Quiz about What Declension and Gender Are These
Quiz about What Declension and Gender Are These

What Declension and Gender Are These? Quiz


This is a simple quiz for Latin 1 and Latin 2 students. Have fun!

A multiple-choice quiz by quinaquen. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
quinaquen
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,933
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
501
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What declension is "via, viae"? Hint

4th declension, feminine
2nd declension, masculine
1st declension, feminine
1st declension, masculine

2. In what declension does "agricola, agricolae" fall? Hint

2nd declension, feminine
1st declension, feminine
1st declension, masculine
3rd declension, neuter

3. What declension is "mater, matris"? Hint

3rd declension, masculine
2nd declension, masculine
3rd declension, feminine
2nd declension, neuter

4. Where would you find the word "tempus, temporis"? Hint

2nd declension, neuter
2nd declension, degenerate masculine
2nd declension, feminine
3rd declension, neuter

5. Where would you find "dies, diei"? Hint

4th declension, masculine
4th declension, neuter
3rd declension, masculine
5th declension, masculine

6. How about "bellum, belli"? What declension and gender is this? Hint

2nd declension, masculine
2nd declension, neuter
2nd declension, feminine
3rd declension, neuter

7. Where would you find "casus, casus"? Hint

4th declension, feminine
4th declension, masculine
3rd declension, feminine
4th declension, degenerate masculine

8. Where would you look to find "aetas, aetatis"? Hint

1st declension, masculine
3rd declension, masculine
3rd declension, feminine
1st declension, feminine

9. What declension and gender is "silva, silvae"? Hint

1st, masculine
1st, feminine
2nd, masculine
3rd, masculine

10. How could you find "pater, patris"? Hint

3rd, masculine
2nd, feminine
1st, feminine
3rd, feminine


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What declension is "via, viae"?

Answer: 1st declension, feminine

The Via Appia was the "queen of the roman roads", extending from Rome to Brundisium (Italian : Brindisi), a port city on the east coast of Italy.
2. In what declension does "agricola, agricolae" fall?

Answer: 1st declension, masculine

"Agricola" is one of few 1st declension masculine nouns. Others are "poeta" and "nauta".
3. What declension is "mater, matris"?

Answer: 3rd declension, feminine

The 3rd declension has various nominative forms, but the genitive is almost always -is.
4. Where would you find the word "tempus, temporis"?

Answer: 3rd declension, neuter

"Tempus fugit" means "time flies". "Tempus" should be "fugit-ing" if you are doing well on this quiz!
5. Where would you find "dies, diei"?

Answer: 5th declension, masculine

"Dies" (meaning "day") is the most common 5th declension noun. Fifth declension nouns are quite rare.
6. How about "bellum, belli"? What declension and gender is this?

Answer: 2nd declension, neuter

"Bellum gero" is an idiom for "wage war". Neuter nouns are easy to learn because the accusative form and the nominative form are always identical. That is why "bellum gero" still has "bellum"; the direct object (bellum) has the same ending as the nominative!
7. Where would you find "casus, casus"?

Answer: 4th declension, masculine

The 4th declension is the "u-declension", as many of the nouns have a "u" in them.
8. Where would you look to find "aetas, aetatis"?

Answer: 3rd declension, feminine

"Aetas" means "age" or "time". Every genitive stem (the second one) that ends in "-tatis" is feminine. It also means that the nominative form (the first one) ends in "-tas".
9. What declension and gender is "silva, silvae"?

Answer: 1st, feminine

"Silva" means "forest". Thus, something "silvan" (or "sylvan")is something of the forest. Note also:"Transylvania" - which means (literally) "Beyond the forest".
10. How could you find "pater, patris"?

Answer: 3rd, masculine

"Pater" is "father", which is masculine. From "pater" we get the word "paternal", which means "fatherly" or "fatherlike".
Source: Author quinaquen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us