Quiz about Ghost Towning in the United States
Quiz about Ghost Towning in the United States

Ghost Towning in the United States Quiz


Visiting old ghost towns and mining camps is a recreational hobby that has become extremely popular over the last 30 years. So, hop in that 4 x 4, put it in low gear, and head out on your adventure!

A multiple-choice quiz by ghosttowner. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Outdoor Activities

Author
ghosttowner
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2411
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), kingmeazy3 (3/10), dana27 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Why do people become interested in location and visiting ghost towns? Hint

To learn more about history
All of these answers
To spend time with friends and family
The challenge

2. Among enthusiasts, there is an expression that has been coined to reflect the "disease" that one can catch once being hooked on traveling to find those elusive ghost towns. What is it? Hint

Cabin fever
Ghost Town Fever
I am sooo lost
Maps, we don't need no stinking maps

3. What is the most important item to remember to take when leaving on a nice and relaxing ghost town adventure? Hint

The mother-in-law
Plenty of water
The ex-wife
An unreliable vehicle

4. There are many do's and don'ts in ghost towning. What is the biggest don't while ghost towning? Hint

Don't have fun
Don't damage or destroy any of the remnants
Don't take photographs
Don't stay long enough to see everything

5. Metal detecting is allowed in all ghost towns.

True
False

6. It is vital to be properly prepared for your trip. What items should you have with you to assure a safe adventure? Hint

First aid kit
Extra gas
Jack and spare tire
All of these

7. The development of this device has made finding ghost towns much easier over the last decade. What is this device's acronym?

Answer: (One Word - acronym/three letters)
8. What is the best type of vehicle to have for safely visiting even the most remote of ghost towns with your family? Hint

Two-wheel drive truck/SUV
Four-wheel drive truck/SUV
Passenger car
Motorcycle

9. Ghost town travel has branched out into another arena during recent years and has gained immense popularity. What mode of adventure vehicle has made it possible to reach areas that even the sturdiest of four-wheel drive can't make it to? Hint

TAV
CAT
ATV
Ultralight

10. In many places, special events are organized to take ghost town enthusiasts on planned group trips and tours of ghost towns. What are these events called? Hint

Four wheeling tours
Ghost town days
Ghost Town Rallies
Party hearty adventures


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why do people become interested in location and visiting ghost towns?

Answer: All of these answers

Ghost towns are located all around the world. The western United States is a particularly popular area to participate in ghost towning. There are all kinds of different ghost towns that once existed: mining, agricultural, railroad, stage and many others. Each type has its own intriguing history.
2. Among enthusiasts, there is an expression that has been coined to reflect the "disease" that one can catch once being hooked on traveling to find those elusive ghost towns. What is it?

Answer: Ghost Town Fever

Fortunately, this is a pleasant and wonderful affliction. It starts tugging at you as soon as winter breaks and the first warm, sunny day of spring strikes.
3. What is the most important item to remember to take when leaving on a nice and relaxing ghost town adventure?

Answer: Plenty of water

Ghost towning is all about fun, relaxation and exploration. Its a way to get away from all your problems and enjoy visiting these fascinating icons of history with friends and family.
4. There are many do's and don'ts in ghost towning. What is the biggest don't while ghost towning?

Answer: Don't damage or destroy any of the remnants

Unfortunately, some bad apples decide that it is fun to destroy these wonderful historic sites. Examples of destruction are pulling apart buildings to use the wood for their fires, stealing equipment and artifacts to sell, and digging holes too close to old buildings which undermine the foundations in attempts to find bottles.

A true ghost towner will report incidents like these to local authorities.
5. Metal detecting is allowed in all ghost towns.

Answer: False

Most ghost towns are located on federal lands and are protected through the Antiquities Act. Some ghost towns are designated "metal detector" friendly. You will have to check with the local Forest Service or Bureau of Land Management office to see where use of a metal detector is legal.
6. It is vital to be properly prepared for your trip. What items should you have with you to assure a safe adventure?

Answer: All of these

Many of these ghost towns are remote and not easy to access. All of these items are necessary to make sure you can make it safely back to civilization. Rattlesnakes and scorpions are prevalent in many areas so it is good to have a first aid kit. No matter how carefully you drive, it is always a distinct possibility of having a flat tire.

There are no service stations in the mountains and spotty cell phone reception at best. So always have a spare tire, jack, and extra gas.
7. The development of this device has made finding ghost towns much easier over the last decade. What is this device's acronym?

Answer: GPS

While many veteran ghost towners prefer using traditional maps and doing research to plot the location of a ghost town, GPS, (Global Positioning System), systems now can upload detailed geographic maps that will show an exact location and steer you onto the correct roads.
8. What is the best type of vehicle to have for safely visiting even the most remote of ghost towns with your family?

Answer: Four-wheel drive truck/SUV

A high wheel base four-wheel drive will allow you to access even remote ghost towns located high up in the mountains. While roads may exist to a site, they can be of questionable quality and have washouts. However, there are many easily accessible ghost towns that you could use the other choices to get to. Always be aware of what kind of roads you are going to encounter before venturing on them.
9. Ghost town travel has branched out into another arena during recent years and has gained immense popularity. What mode of adventure vehicle has made it possible to reach areas that even the sturdiest of four-wheel drive can't make it to?

Answer: ATV

ATVs are a common sight nowadays. Their ability to travel up narrow old mining roads gives them an advantage of accessibility. Commonly, groups will establish a base camp in an area they want to explore and do day trips. However, without careful care driving, they can do a lot of damage to roads and the historical sites.

It is important to be responsible and minimize the impact on the fragile environment in these remote areas.
10. In many places, special events are organized to take ghost town enthusiasts on planned group trips and tours of ghost towns. What are these events called?

Answer: Ghost Town Rallies

Ghost town rallies are normally organized by enthusiasts and historians. These rallies are free and participants are taken on prepared day tours of ghost towns and provided with historical information by the hosts. Ghost towning is all about sharing the passion for the old west and the comradery of friends, family and teaching new fortunate "victims" of Ghost Town Fever about the history and etiquette of this wonderful hobby.
Source: Author ghosttowner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 17 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 11 2022 : kingmeazy3: 3/10
Nov 11 2022 : dana27: 8/10
Nov 06 2022 : anaw3430: 6/10
Nov 02 2022 : Guest 174: 9/10
Oct 21 2022 : Chloe4770: 8/10
Oct 20 2022 : Guest 207: 10/10
Oct 09 2022 : purplecat: 10/10
Oct 06 2022 : Guest 207: 9/10

Score Distribution

quiz
12/1/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us