Quiz about Latin Phrases Everyone Should Know
Quiz about Latin Phrases Everyone Should Know

Latin Phrases Everyone Should Know Quiz


Although considered a dead language, most of us use Latin phrases in our daily lives. Can you match the Latin phrase with its English equivalent?

A matching quiz by stredman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
stredman
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
406,763
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
562
Last 3 plays: Guest 51 (7/10), TERRYROYHURST (6/10), ciderboxer (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Caveat emptor  
For this
2. Bona fide  
With good faith
3. Prima facie  
Let the buyer beware
4. Ad hoc  
Existing state
5. Status quo  
At first look
6. Nota bene  
This for that
7. Quid pro quo  
From fact
8. De facto  
Seize the day
9. Terra firma  
Solid ground
10. Carpe diem  
Note well






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Caveat emptor

Answer: Let the buyer beware

Without a warranty the buyer must take the risk.
2. Bona fide

Answer: With good faith

Generally taken to mean genuine or real today (e.g., he was a bona fide expert on dinosaur skeletons).
3. Prima facie

Answer: At first look

Based on first impression and accepted as fact until proven otherwise.
4. Ad hoc

Answer: For this

Often taken to mean as needed, such as an 'ad hoc' committee to deal with an unusual situation.
5. Status quo

Answer: Existing state

Not to be confused with the English rock group, status quo refers to maintaining what has preceded before.
6. Nota bene

Answer: Note well

Usually shortened to n.b. is often used as an addendum as a warning or advisory note.
7. Quid pro quo

Answer: This for that

Something for something, or an eye for an eye, the opposite of 'pro Bono'.
8. De facto

Answer: From fact

Although we were not married she was my de facto wife
9. Terra firma

Answer: Solid ground

After a day on the ocean it is a relief to get back on terra firma!
10. Carpe diem

Answer: Seize the day

Used as a motivational tool to make the most of the present.
Source: Author stredman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 51: 7/10
Feb 03 2023 : TERRYROYHURST: 6/10
Jan 30 2023 : ciderboxer: 10/10
Jan 30 2023 : markr_11: 8/10
Jan 29 2023 : Guest 75: 8/10
Jan 28 2023 : daisygirl20: 10/10
Jan 28 2023 : FlicksBuff: 10/10
Jan 28 2023 : Guest 174: 0/10
Jan 28 2023 : Guest 122: 10/10

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us