FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Outdoor Activities Quizzes, Trivia and Puzzles
  Outdoor Activities Quizzes, Trivia

Outdoor Activities Trivia

Outdoor Activities Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »

Fun Trivia
Ah, the great outdoors! There are so many things to do while not sitting in your room. From geocaching to scuba diving, from wilderness navigation to visiting ghost towns - if it's an outdoors hobby you are looking for, you are in the right place!
98 Outdoor Activities quizzes and 1,372 Outdoor Activities trivia questions.
1.
Take a Hike
  Take a Hike!   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Thanks to C-19 I will be missing my sectional hike of the Bibbulmun Track this season. Here's a look at some of the things I would have had to consider. NOTE: The answers relate to what I would do on this track, requirements may vary elsewhere.
Easier, 10 Qns, pollucci19, Jun 24 20
Easier
pollucci19 gold member
Jun 24 20
453 plays
2.
  Cemeteries Can be Fun   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Cemeteries are full of information that tell us a lot about our history and our present. Many people think being a cemetery enthusiast is a little morbid, but those hooked by this hobby know that it can be both rewarding and enjoyable.
Average, 10 Qns, Bigwoo, Mar 29 20
Average
Bigwoo gold member
Mar 29 20
8946 plays
3.
  Kites    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about kites.
Average, 10 Qns, pennie1478, Apr 22 23
Average
pennie1478 gold member
Apr 22 23
238 plays
4.
Gravity Getting You Down
  Gravity Getting You Down?   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Many of our activities nowadays involve trying to briefly escape the force of gravity, or to experience it in all its glory. Which do you prefer?
Average, 10 Qns, reedy, Feb 20 16
Average
reedy gold member
943 plays
5.
  Make My Day   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It's a great day! Time to get outside and enjoy some of the huge range of popular activities people undertake. This quiz will explore a small selection of that wide array of things people do in the great outdoors.
Easier, 10 Qns, MikeMaster99, Jul 20 12
Easier
MikeMaster99 gold member
2598 plays
6.
  Into the Woods   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Heading into the woods requires a certain skill set, not only for survival, but also for an enjoyable experience. This quiz is divided into the Four Elements (Fire-Water-Earth-Air), and two questions about navigation.
Easier, 10 Qns, dfmoberg, Oct 03 21
Easier
dfmoberg
Oct 03 21
2501 plays
7.
  Cold Weather Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
Some fun and interesting facts about winter activities, past and present.
Average, 10 Qns, amidabutsu, May 25 16
Average
amidabutsu
3557 plays
8.
  Left to Your Own Devices   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The zombie apocalypse is a rather improbable scenario; but if you like to go camping, hiking or exploring, you may find yourself losing your way back and get stranded in the wild all by yourself. Learn some survival tricks by playing this game.
Average, 10 Qns, kadm, Feb 15 17
Average
kadm
1529 plays
9.
  Increasingly More Dangerous Outdoor Activities   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'm not here to tell you what to do, but I am here to discuss ten different outdoor activities that you can partake in, and each one is more adventurous than the last, so you can feel free to tap out when we push too far past your comfort level.
Average, 10 Qns, kyleisalive, Sep 11 18
Average
kyleisalive editor
Sep 11 18
516 plays
10.
The Early Bird Gets a Face Full of Spiderwebs
  The Early Bird Gets a Face Full of Spiderwebs    
Photo Quiz
 10 Qns
The truest words ever spoken, the first person along a hiking trail will be "silk blazing", clearing all spiderwebs along the way. Here's some other gear that support these efforts.
Average, 10 Qns, TemptressToo, Nov 18 19
Average
TemptressToo
Nov 18 19
191 plays
trivia question Quick Question
A traditional walk that is usually done in aid of charity is?

From Quiz "Hiking around Britain"




11.
Ghost Towning in the United States
  Ghost Towning in the United States   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Visiting old ghost towns and mining camps is a recreational hobby that has become extremely popular over the last 30 years. So, hop in that 4 x 4, put it in low gear, and head out on your adventure!
Easier, 10 Qns, ghosttowner, Sep 14 23
Easier
ghosttowner gold member
Sep 14 23
2600 plays
12.
  It's a Jungle Out There!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
So, you're off to the jungle for an adventure ? You'd better prepare well, if you want to get home safely!
Average, 10 Qns, lemuria63, Sep 04 09
Average
lemuria63
3217 plays
13.
  Hiking in the Desert Wind    
Multiple Choice
 10 Qns
The desert may not be everyone's cup of tea, but it can be a beautiful and rewarding place to explore. As with any hike, a trek in the desert requires some preparation. Let's look at some special considerations for desert hiking.
Easier, 10 Qns, kaddarsgirl, Feb 03 23
Easier
kaddarsgirl gold member
Feb 03 23
579 plays
14.
  This Quiz is Barely Legal!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have taken a generally light-hearted look at the practice of taking ones clothes off.
Tough, 10 Qns, stedman, Jun 26 10
Tough
stedman editor
1573 plays
15.
  The Running of the Bullfrogs    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about unusual pastimes that involve physical activity but aren't (yet) recognized by the sporting world.
Average, 10 Qns, kino76, Oct 30 18
Average
kino76 gold member
Oct 30 18
419 plays
16.
  ...And Then I Ran Out of Gas    
Multiple Choice
 10 Qns
So what should you do if you're stranded in the middle of nowhere? Here are some tips from John "Lofty" Wiseman's book, "SAS Survival Handbook-for any climate in any situation" (revised). They may increase your chances of surviving until help arrives!
Average, 10 Qns, debbitts, Jul 14 17
Average
debbitts gold member
Jul 14 17
1424 plays
17.
  Recreational Boating    
Multiple Choice
 10 Qns
Every year, millions of people engage in recreational boating on U. S. lakes and rivers. This quiz covers some of the basics that every boat owner should be aware of.
Average, 10 Qns, HarryTripper, Sep 01 21
Average
HarryTripper
Sep 01 21
470 plays
18.
  Bee Keeping Just for Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
My husband is an avid beekeeper. Just thought I'd share a few tips on beekeeping. It could turn out to be an interesting hobby.
Average, 10 Qns, Verne47, Oct 03 19
Average
Verne47
Oct 03 19
418 plays
19.
Hiking around Britain
  Hiking around Britain    
Multiple Choice
 10 Qns
Not literally - that would a long way! Instead let's have some questions about going out for a walk in the country whether it be a gentle stroll in a park or climbing a mountain.
Average, 10 Qns, colpeakbagger, Apr 23 11
Average
colpeakbagger
756 plays
20.
  Orienteering Orientation    
Multiple Choice
 10 Qns
The basics of land navigation using map and compass, appropriate for scouts or other beginning outdoor enthusiasts.
Average, 10 Qns, wjames, Oct 14 20
Average
wjames gold member
Oct 14 20
309 plays
21.
  Let It Snow?    
Multiple Choice
 10 Qns
Some love it, some play in it, some avoid it, some have never seen it, some sing or write poetry about it, some create devices to make it fun or safer, yep this quiz is all about snow!
Tough, 10 Qns, Irishrosy, Feb 09 14
Tough
Irishrosy
773 plays
22.
  A Fit of Peak    
Multiple Choice
 10 Qns
Hill bagging is the hobby (or obsession) with ascend all the hills on a certain list, or that fit certain criteria. Here is a quiz about some of the lists of hills in the UK.
Tough, 10 Qns, paper_aero, Nov 17 08
Tough
paper_aero gold member
627 plays
23.
  Something About Telescopes    
Multiple Choice
 10 Qns
I remember getting my first telescope as a lad. Better still, I remember getting several as an adult. Here is some practical knowledge about telescopes in this quiz.
Average, 10 Qns, beterave, Jun 09 18
Average
beterave
Jun 09 18
918 plays
24.
  Backpacking Gear Head    
Match Quiz
 10 Qns
Backpacking can lead you to a simpler, more relaxing life. Many, however, become infatuated with the gear and can talk of nothing else - gear heads. Match the brand name with the main type of gear produced by that brand.
Average, 10 Qns, wjames, Jun 25 16
Average
wjames gold member
189 plays
25.
  Where's that Boomerang? It'll Come Back To You    
Multiple Choice
 10 Qns
The iconic Australian tool called the boomerang was first used for hunting perhaps as long as 50,000 years ago as rock art in Australia would indicate. But there are many other uses for it. Sport, play, even a musical instrument.
Tough, 10 Qns, Billkozy, Dec 19 22
Tough
Billkozy
Dec 19 22
97 plays
26.
  Lost Outdoors? Just Look to the Sky!    
Multiple Choice
 10 Qns
If you ever get lost while hiking or camping, navigating and telling time using the heavens can be a critical survival skill. Here are a few methods to estimate time and direction, valid in the Northern Hemisphere, below 50° latitude.
Difficult, 10 Qns, mcdubb, Mar 10 09
Difficult
mcdubb gold member
1029 plays
27.
  Gold Fever: Do you have it?    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you have what it takes to join the ranks of some of the best gold prospectors around? Everyone loves that shiny, yellow, earth giving goodness, and finding it is just as exciting! Happy gold Hunting!
Average, 10 Qns, VolbeatChic13, Nov 23 14
Average
VolbeatChic13
601 plays
28.
  Hash House Harriers History    
Multiple Choice
 10 Qns
Hashing is a popular Worldwide event where a pack of runners follow a pre-laid trail, normally cross country. Most Hashers will know something of the history but hopefully this quiz will encourage non-Hashers to take up the sport.
Tough, 10 Qns, dericpw, Jan 30 06
Tough
dericpw
533 plays
Related Topics
  Scouts [World] (19 quizzes)


Outdoor Activities Trivia Questions

1. What is the etymological origin of the word "boomerang"?

From Quiz
Where's that Boomerang? It'll Come Back To You

Answer: Aboriginal languages

The word was adapted from Aboriginal languages that don't exist anymore, originating from the area of New South Wales in Australia. The word first appeared in 1827 calling it a "missile weapon used by Australian aborigines". Another source points to a slightly earlier timeline origin of 1822. Still another year is quoted as 1824 by Merriam-Webster as the first known use. But all sources identify the originating culture as Aboriginal, including the Dharuk language around Port Jackson, Australia.

2. Magnetic compasses point to the north magnetic pole, but on most maps, "north" points to the geographic pole. What is the term for the angular difference between the magnetic and geographic pole at a particular spot on the Earth?

From Quiz Orienteering Orientation

Answer: Declination

Declination is the term for this angular difference, although in some places, the bearing to the magnetic and geographic poles line up and the difference is zero. The north magnetic pole is located in northern Canada, while the geographic pole is where all the lines of longitude come together at 90 degrees north latitude. The magnetic pole moves ever so slightly, causing small annual changes in the local declination.

3. The United States Coast Guard (USCG) has established specific safety items that must be on board every recreational boat, such as having a life preserver (jacket/vest) for every passenger. Which of the items listed below is usually NOT required?

From Quiz Recreational Boating

Answer: Compass and map

Although not required, having a compass, map or GPS can be helpful. Also, if out at night, there are specific lighting requirements that must be obeyed. Besides the USCG regulations, each U.S. State may also have specific regulations a boater should be aware of.

4. Which piece of equipment will a beekeeper NOT need?

From Quiz Bee Keeping Just for Fun

Answer: racket

It is important for a beekeeper, especially one who is just beginning, to wear a full suit to ensure safety. Being stung is no fun. Bee suits are made of heavy duty material which prevents stings. The mesh used for the veil is specially designed so that you can see what you are doing while your face is totally protected. The hive tool is a metal object which is very much like a crowbar. It is used to open sealed box lids. A smoker is used to quiet the bees while opening the hive. A racket is used by players of tennis, badminton or squash. It has no relevance to beekeeping.

5. What is one name for a snowball that has been dipped in water?

From Quiz Let It Snow?

Answer: A Soaker

Snowballs dipped in water are sometimes called, "soakers". The water is applied after one tries to make the perfect snowball. To make a perfect snowball the most important ingredient is the type of snow used which cannot be too dry nor too slushy. This is usually called "packing snow". It is also recommended that when gathering the snow one should avoid the top crust of the snow and use the snow immediately underneath. Having made many a snowball, this author was surprised to find that there are many sites devoted to "how to make the perfect snowball". Snowball 101: a new educational course?

6. The G.P.A.A. or Gold Prospectors Association of America, was founded in 1968 to preserve the heritage of the American gold prospector. Who was G.P.A.A.'s original founder?

From Quiz Gold Fever: Do you have it?

Answer: George Massie

George "Buzzard" Massie, born in 1939 in Norfolk, Virginia. Massie started the G.P.A.A. in his garage in 1968 and published his first magazine in 1973. In 1993 he co-founded the Outdoor Channel and started his TV show in 1998. Buzzard passed away in 1998 and left the legacy to his son, Tom Massie who now runs the G.P.A.A. out of Temecula, California.

7. In general, how long can a person survive without water?

From Quiz ...And Then I Ran Out of Gas

Answer: 3 days

Look for a source of water before you run out! People need at least 1 cup (8 oz.) per day to survive. Try looking in valley bottoms where water would naturally flow to. If no water can be seen, look for areas of green trees or bushes and try digging there. Water may be just under the surface.

8. An organisation that is generally regarded as the first recorded naturist club was founded in 1891 in India by Charles Crawford. At the height of its success, how many members did it have?

From Quiz This Quiz is Barely Legal!

Answer: 3

Charles Crawford was a District and Sessions Judge at Thane, just outside Bombay. His naturist club only ever had three members; himself plus two sons of a local missionary, named Andrew and Kellogg Calderwood. The club was short-lived, and folded shortly after Crawford's second marriage in 1892. But its purpose, as a place where people could relax in a clothes-free environment, means that it is popularly credited with being the first modern naturist club.

9. Where in the world might you go to find some real jungles?

From Quiz It's a Jungle Out There!

Answer: Tropical rainforests

Rainforests are usually tropical, that is, between the latitudes of the Tropics of Cancer and Capricorn. Temperate rainforests do also exist, such as the Great Bear Rainforest of British Columbia.

10. What term do cemetery enthusiasts use to describe their hobby of exploring a cemetery?

From Quiz Cemeteries Can be Fun

Answer: Graving

"Graving" is a hobby that is increasing in popularity. Although some people may find this hobby a little weird a growing number of people enjoy the hobby of finding and photographing graves in order to preserve history and family ancestries.

11. What is the AKA?

From Quiz Kites

Answer: American Kitefliers Association

American Kitefliers Association is a non-profit organization for people of all ages who are interested in not only kite flying, but kite building and photographing kites. American Kitefliers Association was set up to introduce people to the origins of the kite and the technology that goes into building some intricate kites.

12. Where was the oldest physical example of a boomerang found?

From Quiz Where's that Boomerang? It'll Come Back To You

Answer: Poland

So while we associate boomerangs historically with Australia, they have actually existed in many parts around the globe. The oldest example of one was found in southern Poland, in the Oblazowa Cave. Archeologists began exploring the cave in 1985 and in Layer VIII they found an ancient boomerang artifact made out of a mammoth tusk. They estimate its age to be about 30,000 years old.

13. When using a magnetic compass, you should take care to keep it away from ferrous metal objects or electrical devices that produce a magnetic field. What is the term for the error caused by local magnetic fields acting on a compass?

From Quiz Orienteering Orientation

Answer: Deviation

A close-by magnetic field attracts the compass needle, which is itself magnetized, deviating it away from pointing at the earth's magnetic pole: this error is thus known as deviation. Ferrous metals - iron, steel - and electronics like wristwatches and the various "smart" devices are the usual causes of deviation when orienteering. Also beware of bolts, nails and the framework of any table you use to calculate your course before you hit the trail.

14. Unlike cars, boats and planes move around a vertical axis that controls the entire vessel. This movement or axis is referred to as:

From Quiz Recreational Boating

Answer: Yaw

Yaw can be used as a verb or a noun but it generally refers to the movement (oscillation) around the vertical axis in boats. On a boat, pitch is a front to back movement and roll is side to side. I just put shimmy in to fill out the options.

15. What is one method of getting an accurate snowfall measurement?

From Quiz Let It Snow?

Answer: Use a wooden board

According to the National Oceanic and Atmosphere Administration, one way to get an accurate snowfall measurement is to take a two foot by two foot square of wood, preferably plywood, paint it white, place it on the ground before the predicted snowfall, and then stake it out. The plywood is painted white to reduce the effect of the sun's heat.

16. Lighting and preserving a fire is one of the most important things to do when trying to survive in the wild. Why, among other reasons, is fire a great resource?

From Quiz Left to Your Own Devices

Answer: Allows cooking food and purifying water

A good fire can mark the difference between winning the battle against the surrounding elements or having a really bad time while waiting to return home. Apart from using it to signal your position to rescue teams, you can cook food, purify water, keep yourself warm and enhance your morale, comfort and safety as you get your bearings. Be careful though of lighting your fire on a clear area away from flammable trees and brush: a forest fire is a lot harder to survive than just being lost!

17. Fire requires three ingredients; oxygen, heat, and fuel. What is the correct order for fuel sizes when starting a fire?

From Quiz Into the Woods

Answer: Tinder, kindling, then small fuel.

Excellent forms of tinder include; Birch bark, dryer lint, and dry grass. There are plenty of others. Your woods will provide your best tinder! Heed your surroundings and learn what nature has to offer.

18. In 1931, following a police raid on one of its naturist meetings in a New York gym, the recently-formed American League for Physical Culture (ALPC) was charged with public indecency. What was the result of the trial?

From Quiz This Quiz is Barely Legal!

Answer: The entire group was acquitted

The ALPC had been founded in 1929 by Kurt Barthel as the first official club for naturists in the United States. At the 1931 trial by the New York Court of General Sessions, the judge decided that the group were not guilty of "lewd behaviour", and had in fact done everything reasonable to maintain their privacy and avoid offence to the general public. This widely-reported legal decision was a major factor in the growth of naturism in the USA.

19. Among enthusiasts, there is an expression that has been coined to reflect the "disease" that one can catch once being hooked on traveling to find those elusive ghost towns. What is it?

From Quiz Ghost Towning in the United States

Answer: Ghost Town Fever

Fortunately, this is a pleasant and wonderful affliction. It starts tugging at you as soon as winter breaks and the first warm, sunny day of spring strikes.

20. During the day when the North Star is not visible, the Sun can be used to find direction. In the Northern Hemisphere, what direction is the Sun when it is at its highest point in the sky?

From Quiz Lost Outdoors? Just Look to the Sky!

Answer: South

The Sun traverses across the sky from east to west, and it at its highest point while due south in the Northern Hemisphere. To best estimate when the Sun is at its highest point, find a location with a clear view of the southern sky, and plant a stick in the ground. In the dirt, trace the path of the end of the stick's shadow. After noon, the line between the shortest point between the line traced and the stick points due south.

21. This type of telescope uses an objective glass lens. What type of telescope is this?

From Quiz Something About Telescopes

Answer: refracting telescope

Refracting telescopes are great starter scopes. They are easy to manage, and produce sharp images.

22. Maybe the best known tick list of hills in England are the 214 hills described in a 7 volume 'Pictorial Guide to the Lake District'. The books were first published between 1955 and 1966. How are the hills included in them collectively known?

From Quiz A Fit of Peak

Answer: Wainwrights

Alfred Wainwright, spent his working life as employed by borough councils in Lancashire. He was also skilled in drawing and wrote his guides in the 1950s and 60s with highly detailed but clear sketches. The simple definition of a Wainwright (as a hill), is whether or not it has a chapter written about it by Alfred Wainwright. If it has, it is a Wainwright, if not it isn't. At the beginning of the 21st century the books were being revised by Trevor Jesty to incorporate up to date information about paths and routes, plus parking, which wasn't an issue for the original author. (He used buses in the main.) In August 2008, a six year old was recorded as being the youngest person (to date) to have completed all 214 Wainwrights.

23. Hashing is similar to a game called 'Paper Chase' originally played by Thames oarsmen in 1867. However, what earlier British public school game is generally thought to have given rise to Hashing?

From Quiz Hash House Harriers History

Answer: hare and hounds & hare and hound

The idea of Hashing is generally believed to have developed from 'Hare and Hounds', a game begun at Rugby School in England in 1837. Rugby of course is also credited with developing the sport of Rugby Football in 1823.

24. When was the AKA founded?

From Quiz Kites

Answer: 1964

The American Kitefliers Association was founded in 1964 by Robert Ingraham. With the establishment of the AKA, Robert has over three thousand members in over twenty-five different countries. The AKA conventions are held on different coasts each year. The association publishes a magazine each quarter called "Kiting".

25. The Guinness Book of Records recorded the largest boomerang that was able to return upon being thrown on April 28, 2014. The event took place at the Kia Oval Cricket Ground located where?

From Quiz Where's that Boomerang? It'll Come Back To You

Answer: London, England

Kia Motors is headquartered in Seoul, South Korea, and the Kia America arm of that company is headquartered in Irvine, California. The event was organized in The United Kingdom, and the accomplishment was performed by The British Boomerang Society. The size of the giant boomerang was 2.74 meters from tip to tip, or 9 feet.

26. When you're out hiking in the desert you need make sure you have a way of contacting anyone should emergencies arise. What advice will make it more likely you have cell access when needed?

From Quiz Hiking in the Desert Wind

Answer: Keep your phone turned off when not in use.

The best way to conserve your phone's battery power is to keep it turned off unless you need it to make a call. Cell phones can easily overheat in the high desert temperatures, so not using background apps, or simply keeping it turned off, will save your phone from losing power or malfunctioning, making it ready to use in case on an emergency (assuming you have cell reception). Taking solar powered portable chargers and extra batteries are also highly recommended. (question by kaddarsgirl)

27. Many boaters usually carry a signal flag to let other boaters know if they are in distress. This flag is approximately 3 ft by 3 ft and has the following attributes:

From Quiz Recreational Boating

Answer: Orange flag with a black square and a black circle on it

A black square and a black circle on an orange flag means the boaters are in distress and need help. A solid red or orange flag means a water skier is in the water. A red flag with a white diagonal stripe means that a scuba diver is in the area. I invented the white flag with a red triangle to fill out the choices.

28. Beekeepers must know their bees. How can you know a male bee?

From Quiz Bee Keeping Just for Fun

Answer: its body is large and thick and it makes a heavier sound when it flies by.

The male bee is called a drone. The drone does no work in the hive. It just flies in to feed and rest. The drone flies up to about 1000 feet seeking a virgin queen bee on her first flight to mate.

29. In the twentieth century, which Mid-Atlantic USA city recorded its largest snowfall amount ever from the Blizzard of 1996? Hint: think brotherly love.

From Quiz Let It Snow?

Answer: Philadelphia

On January 7, 1996, Philadelphia and its nearby vicinities received 27.6 inches of snow from the blizzard that occurred on that date. This major classic type of snowstorm blanketed the northeast portion of the USA from the Mid-Atlantic to the New England states. Philadelphia's second and third major snow falls deposited 22.5 inches of snow on December 19, 2009, and 21.9 inches on February 6, 2010. Numbers four, five and six for largest accumulations occurred in 1983, 1915, and 2003. Does this give rise to the question of Global Warming?

This is category 14932
Last Updated Feb 25 2024 9:10 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.