FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Legal Quizzes, Trivia and Puzzles
  Legal Quizzes, Trivia

Legal Trivia

Legal Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Occupational Trivia

Fun Trivia
5 Legal quizzes and 60 Legal trivia questions.
1.
  "Here Come Da Judge"   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match these judges to the proper clues.
Easier, 10 Qns, nyirene330, Jan 31 20
Easier
nyirene330
Jan 31 20
411 plays
2.
  Tales of the Lawman   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The Old West was a wild, uncivilized place, and as more people migrated westward, lawmen were needed to maintain peace and order. Can you match the lawman with the outlaw, incident, or title that made him famous?
Tough, 10 Qns, ponycargirl, Jul 25 17
Tough
ponycargirl editor
348 plays
3.
  So You Want To Be A Paralegal (U.S.)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
If you have a strong interest in the law but aren't quite ready for law school, and if have good communication skills and attention to detail, and like a challenge, then this may be the career for you. Take this quiz and test the waters.
Tough, 15 Qns, Professor101, Apr 14 15
Tough
Professor101 gold member
705 plays
4.
  LAPD SWAT    
Multiple Choice
 15 Qns
The world's foremost police special weapons and tactics unit, the Los Angeles Police Department's SWAT team was formed in response to a number of dangerous situations LAPD was not prepared for. How much do you know about this elite unit?
Tough, 15 Qns, CANSPock, Jun 16 17
Tough
CANSPock
1212 plays
5.
  Seal of Approval: Notaries Public    
Multiple Choice
 10 Qns
It's been referred to as the world's second oldest profession (along with politics and spying) but a Notary Public really does have an illustrious past. How's your notary knowledge?
Average, 10 Qns, LaLaLoopy, Aug 21 10
Average
LaLaLoopy
407 plays

Legal Trivia Questions

1. The North Carolina state bar has identified minimum competencies for certified paralegals, which form the acronym CODAR. What does it stand for?

From Quiz
So You Want To Be A Paralegal (U.S.)

Answer: Communication, Organization, Documentation, Analysis, Research

North Carolina and some other states administer a paralegal certification exam, which is optional if you want to work as a paralegal, but will establish superior credentials. It tests knowledge in eight areas of the law, contains 150 multiple choice questions, and takes 3 hours to complete.

2. In the state of New Hampshire, John Jones needs the endorsement of two notaries public and one registered voter to do what?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Submit an application to become a notary public

Not only does John need the endorsements, but he must also be over the age of 18, be a resident of New Hampshire, and have a clean police record. If all requirements are met, John forks over $75 and is a notary for 5 years.

3. When did SWAT get their first call-up?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: 1969

December 9, 1969, saw the newly-formed SWAT unit serve a search warrant for illegal weapons at the headquarters building of the Black Panthers, an extremist, black superiority terrorist organization. A four-hour fire-fight ensued, resulting in injuries to three officers and three Panthers; the Black Panthers eventually - and wisely - surrendered.

4. Many people feel that a 'raised seal' is the only authentic notary seal, but only one state (Alabama) still requires them. Why are 'inked' or 'rubber' seals preferred?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Inked seals are more legible when a document is photocopied

Otherwise known as 'embossed seals', the raised seal does not photocopy well. With the increase in fax machines and electronic signature devices, only a inked seal will insure that all required notarial information is legible. The District of Columbia and the U.S. Virgin Islands also require an embossed seal.

5. Which LAPD inspector, and later chief, is credited with forming the LAPD SWAT?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Darryl F. Gates

Chief Gates retired in 1992, after a long, successful career. He was replaced by Willie L. Williams, the Department's 50th chief, and their first black chief.

6. With more than 4.5 million registered in 2009, what country has the most notaries public?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: usa

Although there are more notaries in the U.S., they have significantly fewer powers than notaries in some other countries. In India, for example, notaries serve as arbitrators, while in China they are authorized to give instructions on the preparation of legal documents. Notaries in the U.S. are not even authorized to use the Spanish translation (notario publico) in their advertisements because of the legal powers that notaries have in most Latin American countries.

7. What does SWAT stand for?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Special Weapons and Tactics

The SWAT concept was soon copied by departments across the country and indeed, the world, although SWAT units outside the US - and NYPD's - are usually known by different names. The Toronto Police Service, for example, fields the 'Emergency Task Force'.

8. What information is NOT required to be on a notary public's embossed or inked seal?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Date of the notarization

Notary seals may be round or rectangular, but they all require the following information: name of the notary, title 'Notary Public', state where the notary is commissioned, expiration date of notary commission, and commission number. Some states also require the official State Seal to be displayed.

9. What LAPD platoon is SWAT designated as?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: D Platoon

In 1971, Metropolitan Division was organized into 'A', 'B', 'C', and 'D' platoons. SWAT was given the 'D' platoon designation, and formally adopted the acronym SWAT at the same time.

10. In most states of the US, notaries are commissioned and regulated by which governmental department?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Secretary of State

In a majority of states, the office of Secretary of State has a section (in California, it's the Notary Public Section of the Business Practices Division) which deals directly with notaries. There some certain states (Florida and Oregon are examples) in which the governor appoints notaries and others (Utah, for example) where the Lt. Governor handles notary commissions.

11. A standard entry team consists of how many officers?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: 5

An element leader, a scout, a rear guard, and two assaulters.

12. In England and Wales, notaries are appointed by what office?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Master of Faculties, attached to the office of the Archbishop of Canterbury

Prior to 1533, notaries in England and Wales were appointed by Papal authoritiy. When Henry VIII broke away from Rome, the Ecclesiastical Licences Act of 1533 transferred the appointment of notaries to the Archbishop.

13. What is the proper name of an LAPD SWAT entry team?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Element

SWAT as a whole is a "team." Assault - and sniper - teams are 'elements.'

14. Who are the patron saints of notaries?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: St. Mark and St. Luke

St. Mark wrote the second Gospel of the New Testament during his time in Rome sometime before the year 60 A.D. St. Luke, the author of the third Gospel and the Acts of the Apostles, is also the patron saint of artists, brewers, butchers, and doctors.

15. What is another term for a paralegal?

From Quiz So You Want To Be A Paralegal (U.S.)

Answer: Legal Assistant

'Attorney in Fact' refers to a person (not necessarily an attorney) given the power of attorney or permission to make decisions and sign documents on behalf of another. The appointment is signified by a signed document. A law clerk is typically a law student or a judge's assistant. A law clerk may perform similar duties to those of a paralegal, but the two terms are not interchangeable. A legal counselor is a synonym for lawyer.

16. In three states --the Alligator State, the Iodine State, and the Old Dirigo State -- notaries may perform marriage ceremonies. Which three states are these?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Florida, South Carolina, Maine

Better known as the 'Sunshine', 'Palmetto', and 'Pine Tree' states, these are the only ones still permitting notaries to officiate at marriages. The Parish of West Feliciana in Louisiana also authorizes its notaries to perform marriages.

17. What is the standard-issue sidearm carried by all LAPD SWAT officers?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Kimber TLE 1911

Until 1984, it was also the issue sidearm of the US Army. LAPD uses a customized Springfield Armoury version with beavertail grips, a combat hammer, an eight-round .45 ACP magazine, and a SureFire tactical light.

18. Which president of the United States was sworn into office by a notary public?

From Quiz Seal of Approval: Notaries Public

Answer: Calvin Coolidge

Vice-President John Calvin Coolidge, Jr. (July 4, 1872 - January 5, 1933) received word by messenger of the death of President Warren G. Harding. He was visiting his family in Vermont and took the oath of office by lamplight at 2:47 a.m. from his father, John Calvin, Sr., a Vermont notary and Justice of the Peace. On the following day, Coolidge repeated the oath in the presence of Supreme Court Justice Adolph A. Hoehling in order to insure that his transfer to the office of president was valid.

19. What is the standard-issue entry weapon of assault element officers?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Heckler and Koch MP5

Considered by many to be the finest submachinegun on the planet, this German subgun is lightweight, rugged, incredibly accurate, and boasts a 30 round magazine. It's chambered in a 9x19mm parabellum, and has a cyclic rate of 900 round per minute. The MP5A2, the model LAPD SWAT uses, sports a solid stock, and a safe/semi-auto/automatic firing selector. Unlike some units, LAPD SWAT does not use magazine clamps, as they hinder accuracy and balance.

20. The rear guard of an assault element usually carries a ______ ?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Benelli M1 Super 90

The M1 Super 90 holds 5 rounds, feeding from a tube magazine and is semi-automatic. It will take all 12-gauge rounds up to 3" long, and SWAT often uses powdered steel rounds to breach doors without threat of injury to anyone on the other side. Other common rounds are 00 buckshot and solid slugs.

21. A paralegal affects the cost of legal services to the client by:

From Quiz So You Want To Be A Paralegal (U.S.)

Answer: Decreasing costs, since a paralegal's fees are lower than an attorney's fees

Use of paralegal services is cost effective to the client, as the paralegal performs many tasks otherwise undertaken by the attorney, but is billed at a lower rate. A client cannot be billed for clerical services performed by the paralegal or others.

22. When an officer is accused of shooting in anger, what is the initial action taken by the LAPD?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: paid suspension

Naturally, any time an LAPD SWAT officer discharges his firearm "in anger," a thorough investigation is conducted. Most of the time, the shooting is deemed in-policy, and the officer is soon back on duty.

23. The American Bar Association is involved in the paralegal field by:

From Quiz So You Want To Be A Paralegal (U.S.)

Answer: Drafting guidelines for use of paralegals by lawyers

The American Bar Association has a Standing Committee on Paralegals which adopted Guidelines for Utilization of Paralegals by Lawyers in 1991. The ABA does not administer a certification examination or code of ethics for paralegals, but it does provide for the unauthorized practice of law by those who do not possess attorney credentials in its code of ethics for attorneys. In addition to drafting guidelines for utilization of attorneys, the American Bar Association approves paralegal education programs.

24. Officers are trained to shoot to _____ ?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: disable

Not to kill, as is sometimes thought. They're not the military, and use the minimum amount of force needed to neutralize a dangerous situation. Bad guys are sometimes killed, but only as a last resort. SWAT officers will often sit around for hours on call-ups while the Crisis Negotiation Team talks with the suspects.

25. When not on a call-up, or training, SWAT officers patrol Los Angeles in two-man units. This is referred to by the LAPD as __________ ?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: crime suppression

While performing their "crime suppression" duties, SWAT officers carry their SWAT gear so they can quickly assemble and respond to a call-up, if necessary.

26. Is paralegal certification by examination mandatory or voluntary in the U.S.?

From Quiz So You Want To Be A Paralegal (U.S.)

Answer: Voluntary in states where it is available

The decision to obtain paralegal certification is strictly voluntary, and no state has put into place a mandatory program. The states of North Carolina and Texas offer voluntary certification, but paralegals in these states can choose not to be certified and still perform substantive legal work under the supervision of an attorney and can use the title "paralegal" or "legal assistant." The states of Florida, California, and Louisiana have also instituted voluntary paralegal certification programs, which require the applicant to first pass the examination given by either the National Association of Legal Assistants (NALA) or the National Federation of Paralegal Associations (NFPA), two highly-recognized national professional certification programs, in addition to a state test.

27. The regulations governing the use of deadly force by SWAT officers are called the ________ ?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: Rules of Engagement

SWAT officers are only permitted to use deadly force - defined as a level of force likely to cause death or serious injury to a human - when the life of a hostage, civilian, or fellow SWAT officer is in imminent danger. Though they use equipment and tactics similar to those used by the armed forces, they are police officers, and are restricted in their use of deadly force by that. Deadly force can only be used after all possible alternatives have been exhausted, or are not possible - ie. if a suspect goes 'gun up' when the element locates him.

28. The two types of SWAT entries are known as __________ ?

From Quiz LAPD SWAT

Answer: stealth and dynamic

Dynamic entries - via battering rams, shotgun breaches, or explosives, are often needed; when CNT negotiation fails, stalls, or is terminated by the suspects, or when serving certain warrants, such as those for drugs, which can be destroyed if not located and secured immediately. SWAT maintains an armoured vehicle for the purpose of breaching fortified structures, such as crack houses. It was purchased from the Department of Energy for a dollar, and SWAT armourers added a metal pole with a 2x3' plate, on which a smiley face was painted. I hope you enjoyed this informative quiz about the world's premier police special weapons and tactics unit. If you're interested, I highly recommend Sierra's "SWAT 3: Close Quarters Battle", on PC CD-ROM.

This is category 22819
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.