Course Average
  2. Sticky Wicket Average
  3. Jump the Gun Average
  4. 180 Average
  5. What's My Goal? Tough
  6. Down to the Wire Average
  7. Instigator Penalty Average
  8. Pot Black Average
  9. The Bowler's Holding, the Batsman's Willey Easier
  10. Red Cards and Checkered Flags Average
  11. Out of Left Field Very Easy
  12. 90 Percent of the Game is Half-Mental Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us