FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Latin 101
Quiz about Latin 101

Latin 101 Trivia Quiz


Here are some common Latin words or parts you may have see inserted into the English language. See if you can determine the Latin meaning. Have fun.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
22,269
Updated
Apr 14 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3097
Last 3 plays: Guest 94 (7/10), Guest 172 (7/10), Guest 74 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Nomen Hint


Question 2 of 10
2. Sella Hint


Question 3 of 10
3. Celeris Hint


Question 4 of 10
4. Patior Hint


Question 5 of 10
5. Tardo Hint


Question 6 of 10
6. Spiro Hint


Question 7 of 10
7. Gero Hint


Question 8 of 10
8. Simulacrum Hint


Question 9 of 10
9. Urbs Hint


Question 10 of 10
10. Domus Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 94: 7/10
May 29 2024 : Guest 172: 7/10
May 29 2024 : Guest 74: 7/10
May 22 2024 : Guest 45: 7/10
May 19 2024 : Kemelinho: 6/10
May 18 2024 : Guest 99: 8/10
May 11 2024 : DeepHistory: 10/10
May 11 2024 : Guest 216: 9/10
Apr 27 2024 : Guest 73: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nomen

Answer: name

As in cognomen or praenomen, the 'nickname' and 'personal name' of a Roman person, respectively. 'Nomen' is also the root for English words such as nomenclature, nominal and nominate.
2. Sella

Answer: chair

The 'sella tursica', a part in the brain which translates to 'Turkish chair', is clearly derived from the Latin. The English word 'settle' is ultimately derived from this Latin word.
3. Celeris

Answer: swift

Celerity (meaning 'swiftness of movement') is a good English word derived from 'celeris'- also accelerate..can you name more?
4. Patior

Answer: suffer

Patient- or impatient are we? This word is not to be confused with 'pater', meaning 'father' in Latin!
5. Tardo

Answer: slow

Re-tard...tard-y....two English words that are clearly derived from this Latin term. The zoological phylum called 'tardigrada' (meaning 'slow walker'), comprising the water bear, is derived from this term.
6. Spiro

Answer: aspire

'Spirare' means to breathe, and is eminently related to the word 'aspire
7. Gero

Answer: wear

'Gero' becomes 'gestus' (or 'action')....to gesticulate. This should not be confused with 'Geront', meaning 'old'.
8. Simulacrum

Answer: copy

In English the word 'simulacrum' has come to mean a copy or representation, and often an unsatisfactory one.
9. Urbs

Answer: city

'Urban' and 'suburban' are two examples of English words derived from this term. The adjective 'urbane', meaning 'refined', is another. Can you think of additional ones?
10. Domus

Answer: house

'Domestic', 'domicile' and 'dome' are all English terms derived from this Latin word. Also, the term 'major domo' has been brought down from Latin. It means, head of the household, in a nutshell. Thank you for playing, I hope you enjoyed the quiz and will try more of my stuff.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us