Quiz about The Big Latin Quiz
Quiz about The Big Latin Quiz

The Big Latin Quiz


Translate Latin into English and vice versa!

A multiple-choice quiz by jvannouhuys. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
jvannouhuys
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
26,908
Updated
Dec 02 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2449
Last 3 plays: ciderboxer (8/10), FlicksBuff (5/10), Guest 122 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Alea iacta est Hint

East is the way
To the other side
A la carte
The die has been cast

2. I came, I saw, I conquered. Hint

Veni, vidi, vici.
Veni, vici, vidi.
Vici, vidi, veni.
Vidi, veni, vici.

3. Aut Caesar aut nihil. Hint

Either a Caesar or nothing.
Caesar is also nothing.
Either a Caesar or a nobody.
Nothing is like Caesar.

4. Delenda Carthago est. Hint

Carthage lies in the east.
Carthage must be destroyed.
Carthage is splendid.
Carthage is gone.

5. Si vis pacem, para bellum. Hint

Peace is noble, contrary to war.
When I see peace, I see something beautiful.
If you wish peace, prepare for war.
The pace is slow, not high.

6. May he (or she) rest in peace. Hint

Siste viator
Dies Irae
Morituri te salutamus
Requiescat in pace

7. Lord direct us. Hint

Dominus vobiscum
Domine dirige nos
Deus vult
Laus Deo

8. Quod erat demonstrandum. Hint

What a monstrosity.
Which was to be shown.
Who dares to demonstrate, wins.
When it was translated.

9. Pereant qui ante nos nostra dixerunt. Hint

The sound of dixie is pleasant.
What is before us is ours to take.
May they perish who have expressed our bright ideas before us.
Some of us were lost in the woods.

10. Quos deus vult perdere prius dementat. Hint

The mind is what goes first.
To be at the end of one's mental resources.
He (God) has smiled on our undertakings.
A god first drives mad those he wishes to destroy.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Alea iacta est

Answer: The die has been cast

Attributed to Julius Caesar.
2. I came, I saw, I conquered.

Answer: Veni, vidi, vici.

3. Aut Caesar aut nihil.

Answer: Either a Caesar or nothing.

'Either a Caesar or a nobody' would be 'Aut Caesar aut nullus'.
4. Delenda Carthago est.

Answer: Carthage must be destroyed.

5. Si vis pacem, para bellum.

Answer: If you wish peace, prepare for war.

6. May he (or she) rest in peace.

Answer: Requiescat in pace

'Dies Irae': day of wrath, used of the Judgement Day. 'Morituri te salutamus': we who are about to die salute thee. 'Siste viator': stop traveller, used on Roman roadside tombs. It is coincidence that both the Latin 'Requisceat in pace' and the English 'Rest in peace' can both be abbreviated R.I.P
7. Lord direct us.

Answer: Domine dirige nos

'Dominus vobiscum': the Lord be with you. 'Deus vult': God wills it. 'Laus Deo': praise be to God.
8. Quod erat demonstrandum.

Answer: Which was to be shown.

9. Pereant qui ante nos nostra dixerunt.

Answer: May they perish who have expressed our bright ideas before us.

10. Quos deus vult perdere prius dementat.

Answer: A god first drives mad those he wishes to destroy.

Source: Author jvannouhuys

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : ciderboxer: 8/10
Jan 28 2023 : FlicksBuff: 5/10
Jan 28 2023 : Guest 122: 8/10
Dec 15 2022 : Guest 130: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us