Quiz about LAPD SWAT
Quiz about LAPD SWAT

LAPD SWAT Trivia Quiz


The world's foremost police special weapons and tactics unit, the Los Angeles Police Department's SWAT team was formed in response to a number of dangerous situations LAPD was not prepared for. How much do you know about this elite unit?

A multiple-choice quiz by CANSPock. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Occupational Trivia
  8. »
  9. Legal

Author
CANSPock
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,948
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1180
Last 3 plays: Guest 81 (1/15), Guest 99 (2/15), Guest 83 (7/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When did SWAT get their first call-up? Hint

1989
1972
1968
1969

2. Which LAPD inspector, and later chief, is credited with forming the LAPD SWAT? Hint

Darryl F. Gates
Edward M. Davis
William H. Gates
William H. Parker

3. What does SWAT stand for? Hint

Special Weapons and Tactics
Special Weapons and Teams
Special Weapons and Training
Special Weapons Assault Team

4. What LAPD platoon is SWAT designated as? Hint

C Platoon
D Platoon
B Platoon
A Platoon

5. A standard entry team consists of how many officers? Hint

4
5
6
2

6. What is the proper name of an LAPD SWAT entry team? Hint

Element
Entry team
Team
Assault team

7. Any LAPD officer can join SWAT.

True
False

8. What is the standard-issue sidearm carried by all LAPD SWAT officers? Hint

Colt M1991
Kimber TLE 1911
Glock 17
SIG P228

9. What is the standard-issue entry weapon of assault element officers? Hint

IMI Uzi
Heckler and Koch MP5
Ingram MAC-10
Colt M4A1

10. The rear guard of an assault element usually carries a ______ ? Hint

Benelli M1 Super 90
Heckler & Koch MP5
IMI Uzi
Mossberg 590

11. When an officer is accused of shooting in anger, what is the initial action taken by the LAPD? Hint

a bonus
paid suspension
fired officer
an execution

12. Officers are trained to shoot to _____ ? Hint

disable
maim
wound
scare

13. When not on a call-up, or training, SWAT officers patrol Los Angeles in two-man units. This is referred to by the LAPD as __________ ? Hint

crime interdiction
auxiliary patrols
crime Suppression
the SWAT patrol

14. The regulations governing the use of deadly force by SWAT officers are called the ________ ? Hint

Terms of Engagement
Rules of Weapons Use
Terms of Endearment
Rules of Engagement

15. The two types of SWAT entries are known as __________ ? Hint

fast and slow
loud and quiet
uncompromised and compromised
stealth and dynamic


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did SWAT get their first call-up?

Answer: 1969

December 9, 1969, saw the newly-formed SWAT unit serve a search warrant for illegal weapons at the headquarters building of the Black Panthers, an extremist, black superiority terrorist organization. A four-hour fire-fight ensued, resulting in injuries to three officers and three Panthers; the Black Panthers eventually - and wisely - surrendered.
2. Which LAPD inspector, and later chief, is credited with forming the LAPD SWAT?

Answer: Darryl F. Gates

Chief Gates retired in 1992, after a long, successful career. He was replaced by Willie L. Williams, the Department's 50th chief, and their first black chief.
3. What does SWAT stand for?

Answer: Special Weapons and Tactics

The SWAT concept was soon copied by departments across the country and indeed, the world, although SWAT units outside the US - and NYPD's - are usually known by different names. The Toronto Police Service, for example, fields the 'Emergency Task Force'.
4. What LAPD platoon is SWAT designated as?

Answer: D Platoon

In 1971, Metropolitan Division was organized into 'A', 'B', 'C', and 'D' platoons. SWAT was given the 'D' platoon designation, and formally adopted the acronym SWAT at the same time.
5. A standard entry team consists of how many officers?

Answer: 5

An element leader, a scout, a rear guard, and two assaulters.
6. What is the proper name of an LAPD SWAT entry team?

Answer: Element

SWAT as a whole is a "team." Assault - and sniper - teams are 'elements.'
7. Any LAPD officer can join SWAT.

Answer: False

The entrance examinations are brutal, and one must have served at least five years in the LAPD to join. Women, of course, are permitted, though as of July 7, 2003, none had passed the entrance requirements, which are identical for both genders.
8. What is the standard-issue sidearm carried by all LAPD SWAT officers?

Answer: Kimber TLE 1911

Until 1984, it was also the issue sidearm of the US Army. LAPD uses a customized Springfield Armoury version with beavertail grips, a combat hammer, an eight-round .45 ACP magazine, and a SureFire tactical light.
9. What is the standard-issue entry weapon of assault element officers?

Answer: Heckler and Koch MP5

Considered by many to be the finest submachinegun on the planet, this German subgun is lightweight, rugged, incredibly accurate, and boasts a 30 round magazine. It's chambered in a 9x19mm parabellum, and has a cyclic rate of 900 round per minute. The MP5A2, the model LAPD SWAT uses, sports a solid stock, and a safe/semi-auto/automatic firing selector. Unlike some units, LAPD SWAT does not use magazine clamps, as they hinder accuracy and balance.
10. The rear guard of an assault element usually carries a ______ ?

Answer: Benelli M1 Super 90

The M1 Super 90 holds 5 rounds, feeding from a tube magazine and is semi-automatic. It will take all 12-gauge rounds up to 3" long, and SWAT often uses powdered steel rounds to breach doors without threat of injury to anyone on the other side. Other common rounds are 00 buckshot and solid slugs.
11. When an officer is accused of shooting in anger, what is the initial action taken by the LAPD?

Answer: paid suspension

Naturally, any time an LAPD SWAT officer discharges his firearm "in anger," a thorough investigation is conducted. Most of the time, the shooting is deemed in-policy, and the officer is soon back on duty.
12. Officers are trained to shoot to _____ ?

Answer: disable

Not to kill, as is sometimes thought. They're not the military, and use the minimum amount of force needed to neutralize a dangerous situation. Bad guys are sometimes killed, but only as a last resort. SWAT officers will often sit around for hours on call-ups while the Crisis Negotiation Team talks with the suspects.
13. When not on a call-up, or training, SWAT officers patrol Los Angeles in two-man units. This is referred to by the LAPD as __________ ?

Answer: crime Suppression

While performing their "crime suppression" duties, SWAT officers carry their SWAT gear so they can quickly assemble and respond to a call-up, if necessary.
14. The regulations governing the use of deadly force by SWAT officers are called the ________ ?

Answer: Rules of Engagement

SWAT officers are only permitted to use deadly force - defined as a level of force likely to cause death or serious injury to a human - when the life of a hostage, civilian, or fellow SWAT officer is in imminent danger. Though they use equipment and tactics similar to those used by the armed forces, they are police officers, and are restricted in their use of deadly force by that. Deadly force can only be used after all possible alternatives have been exhausted, or are not possible - ie. if a suspect goes 'gun up' when the element locates him.
15. The two types of SWAT entries are known as __________ ?

Answer: stealth and dynamic

Dynamic entries - via battering rams, shotgun breaches, or explosives, are often needed; when CNT negotiation fails, stalls, or is terminated by the suspects, or when serving certain warrants, such as those for drugs, which can be destroyed if not located and secured immediately. SWAT maintains an armoured vehicle for the purpose of breaching fortified structures, such as crack houses. It was purchased from the Department of Energy for a dollar, and SWAT armourers added a metal pole with a 2x3' plate, on which a smiley face was painted.

I hope you enjoyed this informative quiz about the world's premier police special weapons and tactics unit. If you're interested, I highly recommend Sierra's "SWAT 3: Close Quarters Battle", on PC CD-ROM.
Source: Author CANSPock

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 81: 1/15
Feb 01 2023 : Guest 99: 2/15
Jan 25 2023 : Guest 83: 7/15
Dec 19 2022 : Guest 71: 8/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us