Trivia Questions and Answers
photo of Scuba Diving

60 Scuba Diving Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Scuba Diving? This category is for trivia questions and answers related to Scuba Diving (Hobbies). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 Who invented the aqualung?
Answer: Jacques-Yves Cousteau and Émile Gagnan

Although various other diving apparatus existed before the aqualung, this was the first self-contained, self-regulating unit on the market.
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
2 This island, only about 10 square miles in total, boasts the famous "Bloody Bay Wall" whose depths drop to 6,000 feet.
Answer: Little Cayman Island

One of three Cayman Islands: Grand Cayman, Little Cayman and Cayman Brac. Little Cayman is definitely the smallest with only about 100 permanent residents at any time.
    Your options: [ Grand Cayman Island ] [ Key West ] [ Grand Bahama ] [ Little Cayman Island ]
  From Quiz: SCUBA Destinations
3 We'll start off basic. What does SCUBA stand for? Mind your spelling, now.
Answer: Self Contained Underwater Breathing Apparatus

Although Jacques Cousteau invented the aqualung in 1943, the first true self-contained underwater breathing unit was developed in 1877 by Henry Fleuss. It was a far cry from the diving gear in use today, though.
  From Quiz: SCUBA Duba Do
4 What does the acronym SCUBA stand for?
Answer: Self Contained Underwater Breathing Apparatus

Back in the 40's and 50's this came around to help us discover our underwater world.
  From Quiz: Scuba Diving
5 Bikini Atoll is known as a shipwreck heaven. It was used as an atomic test site in the 1950s. It is located between Australia and Hawaii in what Pacific islands?
Answer: Marshall Islands

The Marshall Islands contain 5 single islands and 29 atolls. Bikini Atoll was opened to the public in 1996.
  From Quiz: SCUBA Destinations
6 SCUBA divers are at risk to a number of pressure related hazards. There is one collective term used to describe all these maladies. What is that term?
Answer: Barotrauma

Any injury or condition relating to or caused by variations in pressure is known as a barotrauma, from "baro", meaning pressure, and "trauma", meaning injury. The Bends (which is the same as Decompression Sickness) is just one type of barotrauma. Rapture of the Deep, otherwise known as Nitrogen Narcosis, is just one more.
  From Quiz: SCUBA Duba Do
7 Which 3 major air spaces are most affected while descending?
Answer: Sinuses, ears, mask

The tiny air spaces in your ears and sinuses are affected along with the air pocket from your mask. Equalize early and often.
    Your options: [ Sinuses, ears, mask ] [ Lungs, mask, ears ] [ Sinuses, lungs, stomach ] [ Mask, stomach, lungs ]
  From Quiz: Scuba Diving
8 What is the first independent diver certification level with PADI?
Answer: Open Water Diver

After the Open Water Diver Course is it is strongly recommended to continue your diving education with the Advanced Diver course and then the Rescue Diver course to develop your diving abilities and experience for increased safety and enjoyment. SCUBA diver is a beginner certification with reduced time commitment that does not qualify the holder for independent diving; it is similar to a learner's permit on the road.
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
9 What country is famous amongst divers for the largest Blue Hole (sink hole) in the world, measuring 1,000 feet in diameter and reaching 440 feet in depth?
Answer: Belize

The Blue Hole is not for the weak hearted. The entrance is at about 110 feet deep; deeper than recommended for the recreational diver. Belize also has the second longest barrier reef in the world, only behind the Great Barrier Reef in Australia.
  From Quiz: SCUBA Destinations
10 What two metals are scuba tanks commonly made from?
Answer: Aluminum and steel

These two metals are strong enough to contain the air pressure at high PSI inside rather than rupture and explode.
  From Quiz: Scuba Diving
11 What is the generally accepted maximum depth for recreational scuba diving?
Answer: 130ft (40 m)

Although it is possible to dive deeper on compressed air it is strongly recommended not to do so as the risks increase exponentially with depth.
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
12 What part of your regulator delivers breathable air to a diver?
Answer: 2nd Stage

The 1st stage of your regulator attaches directly to your tank and reduces the pressurized air to a level that can be transferred to the 2nd stage. The 2nd stage is located directly off of the mouth piece and further reduces the air pressure to an amount that is breathable by the diver.
  From Quiz: SCUBA Diving 101
13 Made famous by Charles Darwin, which islands off Ecuador are home to many large pelagic creatures, including whales, sharks, rays, sea lions and even swimming iguanas?
Answer: Galapagos Islands

The Galapagos is ranked among the best in the world when it comes to big animal diving. The schools of hammerhead sharks gather in the hundreds at times.
    Your options: [ Solomon Islands ] [ Hawaiian Islands ] [ Coco Islands ] [ Galapagos Islands ]
  From Quiz: SCUBA Destinations
14 As a general rule of thumb, when your depth gauge doesn't work, you should never ascend faster than...?
Answer: Your bubbles

Ascending too fast is a definite danger for SCUBA divers. If you ascend too fast, the air in your lungs and other air spaces can expand too rapidly and cause damage. As a general rule of thumb, you'll be okay if you make sure that the bubbles from your exhalations are rising faster or at least as fast as you.
  From Quiz: SCUBA Duba Do
15 Which part of the regulator do you breathe from?
Answer: Second Stage

First stage hooks to your tank, purge valve helps clear water out of the hose, and the hose of course, carries your air.
    Your options: [ Second Stage ] [ Purge Valve ] [ First Stage ] [ Hose ]
  From Quiz: Scuba Diving
16 What are the bends?
Answer: Decompression sickness

Decompression sickness occurs when the pressurized dissolved nitrogen gas in your tissue is not allowed sufficient time to escape as the pressure drops during ascent.
The risk of decompression sickness is always a function of depth, time and ascent rate.
Simply put, the bends are caused by diving too long, diving too deep, coming up too fast or a combination of all three.
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
17 What are the two most common Nitrox mixes for SCUBA divers?
Answer: EAN32 and EAN36

Nitrox is a mixed gas that has larger %'s of oxygen then regular air. Regular air is comprised of 21% oxygen, 78% nitrogen and 1% other gases. The numbers following "EAN" are the oxygen %'s of the gas. By increasing the oxygen percentage in the gas, you decrease the amount of nitrogen being absorbed by the body and thus increasing your max bottom time before having to decompress. The negative is that it limits your maximum depth because the oxygen will become toxic sooner.
  From Quiz: SCUBA Diving 101
18 A SCUBA diver's essential breathing regulator is split up into two basic parts. What are they called?
Answer: First stage and second stage

Your first stage drops the air pressure from your tank (which can be up to 3,000 psi) down to a safe, controllable level, according to depth pressure. Your second stage is what you hold in your mouth and provides breathable air on-demand.
  From Quiz: SCUBA Duba Do
19 How many feet does the pressure increase by 1 bar?
Answer: 33 feet

For every 33 feet, the pressure increases by 1 bar.
  From Quiz: Scuba Diving
20 What is the "Rapture of the Deep"?
Answer: Nitrogen Narcosis

Breathing nitrogen under pressure produces an narcotic effect known as nitrogen narcosis. Most divers experience symptoms of nitrogen narcosis at depths greater than 100 feet, but symptoms may occur in depths as little as 33 feet. Divers that dive to depths of 100 feet plus on a regular basis tend to be less affected than divers who are not used to this.

Ascent reverses the symptoms of nitrogen narcosis. Factors that increase the risk of narcosis include cold temperatures, rapid descent, anxiety, alcohol, sedatives, fatigue, and carbon dioxide excess.

Symptoms include light-headedness, inattention, difficulty concentrating, poor judgment, anxiety, decreased coordination and hallucinations
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
21 What is the most popular SCUBA diving destination in the United States?
Answer: Florida Keys

While all of these others locations offer some great and unique diving experiences, the Florida Keys still reign supreme as the most popular SCUBA destination in the United States.
  From Quiz: SCUBA Diving 101
22 Located in the Rangiroa Atoll, Tiputa Pass is home to black-tip, white-tip, lemon, nurse sharks and approximately 500 grey reef sharks at any one time. What southern Pacific island is home to this dive site?
Answer: Tahiti

Please find some pictures of this dive site to truly understand why shark lovers come from all over to dive Tiputa Pass. The visibility can reach 150 feet and the water a constant 80 degrees.
  From Quiz: SCUBA Destinations
23 Underwater, objects are magnified by about how much?
Answer: 33 percent

Things tend to be 33 percent larger and appear 25 percent closer while looking at them underwater due to light refraction phenomena, so the fish you see while scuba diving look a lot bigger.
  From Quiz: Scuba Diving
24 What is the name of the British diver training agency?
Answer: British Sub Aqua Club or BSAC

The BSAC has been involved in scuba diver training since 1953 and was recognized as the official training agency in the UK in 1954. The training standards set by the BSAC were subsequently adopted by national training agencies worldwide. In the 1980s PADI developed easier training methods that were better suited to holiday destinations and took over as the leading diving training agency.
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
25 What is it called when someone steps into the water off of a boat or dock while placing one hand over their weight belt buckle and the other over their face mask?
Answer: Giant Stride

A giant stride is the best way to get in the water in most situations, but I must say that I prefer to do a back roll off the side as you don't have to maneuver around much in your gear.
  From Quiz: SCUBA Diving 101
26 This coral reef is located off South Africa at the meeting point of the Benguela current and Agulhas current. It is named after a sunken three-masted vessel. Also, a good site to locate the "ragged tooth" shark.
Answer: Aliwal Shoal

Ragged Tooth sharks are also known as sand tigers. Aliwal Shoal is also home to the Tiger Shark, Grey Reef Sharks, White Tip Sharks, and Indian Ocean Nurse Sharks.
    Your options: [ Barra Reef ] [ Hunga Reef ] [ Soma Bay ] [ Aliwal Shoal ]
  From Quiz: SCUBA Destinations
27 While diving in cold water, you should wear a hood because you lose as much as ______ percent of body heat from your head, according to many dive books and instructors.
Answer: 75

Also in the summer, it can actually keep you cooler.
    Your options: [ 75 ] [ 50 ] [ 25 ] [ 90 ]
  From Quiz: Scuba Diving
28 What areas in the world are favorite for recreational scuba Diving?
Answer: Tropical reefs

Although diving takes place almost anywhere where there is water tropical reefs are by far the favorite locations. On tropical reefs you will find marine life variety and visibility that not matched by any other location
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
29 When doing multiple dives in a short period of time, what is the most important reason that you plan an appropriate amount of time for your surface interval?
Answer: So your body has enough time to off gas

While it is important to be rested and sure you are not injured, the most important reason to have a surface interval is to allow the built up Nitrogen in your system to dissipate sufficiently enough to reduce the need to decompress on your next dive.
  From Quiz: SCUBA Diving 101
30 This Caribbean Island is home to the famous "Stingray City", where you can get a "hickie" while feeding the very hungry rays straight out of your hand.
Answer: Grand Cayman Island

Another one of the beautiful Cayman Islands. Grand Cayman is the main island of the 3. The stingrays will actually give you hickies while trying to suck in as much food as possible.
    Your options: [ Jamaica ] [ Aruba ] [ St. Lucia ] [ Grand Cayman Island ]
  From Quiz: SCUBA Destinations
31 Among these listed, the best reason sport divers should carry a dive knife is...?
Answer: Cutting free from entanglements

Although in an emergency, a dive knife could be used to fight off an overly aggressive form of marine life, divers for the most part should know to stay clear of marine animals that can get aggressive. The best reason to carry a dive knife is for cutting free of entanglements, like drifting seaweed or strands of fishing line that can cause serious trouble for divers.
  From Quiz: SCUBA Duba Do
32 When diving, many divers are visited by the aquatic life. Nearly all injuries to divers result from what?
Answer: Diver carelessness

Most divers are attacked because they provoked it. Scuba usually is a safe trip with our aquatic friends.
  From Quiz: Scuba Diving
33 Why is it advisable to always wear a wetsuit, even in warm tropical waters?
Answer: To prevent heat loss and protect against jellyfish stings

Water conducts heat much better than air so even if the difference in temperature between the water and your body is small you can still have serious heat loss (hypothermia) over a relatively short period of time. Also, a wetsuit will protect you against jellyfish stings with risks that can range between uncomfortable or painful to fatal.
  From Quiz: 10 simple questions about Scuba diving
34 What is the maximum recommended depth an open water certified diver should dive to?
Answer: 60 ft / 18m

It is recommended that you only dive to a maximum depth of 60ft.
  From Quiz: SCUBA Diving 101
35 Virtually undisturbed by humans, this island also known as "Kiritimati" is the largest coral atoll in the world at 248 square miles (125 square miles being land) and is located in the Indian Ocean.
Answer: Christmas Island

Very secluded island, only able to dive it from a live aboard boat. This island was discovered on Christmas Day in 1643 by Capt. William Mynors.
    Your options: [ Seychelles ] [ Tromelin Island ] [ Nias Island ] [ Christmas Island ]
  From Quiz: SCUBA Destinations
36 In order, what are the terms for front of boat, right side, bathroom, and left side of boat?
Answer: Bow, starboard, head, port

This is useful information so when approaching a boat from below, the divers are aware of which side of the boat is which.
  From Quiz: Scuba Diving
37 "The Christ of the Abyss", a statue donated to the Underwater Society of America, is a nine foot tall statue located in what Florida Key?
Answer: Key Largo

Key Largo is the northernmost island of the Florida Keys. The Keys have the only living coral barrier reef in North America.
  From Quiz: SCUBA Destinations
38 An item you really should have a backup of in case it breaks while diving is what?
Answer: All of these
    Your options: [ All of these ] [ straps ] [ O-rings ] [ basic tools ]
  From Quiz: Scuba Diving
39 Most people know what the traditional dive flag looks like... the red field with a diagonal white stripe across it... but what OTHER flag can be flown to indicate the presence of divers in the water?
Answer: The letter "A" flag

  From Quiz: SCUBA Duba Do
40 According to the US Navy no-decompression dive tables, how long is the maximum duration dive at 100 feet without breaking into a decompression dive?
Answer: 25 minutes

Navy dive tables are a little different in their safety tolerances than most recreational tables, and really shouldn't be used for recreational dive planning. Most recreational dive tables (Doppler tables) place the limit at 20 minutes. After that, you are required to spend time decompressing after the dive, which isn't very fun.
  From Quiz: SCUBA Duba Do
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Scuba Diving Quizzes