FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about London Underground  history facts and figures
Quiz about London Underground  history facts and figures

London Underground - history, facts and figures Quiz


London Underground trains carry millions of passengers each day to a wide variety of destinations. This quiz asks about the history, geography, and statistics of 'the Tube'.

A multiple-choice quiz by picqero. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.K. Railways
  8. »
  9. London Underground

Author
picqero
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
178,281
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1122
Last 3 plays: Guest 85 (5/15), Guest 62 (5/15), Guest 81 (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. The London Underground is the oldest underground railway in the world.


Question 2 of 15
2. The first trains were powered by direct current electricity because of the potential health and vision problems of smoke and steam.


Question 3 of 15
3. The red, white and blue logo of the London Underground is familiar to most visitors and residents of London. When was this logo introduced? Hint


Question 4 of 15
4. Which London Underground network has the shortest overall track length? Hint


Question 5 of 15
5. How many London Underground lines make use of driverless trains? Hint


Question 6 of 15
6. How many individual London Underground line networks are there? Hint


Question 7 of 15
7. Although the system is called London Underground, less than half the rail network is actually underground or in tunnels.


Question 8 of 15
8. Which London Underground line serves the most stations? Hint


Question 9 of 15
9. During World War II, many London Underground stations were used as air raid shelters, and some had even more specialised use. What was Goodge Street station used for? Hint


Question 10 of 15
10. Which of these is not a London Underground station? Hint


Question 11 of 15
11. In July 2002 Britain's longest advertising sign was unveiled at Bank Underground Station. Which company or organisation is featured in this advertisement? Hint


Question 12 of 15
12. In common with underground rail maps and station signs throughout the world, London Underground lines are depicted in a variety of colours. Which of the following colours is not used to depict a London Underground line? Hint


Question 13 of 15
13. In 2004 it was found that rubber mountings on carriages were collapsing on Piccadilly Line carriages. What was the suspected cause of this problem? Hint


Question 14 of 15
14. The walls of London Underground station platforms are normally covered in advertising posters, but those of the Northern Line platform at Charing Cross depict artistic murals. What is the subject of these murals? Hint


Question 15 of 15
15. In 2003 Ken Livingstone, Mayor of London, offered a prize of 100,000 for designing a new feature for the London Underground system. What was this feature? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 26 2024 : Guest 85: 5/15
Feb 26 2024 : Guest 62: 5/15
Feb 10 2024 : Guest 81: 7/15
Jan 31 2024 : Guest 176: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The London Underground is the oldest underground railway in the world.

Answer: True

The first section was opened in 1863, and ran between Paddington and Farringdon. Specially designed locomotives had to be manufactured in order to reduce steam and smoke in the tunnel. The London Transport Museum in Covent Garden has the last remaining example of these early locomotives on display.
2. The first trains were powered by direct current electricity because of the potential health and vision problems of smoke and steam.

Answer: False

The large amount of electric power required for traction was not available in the early years of the London Underground, so steam was the only practical motive power. The first electrified underground service was on the City and South London Railway, now part of the Northern Line, and was commissioned in 1890.
3. The red, white and blue logo of the London Underground is familiar to most visitors and residents of London. When was this logo introduced?

Answer: 1908

The logo is a red rondel with a white centre and a blue bar across the middle. The word "UNDERGROUND" appears in white on the blue bar. The logo is a variation of the original used by the London General Omnibus Company, which had a red spoked wheel with the word "GENERAL" in blue across the middle.
4. Which London Underground network has the shortest overall track length?

Answer: Waterloo & City

The Waterloo & City Line was opened in 1898, and remained independent until 1994 when it became part of London Underground. It is only two kilometres long, and entirely underground. The East London line was closed in 2007, and was eight kilometres in length. The Circle Line is twenty-one kilometres long, and the Hammersmith & City Line has a total length of twenty-seven kilometres.
5. How many London Underground lines make use of driverless trains?

Answer: none

Fully automatic trains with the driver monitoring controls, signals and passengers are in use on several lines, but they are not driverless as the driver is in the cab, and can take control at any time. The Docklands Light Railway connects with London Underground at various stations, and all of its trains are fully driverless.
6. How many individual London Underground line networks are there?

Answer: eleven

The line networks are: Bakerloo, Central, Circle, District, Hammersmith & City, Jubilee, Metropolitan, Northern, Piccadilly, Victoria, and Waterloo & City. The short shuttle line between Earls Court and Olympia is an integral part of the District Line.

Another underground line, the East London line was closed in 2007, and planned to reopen as part of a London orbital overground rail system.
7. Although the system is called London Underground, less than half the rail network is actually underground or in tunnels.

Answer: True

The rail network has an overall length of just over four hundred kilometres, of which sixty percent (237 kilometres) is above ground. It reaches a maximum depth of over sixty-seven metres.
8. Which London Underground line serves the most stations?

Answer: District Line

The District Line serves sixty different stations. The Piccadilly Line serves fifty-two stations, and the Northern and Central Lines serve fifty-one and forty-nine stations respectively.
9. During World War II, many London Underground stations were used as air raid shelters, and some had even more specialised use. What was Goodge Street station used for?

Answer: General Eisenhower's HQ for U.S. operations in Europe

Goodge Street has a deep tunnel which made it particularly safe from bombing. Many London residents slept overnight in underground stations, but not always in complete safety. Balham Station suffered a direct hit by a bomb in which sixty people were killed, many by drowning from a burst main water pipe. Important museum and art treasures were stored in various underground stations during the war. King George VI and Queen Elizabeth remained in London throughout most of the war, preferring to share with Londoners the risk and hardships of bombing raids. Buckingham Palace was actually bombed while they were in residence.
10. Which of these is not a London Underground station?

Answer: Poplar

Poplar is a station on the Docklands Light Railway, which connects with various London Underground stations. Gants Hill is on the Central Line. Croxley and Chesham are on the Metropolitan Line.
11. In July 2002 Britain's longest advertising sign was unveiled at Bank Underground Station. Which company or organisation is featured in this advertisement?

Answer: American Airlines

The advertisement is on both sides of a moving walkway, almost ninety metres in length, and was unveiled on 22nd July 2002. The moving walkway is between the Waterloo & City, Central and Northern Lines, and is in full view of passengers for several minutes. Fifty U.S.A. States. are featured in the advertisement.
12. In common with underground rail maps and station signs throughout the world, London Underground lines are depicted in a variety of colours. Which of the following colours is not used to depict a London Underground line?

Answer: white

The Jubilee Line is depicted in silver. the Hammersmith & City Line is depicted in pink. the Northern Line is depicted in black. Other colours in use are brown, red, green, orange, maroon, dark blue, light blue, light green, and dark green.
13. In 2004 it was found that rubber mountings on carriages were collapsing on Piccadilly Line carriages. What was the suspected cause of this problem?

Answer: excessive passenger weight

The estimated cost of replacing the defective mountings is in excess of twenty million pounds. Each line network has specific depots for servicing and overnight garaging. Those of the Piccadilly Line are at Arnos Grove, Cockfosters, and Northfields.
14. The walls of London Underground station platforms are normally covered in advertising posters, but those of the Northern Line platform at Charing Cross depict artistic murals. What is the subject of these murals?

Answer: construction of the original Charing Cross

The murals depict the construction of the original Charing Cross, which was one of a series of stone memorials erected by King Edward I to commemorate the death of his wife, Eleanor of Castile. The murals cover a one hundred metre length of wall, and were designed by the artist David Gentleman in 1978 - 79.

The other line at Charing Cross, the Bakerloo Line, also has wall murals, which depict important characters from British history. These include Tudor kings and queens, William Shakespeare, Lord Nelson, Sir Christopher Wren, and others.
15. In 2003 Ken Livingstone, Mayor of London, offered a prize of 100,000 for designing a new feature for the London Underground system. What was this feature?

Answer: air conditioning system

The mayor's offer was made because of the excessively high temperatures experienced by passengers during the very hot summer that year, particularly during peak travel periods when stations and trains were crowded. The main problem with air conditioning is that it is a heat transfer system, so making one area cooler makes another area warmer.
Source: Author picqero

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us