Quiz about Into the Woods
Quiz about Into the Woods

Into the Woods Trivia Quiz


Heading into the woods requires a certain skill set, not only for survival, but also for an enjoyable experience. This quiz is divided into the Four Elements (Fire-Water-Earth-Air), and two questions about navigation.

A multiple-choice quiz by dfmoberg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Outdoor Activities

Author
dfmoberg
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,606
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2353
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: NovaRacing (6/10), hbosch (10/10), Guest 205 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Campfires are almost a requirement, but what if you forgot your lighter and your matches are wet! Which of the following is NOT an alternative method for starting a fire? Hint

Sodium Hydroxide and water
Flint and steel
Bow drill
Ferrocerium rod

2. Fire requires three ingredients; oxygen, heat, and fuel. What is the correct order for fuel sizes when starting a fire? Hint

Kindling, branches, then logs.
Tinder, kindling, then small fuel.
Kindling, tinder, then twigs.
Seedlings, saplings, then trees.

3. The "Rule of Threes" state that a human can only survive 3 minutes without air, 3 days without water, and 3 weeks without food. Assuming that you're not actually under water, and you have dehydrated food to consume, what is the safest manner in which to purify water for drinking? Hint

Filter it through a bandana.
Boiling the water for at least one minute.
Sip it through a cattail.
Melt yellow, brown, or pink snow.

4. Many streams and small rivers have clear, brown tinted water. What is the most likely cause of this? Hint

Rainfall from darker clouds.
Dead animals upstream.
Tannins from decaying vegetable matter.
Runoff from dairy farms.

5. Considering the terrain along your hike can vary significantly, which footwear option would be the wisest? Hint

Clogs.
Sandals.
Hiking boots
Flip-flops.

6. Which of the following should never be attempted by an inexperienced adventurer exploring alone? Hint

Geocaching
Ornithology
Day hikes
Spelunking

7. If you're using a barometer and notice that the air pressure is falling, what should you expect? Hint

Fair weather ahead.
Hot air balloons falling from the skies.
No change in the weather.
The possibility of an approaching storm.

8. A cool breeze rustling the leaves of the aspens on a warm summer day is one of greatest joys of being in the woods. A breeze during the winter is a different story. What is one reason why this is so? Hint

Snowshoes do not work on windy days.
Wind on a cold day can dramatically increase your risk of hypothermia.
Ski wax has to be applied in the direction of the wind.
Winds in the winter always create blizzard conditions.

9. Navigating at night: In the Northern Hemisphere, one can navigate at night by finding the North Star (Polaris). For which two Constellations should you look? Hint

Cassiopeia and Orion.
Southern Cross and the Pleiades.
Pisces and Gemini.
Ursa Major and Ursa Minor.

10. Navigating in daylight: Which two tools are necessary for Orienteering?
Hint

Pedometer and map.
Stick and string.
Compass and map.
Tree moss and watch.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Campfires are almost a requirement, but what if you forgot your lighter and your matches are wet! Which of the following is NOT an alternative method for starting a fire?

Answer: Sodium Hydroxide and water

While Sodium Hydroxide mixed with water will create heat, it is not sufficient to ignite a flame. However, friction from a bow drill can produce an ember that can be coaxed into a flame, and a flint and steel (or its modern equivalent, the ferrocerium rod) will produce an adequate spark.

Note; a cotton ball soaked in petroleum jelly will easily take a spark and burn for several minutes.
2. Fire requires three ingredients; oxygen, heat, and fuel. What is the correct order for fuel sizes when starting a fire?

Answer: Tinder, kindling, then small fuel.

Excellent forms of tinder include; Birch bark, dryer lint, and dry grass. There are plenty of others. Your woods will provide your best tinder! Heed your surroundings and learn what nature has to offer.
3. The "Rule of Threes" state that a human can only survive 3 minutes without air, 3 days without water, and 3 weeks without food. Assuming that you're not actually under water, and you have dehydrated food to consume, what is the safest manner in which to purify water for drinking?

Answer: Boiling the water for at least one minute.

Obviously yellow and brown snow are unsafe, but snow that is tinted red or pink can be just as bad. It is caused by a form of algae that can make any camper an unhappy one.
4. Many streams and small rivers have clear, brown tinted water. What is the most likely cause of this?

Answer: Tannins from decaying vegetable matter.

If the the tinted water is clear and properly sanitized, it is safe to drink. However, avoid any water downstream from a cattle ranch. I am not sure you can boil it long enough!
5. Considering the terrain along your hike can vary significantly, which footwear option would be the wisest?

Answer: Hiking boots

A good pair of hiking boots should not only offer comfort, traction and protection from the weather, they should also provide stability for your ankles. One can gain greater protection from ankle sprains and foot injuries with a properly fitting pair of hiking boots.

While several styles/brands of sandals are designed for trail use, they should be avoided if the trail will involve climbing or traversing rough terrain.
6. Which of the following should never be attempted by an inexperienced adventurer exploring alone?

Answer: Spelunking

Spelunking, the act of exploring caves or cave systems, can be very dangerous for even the experienced individual. Contact a local caving group to learn about safe cave exploration.

Ornithology (bird watching), is much safer and does not necessarily require special equipment.
7. If you're using a barometer and notice that the air pressure is falling, what should you expect?

Answer: The possibility of an approaching storm.

A pocket barometer is a very useful tool if venturing into the woods for an extended period of time as it can aid you in not only predicting oncoming weather, but also help you determine your altitude.
8. A cool breeze rustling the leaves of the aspens on a warm summer day is one of greatest joys of being in the woods. A breeze during the winter is a different story. What is one reason why this is so?

Answer: Wind on a cold day can dramatically increase your risk of hypothermia.

The wind chill factor is calculated using the velocity of the wind and the air temperature. Exposed skin freezes much faster when exposed to cold wind than still air if the temperature of the air is the same. Wind also increases the amount of body heat that is lost over a given period of time.
9. Navigating at night: In the Northern Hemisphere, one can navigate at night by finding the North Star (Polaris). For which two Constellations should you look?

Answer: Ursa Major and Ursa Minor.

Ursa Major, the Big Bear and Ursa Minor, the Little Bear, are better known and the Big Dipper and the Little Dipper.

If one draws a line from the bottom, outside star of the cup of the Big Dipper, and then through the upper, outside star of the cup, it will eventually meet the last star in the handle of the Little Dipper. This star is the North Star.

This a useful trick as sometimes the Little Dipper can be difficult to find when compared to the "easy to find" Big Dipper.
10. Navigating in daylight: Which two tools are necessary for Orienteering?

Answer: Compass and map.

Ouch! Sort of a trick question as all of the above items can be utilized for navigational purposes. However, for the science of Orienteering, one needs a compass and map. Preferably a topographic map.

Ranger Beads are a nice addition for counting one's paces. Using a pedometer for this purpose can be misleading as uneven terrain can yield false results.

The Stick and String method, as well as using a watch, only work if the sun is out, and as anyone that has spent a considerable amount of time in the woods will tell you, moss can grow on all sides of a tree.
Source: Author dfmoberg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : NovaRacing: 6/10
Jan 27 2023 : hbosch: 10/10
Jan 27 2023 : Guest 205: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 73: 6/10
Jan 27 2023 : Guest 67: 9/10
Jan 27 2023 : Guest 2: 7/10
Jan 27 2023 : Thbigbopper: 9/10
Jan 27 2023 : joecali: 6/10
Jan 27 2023 : GNG7605: 9/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us