Quiz about Affected Latin Phrases For Contemporary Use
Quiz about Affected Latin Phrases For Contemporary Use

Affected Latin: Phrases For Contemporary Use Quiz


Various internet resources have made available a plethora of Latin phrases for daily use. You've probably heard a few of these phrases before and may well be able to figure out the rest. And afterwards you can impress your friends!

A multiple-choice quiz by uglybird. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
uglybird
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
210,332
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4489
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 72 (7/10), stedman (9/10), DCW2 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Your son's story about the roving band of gypsies that steal his homework is no longer eliciting laughs from his classmates nor dissuading the teacher from entering a "0" into her grading book. You advise him that when Ms. Simms asks him what happened to his math homework next time, to reply with an air solemn, aggrieved, resignation, "Canis meus id comedit." What have you advised him to tell his teacher? (Hint: A well-turned Latin phrase can be man's best friend.) Hint

My dog ate it.
I accept what will come to me.
I love Gerbils.
My acne made me do it.

2. You inform an overweight sedentary friend that they are a true "radix lecti". He seems pleased. According to the BBC's "Handy Latin Phrases", what have you called your indolent friend? Hint

A radical thinker
A couch potato
A delectable fool
A superb speaker

3. A friend is in a tight spot and craves your wise counsel or at least your favorite gratuitous platitude. After a pause that refreshes, you decide on the latter. You express your sentiments in Latin. "Res melius evinissent cum coca," you aver confidently. Your friend realizes that when it comes to your advice, it's the real thing. Of what have you reminded him? Hint

Good things come to those who wait
Let it all hang out
Real men do eat quiche
Things go better with coke

4. Knowing a few well-selected Latin phrases also allows one to speak out loud things one would normally have to mutter under one's breath. Which of the following indicates that you are finding a speaker odiously wearisome? Hint

Te odeo, interfice te cochleare!
Nihil curo de ista tua stulta superstione!
Caesar si viveret, ad remum dareris!
Qui vir odiosus!

5. Your son is starting to get the hang of inserting Latin phrases into everyday conversations. Facing your displeasure over the number of classes he's been cutting, he tells you philosophically, "Sic faciunt omnes." With what stereotypical rationalization are you being presented? Hint

Nobody really cares.
Things aren't like when you were in school.
It's not like I'm going to college.
Everybody's doing it.

6. Although you're generally a timid soul, you feel confident and assertive as you briskly march through the crowd in your favorite Latin t-shirt that reads "Recedite, plebes! Gero rem imperialem!" Hint

Go ahead! Make my day!
I'm cool! I speak Latin!
My other chariot is a Porsche!
Stand aside plebians! I am on imperial business!

7. Before committing this pithy Latin phrase to memory, I often found myself sputtering a lame "Oh Yeah!" when a harsh critic impugned my parentage. Now I adopt a supercilious countenance, chuckle indulgently and respond haughtily, "Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus." Which of the following translates my rejoinder? (Hint: Think Python, think "Holy Grail".) Hint

Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries.
Oh yeah!
Your mother was foolish and your father lazy.
Do you by chance happen to own a large, yellowish, very flat cat?

8. Which of the following bumper stickers expresses the driver's sentiments regarding proscribing ownership of weapons and criminal activity and is most likely to be found on the back of a pickup truck with a gun rack ? Hint

Si hoc adfixum in obice legere potes, et liberaliter educatus et nimis propinquus ades.
Frena pro feris teneo.
Cum catapultae proscriptae erunt tum soli proscripti catapultas habebunt.
Sona si latine loqueris.

9. When I feel the need to express my delight and astonishment at what I've just been told, I fear that in doing so I may lose my air of refinement and polish. That's why I'm inclined to exclaim, "Fac me cocleario vomere!". With what implement have I suggested retching be induced? Hint

A gerbil
A pitchfork
A feather
A spoon

10. Latinization can even spruce up the title of a dopey sitcom about people marooned on an Island while out on a three hour tour. To which of the following shows do I refer? Hint

Insula Gilliganensis
Zona Crepusculi
Dies Felices
Id Castori Concedite


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Your son's story about the roving band of gypsies that steal his homework is no longer eliciting laughs from his classmates nor dissuading the teacher from entering a "0" into her grading book. You advise him that when Ms. Simms asks him what happened to his math homework next time, to reply with an air solemn, aggrieved, resignation, "Canis meus id comedit." What have you advised him to tell his teacher? (Hint: A well-turned Latin phrase can be man's best friend.)

Answer: My dog ate it.

The 1999 BBC article entitled "Handy Latin Phrases" states, "There are two kinds of Latin speaker. There is the kind who slowly form an appreciation and understanding of the language, finding the right word to use and learning to conjugate verbs ... The second kind of Latin speaker just memorises lists of quotations, and merely uses them to impress." This quiz is designed to evaluate and assist that second kind of Latin speaker: the kind of person whose bumper sticker suggests "Sona si latine loqueris" - Honk if you speak Latin; the kind of person whose t-shirt informs the reader "Latine loqui coactus sum"- I have this compulsion to speak Latin. (http://www.bbc.co.uk/h2g2/guide/A218882)
2. You inform an overweight sedentary friend that they are a true "radix lecti". He seems pleased. According to the BBC's "Handy Latin Phrases", what have you called your indolent friend?

Answer: A couch potato

The plethora of sites that provide Latin phrases for contemporary use sometimes translate their Latin rather loosely. Although a "lectus" is certainly a Latin word for "couch", translating "radix", the Latin word for "root", as "potato", might be considered a liberal translation.
3. A friend is in a tight spot and craves your wise counsel or at least your favorite gratuitous platitude. After a pause that refreshes, you decide on the latter. You express your sentiments in Latin. "Res melius evinissent cum coca," you aver confidently. Your friend realizes that when it comes to your advice, it's the real thing. Of what have you reminded him?

Answer: Things go better with coke

Yuni.com maintains an extensive list of Latin phrases ranging from famous quotes by Ovid to Latinized phrases suitable for bumper stickers. The list is alphabetized by the first letter of the Latin quotation.
4. Knowing a few well-selected Latin phrases also allows one to speak out loud things one would normally have to mutter under one's breath. Which of the following indicates that you are finding a speaker odiously wearisome?

Answer: Qui vir odiosus!

Loose translation renders the above phrases as follows:

"Qui vir odiosus!" - What a bore!

"Te odeo, interfice te cochleare!" - I hate you. Kill yourself with a spoon.

"Caesar si viveret, ad remum dareris!" - If Caesar were alive, you'd be chained to an oar.

"Nihil curo de ista tua stulta superstitione!" - I'm not interested in your dopey religious cult.
5. Your son is starting to get the hang of inserting Latin phrases into everyday conversations. Facing your displeasure over the number of classes he's been cutting, he tells you philosophically, "Sic faciunt omnes." With what stereotypical rationalization are you being presented?

Answer: Everybody's doing it.

Chris Kawalek indicates that his online collection of Latin sayings has been amassed over an eight year period utilizing contributions from others: http://www.rktekt.com/ck/LatSayings.html
Among the utilitarian phrases on his site is "Da mihi sis cerevisiam dilutam" - I'll have a light beer.
6. Although you're generally a timid soul, you feel confident and assertive as you briskly march through the crowd in your favorite Latin t-shirt that reads "Recedite, plebes! Gero rem imperialem!"

Answer: Stand aside plebians! I am on imperial business!

The above t-shirt has been spotted on college campuses. Classics majors tend to score well in GRE examinations and a classics major is considered an asset for the purpose of gaining entry to medical school.
http://wings.buffalo.edu/academic/department/AandL/classics/why_major.html
7. Before committing this pithy Latin phrase to memory, I often found myself sputtering a lame "Oh Yeah!" when a harsh critic impugned my parentage. Now I adopt a supercilious countenance, chuckle indulgently and respond haughtily, "Mater tua criceta fuit, et pater tuo redoluit bacarum sambucus." Which of the following translates my rejoinder? (Hint: Think Python, think "Holy Grail".)

Answer: Your mother was a hamster and your father smelt of elderberries.

"Estne tibi forte magna feles fulva et planissima?" is the Latin phrase for "Do you by chance happen to own a large, yellowish, very flat cat?"
http://www.funehumor.com/fun_doc5/fun_0579.shtml has a fine collection of humorous Latin phrases.
8. Which of the following bumper stickers expresses the driver's sentiments regarding proscribing ownership of weapons and criminal activity and is most likely to be found on the back of a pickup truck with a gun rack ?

Answer: Cum catapultae proscriptae erunt tum soli proscripti catapultas habebunt.

The above phrases could be translated:

"Cum catapultae proscriptae erunt tum soli proscripti catapultas habebunt" - When catapults are outlawed, only outlaws will have catapults.

"Frena pro feris teneo" - I brake for animals.

"Sona si latine loqueris" - Honk if you speak Latin.

"Si hoc adfixum in obice legere potes, et liberaliter educatus et nimis propinquus ades" - If you can read this bumper sticker, you are both very well educated, and much too close.

Instantattitudes.com sells a number of Latin bumper stickers including "Sona si latine loqueris". One of their t-shirts is emblazoned with the Latin for "You cannot know the power of the dark side".
9. When I feel the need to express my delight and astonishment at what I've just been told, I fear that in doing so I may lose my air of refinement and polish. That's why I'm inclined to exclaim, "Fac me cocleario vomere!". With what implement have I suggested retching be induced?

Answer: A spoon

Do you often feel constrained in expressing enthusiasm or astonishment? Should you trot out a tired yet restrained cliché such as "truly remarkable", just let loose with a heartfelt yet plebian "awesome"? Use of a Latin phrase allows one to express enthusiasm with dignity. Who would ever suspect that "Fac me cocleario vomere" could be translated as "Gag me with a spoon"?
10. Latinization can even spruce up the title of a dopey sitcom about people marooned on an Island while out on a three hour tour. To which of the following shows do I refer?

Answer: Insula Gilliganensis

"Insula Gilliganis" is "Gilligan's Island"; "Dies Felices" is "Happy Days"; "Zona Crepusculi" is "The Twilight Zone"; and "Id Castori Concedite" is "Leave It To Beaver".

Perhaps you're concerned about the difficulty in pulling off the pronunciation of these Latin phrases? Of course, you are unlikely to encounter people who have formal education in Latin and even Latin scholars have never heard a native Latin speaker. But if you are still worried, you may wish to know about "Veni, Vidi, Vici: Conquer Your Enemies, Impress Your Friends with Everyday Latin" by Eugene H. Ehrlich. The book includes guidance as to pronunciation.

Inspiration for this quiz was provided by AmoMerionesUnguiculatus.
Source: Author uglybird

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : Guest 72: 7/10
Nov 28 2022 : stedman: 9/10
Nov 28 2022 : DCW2: 10/10
Nov 17 2022 : kstyle53: 10/10
Nov 16 2022 : johnnycat777: 7/10
Nov 15 2022 : Vasi9: 5/10
Nov 10 2022 : gibbysgab: 3/10
Nov 05 2022 : Guest 1: 9/10
Nov 02 2022 : snhha: 10/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us